FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

KARLOVAC

Za posjeta karlovačkoj bolnici državni tajnik u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković izjavio je da je inspekcija ministarstva u privatnoj poliklinici Medikol utvrdila da je za 97 posto pregledanih pacijenata PET-CT-om dijagnosticiran karcinom ili visok stupanj sumnje na tu dijagnozu te da je u 3,5 godine obavljeno 16,5 tisuća pregleda na 11,5 tisuća pacijenata, što je u skladu sa standardima o tisuću pregleda na milijun stanovnika na godinu. Jurković je, među ostalim, rekao kako bi pacijenti, da se sada raskine suradnja s Medikolom, ostali bez te vodeće onkološke dijagnostičke pretrage u Hrvatskoj te bi ju morali obavljati u inozemstvu, što bi za HZZO bilo još skuplje. Upitan hoće li se to pretvoriti u aferu sličnu "aferi Fimi media", odnosno pokazati da je novac izvlačen po "aranžmanu bivšeg predsjednika HDZ-a i premijera Ive Sanadera", odgovorio je kako nije njegov posao da to utvrdi, već je to posao USKOK-a i drugih tijela. Na upit zašto je udvostručen broj pretraga PET-CT-om u mandatu ministra Darka Milinovića, ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep je rekao da je uređaj u početku služio za pretrage dviju do triju vrste karcinoma, a sada za još osam vrsta. Uz to, pretraga PET-CT-om postala je, dodao je Strizrep, temeljna pretraga u liječenju karcinoma uporabom novih tzv. pametnih lijekova koji omogućuju ciljano liječenje i veće preživljavanje onkoloških bolesnika, a za mandata ministra Milinovića na listu lijekova HZZO-a uvrštena su 64 takva lijeka. Strizrep je ponovio kako u protekle tri godine nijedna bolnica nije tražila kupnju PET-CT-a te da on ne zna zašto uređaj nije dobio KBC "Zagreb" kad ga je 2006. tražio.

ZAGREB

U povodu nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da su na pretragu PET-CT-om upućivani isključivo pacijenti s onkološkom dijagnozom te da je pretraga kod svih pacijenata obavljena prema važećem protokolu, oglasila se i privatna poliklinika Medikol priopćivši kako je inspekcija sastavljena od sedam zdravstvenih inspektorica potvrdila da pacijenti tijekom pretrage PET-CT-om nisu bilo prekomjerno ozračeni. "Povjerenstvo je potvrdilo kako se u daleko najvećem broju svih PET/CT pregleda radilo o onkološkim pacijentima za koje je ta pretraga indicirana, odnosno da pacijenti nisu bili nepotrebno ozračeni pregledima, kako su prenosili pojedini mediji", navodi se u priopćenju. Podsjećaju kako pretragu PET-CT-om dosad prošlo 11.570 pacijenata, a obavljeno je 17.123 pregleda među kojima je čak 97 posto imalo potvrđenu onkološku dijagnozu. Za ostalih 3 posto gotovo je, ističu, sigurno bilo da boluju od malignih bolesti, a svi su pacijenti na pregled došli na osnovu procjena stručnjaka i liječnika specijalista u hrvatskim bolnicama. Inspekcija Ministarstva pregledala je i ugovorne obveze te utvrdila da su HZZO i Poliklinika Medikol sklopili Ugovor o provođenju specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite od 2010. do 2012. godine, te da je od 2007. godine Medikol postala pružatelj do tada nedostupne zdravstvene usluge PET/CT, koju je dobila putem otvorenog javnog natječaja na kojem je Medikol bio jedini ponuđač.

RIJEKA

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović zatražio je da ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, državni tajnik u tom ministarstvu te predsjednik upravnog vijeća HZZO-a Dražen Jurković i članovi toga vijeća te ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep daju ostavke zbog "afere Medikol", koja je, kako je rekao, drastično poljuljala povjerenje u zdravstveni sustav. Jovanović je na konferenciji za novinstvo SDP-a u Rijeci zatražio njihove ostavke zbog, kako je rekao, ugrožovanja javnog zdravstva u korist privatnog i omogućivanja privatnog monopola na štetu javnog zdravstva i državnih bolnica te zbog sumnjiva pogodovanja privatniku i onemogućivanja konkurencije u izboru modela transparentna javno-privatnog partnerstva. U HDZ-u je, nastavio je Jovanović govoreći o toj trojici, uobičajeno djelovanje u "trojkama" podsjetivši da je udruživanje dužnosnika u skupinu od triju i više članova s posljedičnom štetom za državu kažnjivo djelo. Jovanović tvrdi da je riječkom KBC-u i osječkom KB-u Strizrep naredio da pokrenu projekt PET/CT u suradnji s Medikolom iako je u Rijeci bilo drugih zainteresiranih partnera i ulagača. U slučaju "afere Medikol" postoji nedvosmislena politička odgovornost, a u posao USKOK-a se ne želim miješati, rekao je.

PULA

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli da je taj klub ovih dana zaprimio nekoliko prijava građana Istre, pretežito s područja Poreča, Juršića i Šikića, kojima "popisivači nisu dopustili da se izjasne kao Istrijani". Ustvrdivši da je time narušeno osnovno ustavno i ljudsko pravo birača, Vili Rosanda pozvao je građane da takve i slične primjere prijave Županijskome povjerenstvu za popis stanovništva ili da se putem Facebooka obrate Klubu mladih. Rekao je kako su dosadašnje nepravilnosti prijavili sami građani, kojima je tijekom popisivanja rečeno da se ne mogu izjasniti kao Istrijani, a nekima se, kaže Rosanda, zbog toga prijetilo i novčanim kaznama. "Neka popisivači rade svoj posao i drže se zakonskih okvira", poručio je Rosanda, dodajući da takvi slučajevi ne začuđuju kad se sjetimo kako je bilo na zadnja dva popisa, 1991. i 2001. godine. Riječ je o tipičnom primjeru kršenja ljudskih prava, ustvrdio je i pozvao građane da se, kad je riječ o nacionalnosti, izjasne onako kako se osjećaju. Dodao je kako će tijekom dana podnijeti prijavu Županijskome povjerenstvu i Državnom zavodu za statistiku kako bi se uočene nepravilnosti ispravile i uklonile. Ujedno će Klub mladih IDS-a zatražiti da popisivači još jedanput obiđu ta mjesta na kojima je bilo nepravilnosti i utvrde točnost zabilježenih podataka.

PULA

Saborski zastupnik HDZ-a Nevio Šetić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ocijenio neprihvatljivim to što jedna politička stranka vezuje uza se pojam istrijanstva jer je ono, smatra, "suvereni dio suverene hrvatske nacije". Po njegovim riječima na ljestvici socijalnog identiteta Istrijanin se može pronaći kao individualni identitet čovjeka pa je stoga, kako je rekao, "nepotrebno istrijanstvo suprotstavljati hrvatstvu". Naveo je kako se "na prošlom popisu stanovništva tek oko četiri posto ljudi izjasnilo kao Istrijan, što nedvojbeno govori da u Istri prevladava hrvatski osjećaj, a u tom kontekstu istrijanstvo je preuveličano te upotrijebljeno onako kako ne treba". Dodao je kako nakon dvadeset godina osamostaljenja hrvatske države ne treba na rubnim točkama suprotstavljati hrvatstvo i istrijanstvo te projicirati mržnju na nove mlade naraštaje. "Ne treba loše iz prošlosti projicirati na budućnost, već zlo konzervirati u prošlosti", kazao je Nevio Šetić i dodao kako je dubok osjećaj istrijanstva utemeljen na tradiciji, kulturi i običajima.

ZAGREB

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, izjavio je kako je odaziv učenika izašlih danas na državnu maturu bio dobar, jer je na ispit izašlo oko 95 posto prijavljenih učenika. Izvijestio je kako su na maturu izašli učenici završnih razreda srednjih škola te neki učenici koji ranijih godina nisu izlazili na državnu maturu. Nije bilo znatnijih nepravilnosti, istaknuo je, dodavši kako je primjerice u Puli jedan učenik nakon nekoliko upozorenja isključen zbog pokušaja prepisivanja. Sirovatka je podsjetio kako učenici nakon što su danas pisali esej iz hrvatskoga jezika, sutra pišu esej iz engleskoga te dodao kako program državne mature teče po predviđenom planu. Najavio je kako će sljedeća generacija maturanata testove državne mature pisati nakon kraja nastavne godine, jer je cilj da to zaista bude ispit koji se polaže nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja. Svi rezultati testova znat će se do 15. lipnja, tako da kasniji početak državne mature ni na koji način neće utjecati na upise na visokoškolske ustanove, rekao je.

OSIJEK

Istražni sudac osječkoga Županijskoga suda danas je ukinuo pritvor za troje od ukupno četvero pritvorenih čelnika osječke "Pivovare" d.d., okrivljenih za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca, izvijestio je taj sud. U priopćenju za javnost navodi se kako je pritvor ukinut članovima nadzornoga odbora "Pivovare" Ivici Komaku (37), Andreji Komak (35) i Domagoju Njegovanu (40), jer su ispitani svi predloženi svjedoci, na koje bi mogli utjecati boravkom na slobodi. Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac kazao je Hini kako provokrivljeni direktor "Pivovare" Ivan Komak (61) ostaje u pritvoru, koji mu je 22. ožujka, određen na mjesec dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) tereti ove osumnjičenike da su, u nakani da prvoosumnjičenom Komaku, pribave znatnu protupravnu imovinsku korist u dva navrata donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i uvjeta za isplatu dividende po zakonu o trgovačkim društvima. Na temelju tih odluka 2009. i 2010. prvoosumnjičeniku je pribavljena imovinska korist od 5,86 milijuna kuna, a malim dioničarima 733.350 kuna.

ZAGREB

Nezavisna kulturna scena i problemi provedbe kulturnih politika na razini lokalnih samouprava bili su teme sastanka što ga je ministar kulture Jasen Mesić održao danas u Ministarstvu kulture s predstavnicima šest hrvatskih gradova - Zagreba, Rijeke, Varaždina, Pule, Splita i Dubrovnika. Na sastanku je, među ostalim, zaključeno kako će gradovi razmotriti mogućnosti da se u što skorijem roku pronađu dodatna sredstava za programe nezavisne kulturne scene. Sastanak je održan na prijedlog ministra Jasena Mesića, a slijedom nekoliko već održanih sastanaka s inicijativom nezavisne kulturne scene "Za kulturu", priopćila je glasnogovornica Ministarstva kulture Ivana Krušec. Razgovaralo se i o financiranju institucionalne, ali i izvaninstitucionalne kulture te o javnoj dostupnosti informacija i načinu rada kao i transparentnosti rada kulturnih vijeća.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku studentima zagrebačkoga Pravnog fakulteta, koji su pobjedili na natjecanju „European Law Moot Court", priopćeno je danas iz predsjednikova Ureda. "S velikim zadovoljstvom primio sam vijest o vašem izvanrednom uspjehu koji ste postigli na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije održanom u Luxemburgu", ističe predsjednik Josipović i dodaje kako je ovako izniman uspjeh rezultat, prije svega, osobnoga truda, zalaganja i uvjerenja da je znanje moć kojom stvaramo svoju budućnost. Na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije "European Law Moot Court", čije je finale održano 1. travnja pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu, među 71 ekipom iz cijeloga svijeta pobijedili su studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što je prvi puta da je pobjedu u natjecanju iz europskog prava odnijela ekipa iz države koja nije članica EU. Prvi puta u povijesti ista je ekipa pobijedila u dvije kategorije natjecanja i osvojila nagrade za najbolji tim u zastupanju stranaka pred Sudom te za najboljeg nezavisnog odvjetnika koji savjetuje Sud kako presuditi. Sastav ekipe čine studenti Vedran Barišić, Ana Bobić, Vanda Jakir (nezavisna odvjetnica), Ivana Kordić, Branka Marušić i Ivan Zrinjski. Studente je za natjecanje pripremala Katedra za europsko javno pravo i trenirao znanstveni novak Filip Kuhta.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙