FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SISAK - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u Sisačko-moslavačkoj županiji u povodu Međunarodnog dana borbe protiv mina nazočio prezentaciji minske situacije u Komarevu - Starom Klobučaku, a u Mošćenici je razgovarao sa stanovnicima koji žive neposredno uz minsko polje, kao i u naselju Kolonija kod Petrinje gdje u Kotar šumi obišao mjesto pogibje priotehničara Marina Beretina. Predsjednik Josipović naglasio je važnost sprječavanja daljnjeg stradavanja ljudi od zoastalih mina i naglasio kako treba učniti sve da se ostvari ambiciozan cilj i da Hrvatska do 2019., prema Otavskoj konvenciji, bude u potpunosti očišćena od mina. Potrebno je osigurati novac za dovršenje tog posla, a zaklada "Hrvatska bez mina" brine da mina bude što manje, rekao je Josipović. U Mošćenici kod bivše crte razdvajanja razminirano je oko 1,6 četvornih kilometara, ostalo je još oko dva i pol četvorna kilometra nerazminirane površine i na tom vrlo malom prostoru u osam minskih incidenata smrtno je stradalo 11 osoba. Na prezentaciji planiranih i ostvarenih razvojnih projekata sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel istaknula je da je ta županija trenutno 10. po razvijenosti u Hrvatskoj, a po plaćama osma. Tome je pridonijela izgradnja infrastrukture kao preduvjet razvoja gospodarstva, istaknula je Merzel, napominjući kako uz tu, još samo dvije hrvatske županije imaju pozitivnu bilancu u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) upozorilo je danas kako je u naselju Smilčić na području Benkovca i u općini Viškovo na riječkom području u subotu zabilježeno nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva kada su popisivači samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci. SNV stoga poziva građane da sve takve i slične slučajeve prijave obližnjem popisnom centru. U Smilčiću popisivač je u četiri kuće, umjesto deklarirane pravoslavne vjeroispovijesti osoba, upisao grkokatoličku, dok je u Viškovu također sugerirano da se popisivane osobe ne izjasne kao pravoslavci uz neistinito obrazloženje da takva mogućnost i ne postoji u popisnom materijalu, rekao je danas predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu uočenih nepravlinosti u popisu stanovništva, koji je počeo 1. travnja. Propusti su, kažu u SNV-u, uočene i na području Borova Naselja u Vukovaru, gdje su, po dojavama mještana, popisivači u više slučajeva sugerirali da nije potrebno izjašnjavati se o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a uočeno je i da svi popisivači ne poštuju zakonsku obvezu te uza se nemaju popisne upitnike na jezicima i pismima nacionalnih manjina. Ustav doista jamči građanima da se ne trebaju nikako deklarirati, ali nije posao popisivača da to sugeriraju, upozorava Pupovac.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je danas čestitku studentima Pravnog fakulteta koji su ostvarili pobjedu na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije "European Law Moot Court", čije se finale održalo 1. travnja pred Europskim sudom pravde u Luxembourgu. "Sretna sam zbog sjajnog rezultata kojeg ste ostvarili u Luxembourgu. Vaš uspjeh pokazuje da su učenje, rad i trud najbolja putovnica za ostvarivanje ciljeva i snova. Ponosna sam na Vas jer je ovo postignuće promocija hrvatske pameti, znanja i sposobnosti! Čestitam Vam od srca u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno te Vam želim puno sreće u daljnjim životnim izazovima", stoji u čestitki.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je danas javnost i sve nadležne državne organe da je trenutačna situacija u Večernjem listu nelegalna, jer unatoč štrajku oko osamdesetak posto stalno zaposlenih novinara list normalno izlazi pa je jedini zaključak da moderni medijski menadžeri ne trebaju profesionalne novinare da bi proizveli list, već su im oni samo nepotreban trošak. "List rade oni s ugovorom o suradnji ili čak i bez njega, koji su ionako ucjenjeni jer nemaju nikakvih socijalnih prava i ako odbiju zadatak smjesta će ih se menadžeri riješiti. Radi se o prikrivenom radnom odnosu, a ne o onome što bi trebao podrazumijevati ugovor o suradnji", navodi u priopćenju HND. Slučaja medijskog bezakonja mnogo je, jer baš nitko ne provodi nadzor primjene zastarjelog Zakona o medijima. Ako se opće i konkretno medijsko bezakonje smjesta ne zaustavi, HND će biti prisiljen zatražiti ponovno otvaranje poglavlja koje regulira medijske slobode u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

ZAGREB - Vatrogasni operativni centar Zadar zaprimio je u 11,30 sati dojavu o požaru borove šume u blizini Posedarja. U gašenju sudjeluju JVP Zadar i DVD Posedarje s ukupno 13 vatrogasaca i šest vozila. Pomoć iz zraka im pruža jedan Canadair, a na požarište je još upućen i jedan Air Tractor. Gašenje je u tijeku.

PULA - Nepoznati počinitelj jutros je oko deset sati opljačkao mjenjačnicu "No.1" u samome središtu Pule, izvijestila je istarska policija. Prema dosad raspoloživim informacijama razbojnik je bio maskiran i naoružan te je zaprijetio djelatnici, uzeo za sada neutvrđeni iznos novca i pobjegao u nepoznatom pravcu. Policija obavlja očevid na mjestu događaja Neslužbeno se doznaje kako je razbojnik u zgradu u kojoj se nalazi mjenjačnica ušao provalivši kroz stražnja vrata.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija traga za razbojnikom kojega je u pokušaju pljačke benzinske postaje u Semeljcima kod Đakova vikom spriječila djelatnica, izvijestila je danas ova PU. U benzinsku postaju Jozinović u Semeljcima sinoć oko 20,45 sati ušao je nepoznati muškarac koji je, uz prijetnju pištoljem, zatražio novac od 28-godišnje djelatnice koja je u tom trenutku počela vikati, pa je razbojnik pobjegao praznih ruku. Policija traga za muškarcem, visine od oko 175 centimetara, koji je bio odjeven u maskirnu jaknu i hlače zeleno-smeđe boje, na nogama je imao crvene tenisice.

SPLIT - Dvije su osobe lakše ozlijeđene jutros u Splitu tijekom vježbe spuštanja brodice u gradskoj luci, doznaje se od glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marine Halužan. U priopćenju se navodi kako se sve dogodilo u nedjelju iza 10 sati prilikom vježbe spuštanja brodice za spašavanje sa ro-ro broda „Dalmatia“, zastave Panama, brodara Blue Line, koji je vezan u splitskoj gradskoj luci. Tada je došlo do puknuća čeličnih sajli koje omogućavaju spuštanje brodice u more. Nakon što je sajla pukla brodica je s visine oko osam metara udarila u more te su tom prilikom ozlijeđena dva člana posade. Kako navode u ministarstvu, na brodici su se nalazila tri člana posade i to upravitelj stroja koji je zadobio posjekotine na licu i nozi, časnik stroja koji ima bolove u leđima, te član posade u strojarnici koji je neozlijeđen. Na mjestu događaja djelatnici Lučke kapetanije Split obavljaju očevid.

SPLIT - Šesti međunarodni kulinarski festival „Biser mora“ održat će se u Supetru na Braču od 13. do 17. travnja ove godine, a na njemu će sudjelovati oko 300 kuhara iz 21 zemlje što je do sada najveće međunarodno natjecanje kuhara ikad održano u Hrvatskoj, najavio je danas Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediterana i ruropskih regija (SKMER) koji je na splitskoj rivi priredio promociju tog kulinarskog festivala. Rečeno je da će za vrijeme trajanja tog festivala na rivi u Supteru biti napravljena njoka od 2 kilometra duljine a taj će događaj potom biti predložen za uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda. Također je najavljeno da će se ta turističko-ugostiteljska manifestacija pobratimiti s Danima hrvatske male brodogradnje koji će se ove godine održati treći put od 28. travnja do 1. svibnja u marini splistkog hotela Le Meridien Lav. Mali brodograditelji će ove godine gostovati kulinarskom festivalu „Biser mora“ u Supetru na Braču, a kuhari će gostovati na Danima hrvatske male brodogradnje u marini splitskog hotela Le Meridien Lav.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙