FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi ponudio bazu NATO-a za stožer akcije u Libiji

Autor: ztre
ZAGREB/PARIZ, 19. ožujka 2011. (Hina) - Italija je predložila da NATO-ova baza kod Napulja bude zapovjedni centar za koordiniranu vojnu intervenciju savezničkih sila u Libiji, rekao je u subotu talijanski premijer Silvio Berlusconi.

"Predložio sam da vojna koordinacija operacije bude u NATO-ovoj bazi kod Napulja", rekao je Berlusconi novinarima nakon sastanka svjetskih sila u Parizu posvećenog planiranju operacije protiv postrojbi Moamera Gadafija koja je dobila mandat UN-a.

Istaknuo je da bi talijanska vojska u kasnijoj fazi mogla također sudjelovati.

"Za sada smo dopustili da se baze mogu koristiti, ali ako to zatraže, moguća je čak i vojna intervencija", rekao je.

Fotografi France Pressea u međuvremenu javljaju o okupljanju borbenih zrakoplova u nekoliko zrakoplovnih baza na sjeveru i jugu Italije kako se približava vjerojatan početak zračnih napada na Libiju.

Po talijanskoj agenciji Ansi, tri zrakoplova AWACS spremna su za polijetanje iz Trapanija, na zapadu Sicilije, gdje su okupljeni i talijanski zrakoplovi Tornado ECR obično bazirani u Piacenzi, specijalizirani za uništavanje proturaketne obrane i radara, kao i borbeni zrakoplovi Tornado IDS iz Ghedija te lovci Eurofighter iz Grosseta.

Osim toga, šest danskih zrakoplova F-16 stiglo je u bazu Sigonella, na jugoistoku Sicilije, dok je prefekt Pordenonea (sjever Italije) najavio skori dolazak američkih zrakoplova u bazu u Avianu, prenosi Ansa.

Krajem poslijepodneva u bazu u Trapaniju stigao je i jedan vojni zrakoplov, čime je broj kanadskih zrakoplova u toj bazi porastao na osam.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙