FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija će pomoći Tunisu protiv ilegalnih migracija

Autor: bcav
TUNIS, 25. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Italija će pomoći Tunisu u borbi protiv ilegalnih migracija kako bi se zaustavio dotok migranata s nemirnog sjevera Afrike, izjavio je u petak talijanski ministar vanjskih poslova Francesco Frattini.

Italija je ovoga tjedna pozvala europske partnere da prihvate veći dio migranata iz sjeverne Afrike, nakon što je gotovo 15.000 ljudi, većinom Tunišana, od siječnja stiglo na talijanski otok Lampedusu.

"Italija će razgovarati s Tunisom o sporazumu o migraciji", rekao je Frattini na konferenciji za novinare nakon što su se on i talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni sastali s tuniskim kolegama i premijerom te zemlje Bejiem Caidom Essebsiem.

Nije precizirao kada će se razgovori održati.

"Pomoći ćemo tuniškoj vladi u borbi protiv ilegalnim migracija s oko 80 milijuna eura pomoći, a predložili smo i uspostavu tuniske graničarske službe", rekao je Frattini.

Dodao je da će Italija odobriti Tunisu kredit od 150 milijuna eura za obnovu oslabljenog gospodarstva nakon siječanjske revolucije u kojoj je svrgnut predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali.

Stanovnici Lampeduse, otoka u Sredozemnom moru koji živi od ribarstva i turizma, žale se da ih je talijanska vlada napustila nakon što je prihvatni centar postao pretijesan za sve migrante.

Stanovništvo otoka, koji se nalazi 150 kilometara od Tunisa na najjužnijoj točki Europe, više je nego udvostručeno s početnih 5.000 ljudi. Velika većina onih koji rizičnim morskim putem stižu na Lampedusu mladi su ljudi u potrazi za poslom.

(Hina) xbcav ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙