FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lampedusa: pogoršanje imigrantske krize, Italija ogorčena

Autor: rtom
LAMPEDUSA, 29. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Dolaskom tisuću novih useljenika iz Sjeverne Afrike noću na utorak na južnotalijanski otok Lampedusu lokalno stanovništvo počelo je ogorčene prosvjede protiv prespore reakcije talijanske vlade na imigrantsku krizu koja se ondje svakodnevno pogoršava.

Stanovnici Lampeduse zauzeli su gradsku vjećnicu i zaprijetili obustavom isporuka svih roba i usluga ako tisuće ilegalnih useljenika ne budu raseljene već idućeg dana.

"Ako brodovi koje je obećala vlada ne stignu sutra, sve ćemo potpuno zatvoriti i nitko neće moći jesti na otoku, uključivo imigrante koji su stigli sinoć", rekao je Salvatore Martello, bivši gradonačelnik Lampeduse i istaknuti aktivist u prosvjedima na tom otoku.

Tisuće potencijalnih useljenika stigle su na Lampedusu u ribarskim brodicama i drugim malim plovilima otkako je svrgnut u Tunisu predsjednik Zine al-Abedin ben Ali u siječnju. Stanje u Tunisu i aktualna pobuna u Libiji oslabjeli su sjevernoafričku kontrolu emigracije na sjevernu obalu Mediterana. Noću na utorak tisuću imigranata iz Tunisa i Libije uplovilo je na jug Italije.

Lampedusa je turistički otok s oko 5000 stanovnika, no on je sada udvostručen priljevom tisuća sjevernoafirčkih imigranata.

Zbog popunjenosti prihvatnih centara novi useljenici logoruju na brežuljcima u katastrofalnim higijenskim uvjetima i stanje je na rubu eksplozije.

"Tunišani su okupirali otok, počeli ulaziti u domove ljudi i prijetiti im", rekao je Raffaele Lombardo, predsjednik regije Sicilije, koji je u nedjelju posjetio Lampedusu.

Talijanska vlada, zatečena optužbama da nije pravodobno odgovorila na krizu, sazvala je hitan sastanak na kojem bi trebala odobriti evakuaciju useljenika u druge prihvatne centre u srijedu i u tu svrhu poslati na otok šest brodova.

Italija je obećala više od 200 milijuna eura pomoći te zajam Tunisu kako bi se uključio u sprečavanje isplovljavanja imigranata, a obratila se i partnerima u Europskoj uniji. "Neprihvatljivo je da Italija mora snositi teret cjelokupne izbjegličke krize", rekao je ministar obrane Ignazio la Russa i dodao da "i Europa treba u tome sudjelovati."

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙