FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dduk
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

WASHINGTON - Američka administracija pozvala je američke državljane da napuste Siriju, gdje dva tjedna traju oštri prosvjedi. "State Department upozorava američke građane na moguće političke i građanske nemire u Siriji", stoji u priopćenju američke diplomacije koja poziva američke građane da odgode svako putovanje u tu zemlju ako nije nužno i Amerikance koji se tamo nalaze da napuste zemlju, posebice sjeverni dio. Washington je također istaknuo da Siriji trebaju dani, pa i tjedni prije nego informira Sjedinjene Države o uhićenjima američkih državljana.

NEW YORK - Snage Ujedinjenih naroda u Obali Bjelokosti preuzele su kontrolu nad zračnom lukom Abidjana, rekao je jedan dužnosnik UN-a. Glavni zapovjednik zračne luke Abidjana mirno je predao kontrolu zračne luke UN-ovim snagama. U četvrtak navečer, borci nedavno izabranog predsjednika Alassanea Ouattare stigli su do Abidjana kojem prijeti sukob Ouattarinih i snaga dosadašnjeg predsjednika Gbagba koji ne želi odstupiti. Ouattarin premijer Guillaume Soro je rekao da je Gbagbo dobio ultimatum za predaju do 19 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek dopustio je Uredu EU-a za sprječavanje prijevara (OLAF) da provede adminstrativnu istragu u vezi s korupcijskim skandalom u koji je umiješano nekokoliko zastupnika, ali ne i pretraživanje zastupničkih ureda. "Ako OLAF želi pokrenuti istragu, tada to mora biti administrativna istraga, a ne kaznena i ona mora u potpunosti poštovati imunitet članova parlamenta. U kontekstu administrativne istrage, ne mogu dopustiti OLAF-u da uđe u urede zastupnika Europskog parlamenta", kaže se u pismu koje je Buzek uputio OLAF-u, objavljeno je u čatvrtak. Prije desetak dana, britanski Sunday Times objavio je priču o korumpiranosti pojedinih zastupnika. Novinari toga lista predstavili su se kao lobisti i nudili pojedinim zastupnicima da za novac podnesu amandmane na neke zakonske prijedloge. Austrijski zastupnik iz Europske pučke stranke prvi je podnio ostavku, nakon njega i slovenski socijaldemokrat Zoran Thaler, dok rumunjski socijalistički zastupnik Adrian Severin još uvijek odbija podnijeti ostavku na zastupničko mjesto, iako je isključen iz stranke i zastupničkog kluba.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je kako će od parlamenta tog bosanskohercegovačkog entiteta zatražiti raspisivanje referenduma o statusu Suda i Tužiteljstva BiH odnosno o ukidanju tih pravosudnih tijela. Dodik je na konferenciji za novinstvo u Banja Luci ponovio svoje ranije ocjene kako su sud i tužiteljstvo na državnoj razini protuustavni te kako su utemeljeni intervencijom međunarodne zajednice bez suglasnosti vlasti RS-a pa ih stoga valja ukinuti. Kazao je kako očekuje da će parlament RS o njegovu zahtjevu raspravljati već na narednoj sjednici te kako se nada da će biti zakazan i datum održavanja referenduma. Državno tužiteljstvo protiv njega već više od dvije godine vodi istragu zbog sumnje u pronevjeru dijela novca iz entitetskog proračuna koji je trebao biti utrošen za gradnju novog sjedišta vlade RS-a u Banja Luci. Dodik je ustvrdio kako se ne plaši te istrage te kako nema osnova da protiv njega bude podignuta optužnica.

BIDJAN - Predsjednik Obale Bjelokosti kojeg priznaje međunarodna zajednica Alessane Ouattara, dao je ultimatum dosadašnjem predsjedniku Laurentu Gbagbou da se preda a njegovi su borci stigli do Abidjana. U gospodarskoj prijestolnici koju su opkolile snage Alassane Ouattara i Laurenta Gbagboa i prijeti joj sukob, a tamo se raspoređuju i francuski vojnici kako bi zaštitili francuske državljane. Pedesetak francuskih vojnika partoliralo je u Abidjanu u zoni 4. u južnoj četvrti u kojoj žive europski državljani, rekao je glasnogovornik tih snaga. Napetost je dosegla vrhunac i strahuje se od konačnog sukoba Ouattarinih i Gbagbovih snaga. Ouattarov premijer Guillaume Soro je rekao da su njegovi borci tijekom poslijepodneva opkolili Abidjan, središte vlasti Gbagboa. Soro je upozorio da se Gbagbo mora predati sljedećih nekoliko sati i dodao da se nekoliko Gbagbovih generala pridružilo Ouattari. Ultimatum za predaju mu je postavljen do 19 sati po mjesnom vremenu.

(Hina) yduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙