FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Predstavnici Srbije i Kosova u ponedjeljak su u Bruxellesu nastavili s dijalogom i dogovorili se oko uspostave radne skupine za pitanje matičnih knjiga, priopćeno je iz ureda Visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. "Sastanak je održan u dobrom radnom ozračju. Nakon prvog sastanka (8.i 9. ožujka) nastavljeni razgovori o matičnim knjigama i katastru. Strane su odlučile uspostaviti zajedničku radnu skupinu kojom će predsjedavati EULEX kako bi se nastavio praktični rad na dovršetku razmjene informacija o matičnim knjigama", kaže se u priopćenju EU-a iz ureda Catherine Asthon, pod čijim se pokroviteljstvom odvijaju pregovori. Sljedeći krug razgovora održat će se sredinom travnja u Bruxellesu.

LONDON - UN-ovo rješavanje humanitarnih kriza bilo je "vrlo razočaravajuće" i njegovo se postupanje u tom području mora izmijeniti, kaže se u izvješću od ponedjeljka koje je naručila britanska vlada. "Potrebna je potpuna izmjena strateškog i operativnog vodstva UN-a", ocjenjuje izvješće britanskog političara Paddyja Ashdowna. Ashdown, bivši predstavnik UN-a u Bosni, na zahtjev britanske koalicijske vlade proveo je šestomjesečno ispitivanje britanskih odgovora na izvanredna humanitarna stanja. Njegovo izvješće optužuje Ujedinjene narode da rijetko imaju viziju koja nadilazi prikupljanje financijske pomoći i ocjenjuje da trebaju na najvišoj razini utvrditi humanitarne izazove koje predstoje i kako se planiraju s njima nositi. U New Yorku je glasnogovornica UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), Stephanie Bunker, rekla da ured proučava izvješće.

MOSKVA - Broj stanovnika Rusije pao je za gotovo 3,4 miljuna u zadnjem desetljeću, pokazao je u ponedjeljak popis stanovništva iz kojega je očito da će ruski gospodarski rast zaostajati rastom glavnih konkurenata Kine i Indije. Popis stanovništva proveden je u listopadu 2010., a pokazao je da je broj stanovnika Rusije pao sa 145,2 milijuna u 2002. kad je proveden prošli popis na 142,9 milijuna. Po podacima ruskoga ureda za statistiku, u 2001. zemlja je imala 146,3 milijuna stanovnika. Pad broja stanovnika glavni je faktor u dugoročnim modelima koji predviđaju da će ruski rast biti sporiji od Indije i Kine iz skupine zemalja BRICS. U toj su skupini još i Brazil i Južnoafrička Republika.

LA VALLETTA - Skupina od 515 Somalaca i Eritrejaca stigla je u ponedjeljak iz Libije na Maltu, potvrdile su malteške oružane snage. To su u zadnjih godinu dana prvi migranti koji su stigli na Maltu i najveća skupina u više od deset godina. Doplovili su u dva čamca, a malteški su ih patrolni čamci dopratili do obale. Od njih petstotinjak mnogo je žena i djece, a jedan je muškarac u invalidskim kolicima. Po vlastitim riječima, na moru su proveli tri dana i dvije noći.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙