FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pozitivni sentiment izvana prelijeva se na domaće tržište

Autor: scvi
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Ponajviše zahvaljujući pozitivnom sentimentu na europskim burzama, i na Zagrebačkoj su burzi danas cijene većine dionica u plusu, pri čemu su nešto više u fokusu investitora dionice Đuro Đaković Holdinga i HT-a.

Crobex indeks oko podneva bio na dobitku 0,47 posto, na 2.289 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto na 1.272 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Pozitivan sentiment sa europskih tržišta prelio se danas i na domaće tržište, pa su cijene većine dionica u plusu“, ističe Stjepan Laća, glavni analitičar u društvu za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest d.o.o..

Na europskim burzama cijene dionica na najvišoj su razini u zadnja tri tjedna. Vodeći indeksi - londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAC – na dobitku su između 0,4 i 1,4 posto.

„O tome koliko je snažan pozitivni sentiment na europskim tržištima najbolje govori činjenica da investitori ne reagiraju ni na podatak da je prinos na 5-godišnje portugalske državne obveznice danas premašio 9 posto, što je najviši prinos od osnutka eurozone i odraz mišljenja investitora da je Portugal vrlo blizu prihvaćanja pomoći iz Europske unije “, kaže Laća.

S obzirom da se situacija na Bliskom istoku i u Libiji, kao i u Japanu u nuklearki Fukushima ne pogoršava, nema vidljivih prepreka daljnjem rastu cijena dionica na svjetskim tržištima, dodaje Laća.

„Investitori na svjetskim burzama s nestrpljenjem očekuju petak, kada će biti objavljeno izvješće američkog ministarstva rada o zaposlenosti u SAD-u. Ekonomisti procjenjuju da je u ožujku otvoreno 190.000 novih radnih mjesta. Današnje ADP-ovo izvješće o zaposlenosti u američkim privatnim kompanijama dat će smjernice investitorima što mogu očekivati u petak“, navodi Laća.

Na domaćem tržištu najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Đuro Đaković Holdinga, u visini od 1,64 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 1,63 posto, na 45 kuna, što je njezina najviša razina od 24. siječnja.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala 0,23 posto, na 294,3 kune.

Nadomak milijunskom prometu, sa 859.000 kuna, dionica je Atantic grupe. Poskupjela je gotovo 1 posto, te trenutno stoji 799,95 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po skoku cijene za 5,5 posto izdvaja se dionica IGH. Njome se trguje po 2.073,99 kuna.

Od domaćih korporativnih vijesti, Kraš je objavio poziv za glavnu skupštinu dioničara 21. svibnja, a među predloženim točkama dnevnog reda je i prijedlog isplate dividende za prošlu godinu u visini od 20 kuna.

To, međutim nije značajnije utjecalo na trgovanje dionicom Kraša. Dosad je njome ostvareno ispod 10.000 kuna prometa, a cijena joj je u minusu 0,55 posto, te iznosi 416,8 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙