FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima

Autor: vlar
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je poslijepodne, u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića, svoje godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2010. godinu.

Na svečanosti u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika dvanaestero mladih znanstvenika i umjetnika dobilo je diplome i novčane nagrade od po 4000 kuna za svoj doprinos u 2010. u području prirodnih, tehničkih, biotehničkih, humanističkih i društvenih znanosti te za interdisciplinarno područje umjetnosti.

Godišnju nagradu iz područja prirodnih znanosti dobili su Marko Močibob i Irena Dokli, iz područja tehničkih znanosti Antonio Petošić, Goran Krajačić i Katarina Marušić, iz područja biotehničkih znanosti Antonio Starčević i Mirna Mrkonjić Fuka, dok je iz područja humanističkih znanosti nagrađen Vladimir Brljak.

Iz područja društvenih znanosti nagrađeni su Danijel Jurakić, Ivana Štulec i Sunčana Roksandić Vidlička, dok je iz interdisciplinarnog područja umjetnosti nagrada pripala Krešimiru Bedeku.

Na natječaj Godišnje nagrade Društva za 2010. godinu prijavilo se 27 pristupnika, a na temelju pribavljenih recenzija Povjerenstvo za dodjelu nagrade odabralo je 12 radova, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Jasna Franekić.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, čestitavši nagrađenima, izrazio je nadu da će oni biti pokretači budućeg razvoja hrvatskog društva, a za što su, istaknuo je, uz nesumnjivi individualni potencijal laureata potrebna i značajna ulaganja bez kojih Hrvatska ne može prosperirati.

"Nema društvenog napretka bez ulaganja u znanost i duhovne vrijednosti, na što se u Hrvatskoj prečesto zaboravlja. O tome ovisi hoćemo li sutra biti europska prosperitetna zemlja koja zajedno s ostalim zemljama Unije odlučuje o sudbini Europe", poručio je predsjednik.

Istaknuo je i kako ulaganje u znanost nije trošak, već put izlaska iz krize, na što se premalo ukazuje u hrvatskom medijskom prostoru.

"Gorka je istina našeg društva da kreativnost i pamet dobivaju premalo medijskog prostora, pa će i današnja dodjela ovih uglednih nagrada dobiti manje medijske pozornosti od ubojstava, pljačke ili sportskih događanja", upozorio je Josipović.

Predsjednik Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika Željko Horvatić izrazio je zadovoljstvo velikim interesom za 15. dodjelu nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima, koji je suglasan značenju ove vrijedne nagrade.

"Statistike pokazuju da su dosadašnji laureati postali cijenjeni znanstvenici i profesori na sveučilištu", rekao je Horvatić, izrazivši zadovoljstvo što ih je 90 posto ostalo u Hrvatskoj.

Ispričao je predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, predsjednika saborskog Odbora za znanost Petra Selema i rektora zagrebačkog Sveučilišta Aleksu Bjeliša, koji zbog prethodno preuzetih obveza, nisu mogli nazočiti današnjoj svečanoj dodjeli nagrada.

U ime nagrađenih zahvalio je viši asistent Zavoda za biokemiju PMF-a Marko Močibob, istaknuvši značenje nagrade kao poticaja u daljnjem radu.

(Hina) xvl ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙