FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba slovenskoga slikara Jože Ciuhe u HDLU-u

Autor: ipet
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Ugledni slovenski slikar Jože Ciuha predstavit će se zagrebačkoj kulturnoj javnosti na izložbi "Antološka izložba slika 1970. - 2011." što će se otvoriti 1. travnja u Hrvatskome domu likovnih umjetnika (HDLU).

Opus slikara Jože Ciuhe nastaje u izravnom dijalogu sa svjetskim centrima umjetnosti - primjerice Parizom gdje provodi većinu života, ali i s rajskim Šipanom na kojega se iznova vraća po inspiraciju, stoji u današnjem priopćenju HDLU-a kojim se najavljuje Ciuhina izložba.

Navodi se da se Jože Ciuha, kao malo tko drugi u današnjem vremenu, usuđuje s pravom nazvati jednu od svojih recentnih izložaba zvučnim naslovom "Ljudska komedija". To mu pravo, dodaje se, ne daje samo njegovo veliko iskustvo kozmopolitskih uvida, pa i određeni kritičko-galerijski odjek univerzalnih razmjera, nego upravo morfološke i psihološke karakteristike njegovih radova.

Ističe se da je osobitost pristupa Ciuha odnjegovao u plodnom dijalogu s antiakademskim i vaneuropskim likovnim postupcima i u načelnom otklonu od perspektivnog iluzionizma i konvencionalne harmonije, dinamične kompozicije, tonske modelacije.

Svoj put Ciuha je pronašao u ranom oslonu na tekovine bizantinskog slikarstva (u makedonskom području), na strogo strukturiranje elemenata i radikalnu redukciju oblika, na afirmaciju plošlosti kao autonomije medija i na kolorit određenoga simboličnog predznaka. Prihvativši neke od izrazito medijevalnih premisa (izokefaliju, horror vacui, kaligrafiju kao sasvim komplementarnu ‘’ikoničkim’’ sugestijama) sretno ih je, kako se navodi, spojio s nedogmatskim prinosima avangardi 20-ih godina prošloga stoljeća, čak posebno s nekim tipovima lirske apstrakcije i enformela.

Jože Ciuha rođen je 1924. u Trbovlju (Slovenija). Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Izlagao je na više od 400 samostalnih i 300 grupnih izložbi. Za svoj rad primio je mnoga priznanja, medu ostalima nagradu Prešernovog sklada, Jakopičevu nagradu, Francuski orden viteza likovnih umjetnosti i književnosti, te Austrijski počasni križ znanosti i umjetnosti prvog reda. Član je Ruske akademije umjetnosti. Osim slikanja bavi se grafikom, mozaikom i literaturom.

Izložba će u HDLU biti otvorena do 21. travnja.

(Hina) pp/xipet ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙