FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Zlatka Boureka

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Izložba slika "Čiklovi i dereglije na Dravi" akademika Zlatka Boureka otvorena je večeras u Galeriji Forum.

Bourek, akademski kipar, režiser, autor crtanih i igranih filmova, jedan od najsvestranijih i najplodnijih hrvatskih umjetnika, izložio je 30 radova nastalih u razdoblju od 1961. do 2009.

Izložbu je otvorio likovni kritičar Milan Bešlić, autor predgovora u katalogu izložbe.

Bourek u novom ciklusu problematizira formu starih riječnih čamaca, života ljudi na rijeci Dravi s njihovim nedvojbenim simboličkim i, nadasve, likovnim vrijednostima otkrivajući uvijek nove prostore svojemu stvaralaštvu, ističe se u predgovoru kataloga izložbe.

Svoj specifični likovni rukopis Bourek je gradio i na velikom iskustvu njemačkog ekspresionističkog slikarstva kao i na poetici nadrealističkog i metafizičkog, tangirajući poetiku velikih prethodnika Otta Dixa, Maxa Beckmanna, Bena Schrama i Krste Hegedušića.

Po Bešlićevim riječima, svestranost Bourekovoa izražavanja u različitim medijima te napose i stvaralačka radoznalost oblikovali su specifičan duhovni prostor kojega u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti možemo pokriti pojmom "bourekovski".

Izložba je otvorena do 9. travnja.

(Hina) xta yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙