FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trichet podigao euro

Autor: gple
LONDON, 29. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) potkrijepio očekivanja o podizanju kamatnjaka u eurozoni u idućem mjesecu.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,2 posto na 1,4105 dolara. Na još je većem dobitku bio prema jenu, od 0,5 posto, te se njime trgovalo po 115,64 jena.

Dolar je pak dobio na vrijednosti prema japanskoj valuti 0,2 posto, dosegnuvši 81,91 jen.

Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet podupro je euro nakon što je u ponedjeljak izjavio da se inflacija u eurozoni ustalila iznad ciljane razine koju je definirao ECB od nešto manje od dva posto.

"Trichet je kazao da je inflacija u eurozoni iznad razine koju u središnjoj banci smatraju prihvatljivom. Očekivanja o ECB-ovom skorašnjem podizanju kamatnjaka mogla bi držati dolar pod pritiskom u kratkoročnoj perspektivi", kazao je Andrey Kruchenkov iz VTB Capitala.

Podaci iz ključnih njemačkih saveznih zemalja navode na pretpostavku da je inflacija u najvećem europskom gospodarstvu popustila u ožujku, što po mišljenju analitičara ipak nije dovoljno da se promijene očekivanja o travnjskom podizanju kamatnih stopa u eurozoni za četvrtinu postotnog boda.

Ulagači su se tako ponovno fokusirali na izgledno podizanje kamatnjaka, ignoriravši dužničke probleme u eurozoni, povezane sa sumnjom u sposobnost Portugala da servisira svoje dugove.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙