FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TOKIO

Nakon objave da je došlo do porasta radioaktivnosti u području nuklearne elektrane Fukushima sjeverno od japanskog glavnoga grada Tokija, dio stanovnika u strahu je počeo napuštati grad, a drugi su pohrlili gomilati zalihe hrane i druge robe. U potresu i tsunamiju koji su u petak pogodili sjeveroistok Japana ugroženo je više nuklearnih elektrana, a najteže je stanje u Fukushimi gdje se strahuje da bi moglo doći do većeg istjecanja radijacije pošto je oštećen sustav za hlađenje reaktora. Japanski premijer Naoto Kan rekao je da oko te nuklearke, u kojoj se u utorak dogodila i treća eksplozija, raste razina radioaktivnosti. Nekoliko je veleposlanstava savjetovalo osoblje da napusti područja pogođena radijacijom, turisti su skratili praznike, a multinacionalne kompanije pozvale su svoje osoblje da otputuje ili da se privremeno iseli iz Tokija i okolice. Velika robna kuća Don Quixote u okrugu Roppongi u Tokiju ostala je u utorak bez radijskih prijemnika, svijeća, plina u bocama i vreća za spavanje. Novinska agencija Kyodo izvijestila je da su u Tokiju izmjerene "minimalne razine" radijacije, a u gradu Saitami blizu Tokija bile su 40 puta više od redovitih. To nije razina opasna za ljudsko zdravlje no dovoljna je da stvori paniku u ultramodernoj i hiperdjelotvornoj metropoli s oko 12 milijuna ljudi.

FUKUSHIMA/TOKIO

Japanski premijer Naoto Kan rekao je u utorak da zračenje raste oko nuklearne elektrane Fukushima u kojoj su od subote izbile tri eksplozije izazvane potresom i tsunamijem i u televizijskom obraćanju pozvao stanovnike u krugu od 30 kilometara da ostanu u svojim domovima. Glasnogovornik tvrtke Tokyo Elecric Power Co (Tepco) koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima Daicihi objavio je ranije da se "velika eksplozija dogodila" između 6 sati i 6.15 ujutro (po mjesnom vremenu) u reaktoru 2. To je treća eksplozija u toj nuklearnoj elektrani. "U 10.22, očitali smo 30 milisiverta između reaktora 2 i reaktora 3; 400 milisiverta blizu reaktora 3 i 100 kod reaktora 4", rekao je premijer. Medicinski pregledi ukazuju na porast karcinoma kod ljudskog tijela izloženog dozi od 100 milisiverta nadalje. Premijer je pozvao "stanovnike u zoni od 20 do 30 kilometara da ostanu u svojim domovima ili uredima", javlja agencija AFP. U subotu je vlada pozvala više od 200.000 stanovnika te zone na evakuaciju.

TEHERAN

Ulazak snaga Vijeća za suradnju u Perzijskome zaljevu (GCC) u Bahrein "nije prihvatljiv" i samo će "otežati stanje" u zemlji u kojoj već tjednima traju protuvladini prosvjedi, rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. "Nazočnost stranih vojnika (u Bahreinu) nije prihvatljiva i samo će otežati stanje", rekao je Ramin Mehmanparast na tjednoj novinskoj konferenciji. "Mislimo da nije pravedno da snage drugih zemalja, napose onih u Perzijskom zaljevu, budu nazočne ili da se upleću u unutarnje stvari Bahreina", dodao je iranski glasnogovornik. Više od tisuću saudijskih vojnika u okviru zajedničkih snaga Vijeća za suradnju u Perzijskome zaljevu (GCC) ušlo je u ponedjeljak u Bahrein gdje od sredine veljače traju prosvjedi protiv vlade. Sjedinjene Države su objavile da ulazak snaga sigurnosti Saudijske Arabije u Bahrein ne smatraju invazijom.

SEUL

Sjeverna Koreja je poručila ruskom pregovaraču u posjetu u Pjongjangu da je spremna za nastavak pregovora o svom nuklearnom programu obogaćivanja uranija unutar skupine šest zemalja, izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA. "Sjeverna Koreja je spremna uključiti se u pregovore šestorice bez ikakvih uvjeta", ističe sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova. Sjever "nema ništa protiv da se razgovara o njegovu programu obogaćivanja uranija", rekao je glasnogovornik ministarstva, a prenijela je KCNA, nakon susreta sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandrom Borodavkinom. Borodavkin je od petka do ponedjeljka boravio u Pjongjangu, gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Pak Ui-Chunom i drugim čelnicima komunističkog režima, po informacijama južnokorejske agencije Yonhap. U šesteročlanim pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje sudjeluju dvije Koreje, Rusija, Sjedinjene Države, Japan i Kina.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙