FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

VILNIUS - Hrvatska i Litva imaju zajedničke gospodarske i političke interese koje bi trebalo osnažiti i produbiti, ocijenili su u ponedjeljak u Vilniusu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, naglasivši da su dvije države zainteresirane za uzajamna ulaganja. Predsjednik Josipović nalazi se u jednodnevnom radnom posjetu toj baltičkoj državi i bivšoj sovjetskoj republici, a od 2004. godine članici Europske unije i NATO-a. "Hrvatska je zainteresirana za ulaganja u Litvu. Neke naše tvrtke ušle su s investicijama u Kalinjingrad", kazao je predsjednik Josipović u izjavi za novinare nakon jednosatnog razgovora u četiri oka s litavskom predsjednicom. Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je, naglasivši da Litva želi što prije vidjeti Hrvatsku u EU, da je njezina zemlja zainteresirana za ulaganja u Hrvatsku. Grybauskaite je pritom spomenula da je bilo nekoliko, nažalost neuspješnih, pokušaja s litavske strane. "Želimo da provedete borbu protiv korupcije kako bi poslovi mogli početi", kazala je predsjednica Grybauskaite. Litavske novinare posebice je zanimalo pitanje nuklearne elektrane Krško. Predsjednik Josipović kazao je da nema nikakvih službenih zahtjeva za zatvaranjem nuklearne elektrane. Također je dodao da je pitanje Krškog dio odnosa Hrvatske sa Slovenijom ali da je riječ i o pitanju važnom za EU. Litavska predsjednica podsjetila je da je prije nekoliko dana Europsko vijeće donijelo odluku o podvrgavanju svih nuklearnih elektrana na europskom tlu posebnom testiranju na opterećenja. "Krško će također morati proći taj test", kazala je predsjednica Litve. Nakon razgovora s litavskom kolegicom, predsjednik Josipović održao je u Institutu za međunarodne odnose predavanje na temu "Hrvatsko članstvo u EU i JI Europa". Hrvatski predsjednik će se u poslijepodnevnim satima sastati s predsjednicom litavskog parlamenta Irenom Degutiene, članovima odbora za vanjsku politiku i odbora za europska pitanja te s predsjednikom vlade Andriusom Kubiliusom.

SARAJEVO - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) objavio je u ponedjeljak kako je Visoki predstavnik Valentin Inzko suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojima je osporena zakonitost uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH te izbora predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta. "Odluke SIP-a od 24. ožujka privremeno se suspendiraju sve dok Visoki predstavnik ne odluči drukčije", kaže se u izjavi. "Ovaj nalog izravno se primjenjuje i nije potrebna niti jedna dodatna radnja radi njegova pravnog učinka", stoji u Inzkovoj odluci objavljenoj na internetskoj stranici OHR-a. U obrazloženju odluke stoji kako izborni zakon BiH ne sprječava ovjeru mandata izabranih zastupnika te da se ne smije dopustiti blokada vlasti kakva je uslijedila kada su HDZ BiH i HDZ 1990. odlučile blokirati izbor svojih zastupnika u federalni Dom naroda iz županija u kojima su te dvije stranke osvojile većinu na izborima u listopadu 2010. godine. "To je bilo očito kršenje ustava i izbornog zakona BiH", stoji u obrazloženju te se dodaje kako je poduzimanje mjera u vezi s tim od Visokog predstavnika zatražio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). Komentirajući prigovore uložene na zakonitost izbora nove vlasti u Federaciji BiH OHR je zaključio kako o njihovoj utemeljenosti može odlučivati samo entitetski ustavni sud.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina neće uspjeti tijekom ove godine obaviti sve pripreme za preuzimanje nadzora nad svojim zračnim prostorom što za nju sada obavljaju kontrole leta u Zagrebu i Beogradu, potvrdio je ravnatelj Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica. "Bilo je planirano da sve bude gotovo u 2011. godini no sada je jasno da taj rok ne možemo ispoštovati", izjavio je Ratkovica kako ga u ponedjeljak citiraju banjalučke "Nezavisne novine". Kazao je kako je realno očekivati da BiH nadzor nad vlastitim zračnim protorom preuzme krajem 2012. godine. Za usluge nadzora nad tzv. srednjim i gornjim nebom iznad BiH kontrole leta u Zagrebu i Beogradu trenutačno godišnje naplaćuju oko jedanaest milijuna eura odnosno u prosjeku 150 eura po preletu jednog zrakoplova. Planirajući preuzimanje nadzora nad svojim zračnim prostorom BiH je nabavila potrebnu radarsku opremu no Ratkovica je pojasnio kako kasni isporuka računalnog softwarea za nadzor zrakoplova koji je naručen iz Španjolske, a nije završeno ni osposobljavanje kontrolora letenja.

LJUBLJANA - Slučaj zastupnika u Europskom parlamentu Zorana Thalera slovenska javnost doživljava kao potvrdu da je među vodećim političarima mnogo korupcije koja ostaje nekažnjena, pokazala je anketa ljubljanskog "Dela", objavljena u ponedjeljak. Na anketno pitanje koliko je korupcija prisutna među slovenskim političarima 74,8 posto ispitanika navelo je da korupcije jako puno, 21,3 posto da je njena prisutnost "srednja", a 3,5 posto da je korupcija u politici neznatno prisutna, pokazali su rezultati ispitivanja. Anketa je provedena početkom prošlog tjedna, nekoliko dana nakon što je britanski Sunday Times objavio da je nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Thaler, na izborima za Europski parlament izabran kao nositelj liste Socijalnih demokrata (SD) sadašnjeg premijera Boruta Pahora, bio spreman primiti mito u obliku kompenzacije za konzultantske usluge, odnosno za podnošenje amandmana u Europskom parlamentu. Istragu o Thalerovoj korupcijskoj aferi u Sloveniji je pokrenuo vladin protukorupcijski ured, no 55,5 posto sudionika ankete koju je proveo vodeći slovenski list navelo je da ne vjeruje da će ona rezultirati podizanjem optužnice, odnosno sudskim epilogom. Da će se Thaler naći na sudu vjeruje samo oko trećine ispitanika - 34,6 posto. Thaler je prošlog ponedjeljka nakon kraćeg oklijevanja podnio ostavku na zastupnički mandat, pismeno se ispričao se biračima što je svojim postupkom štetio ugledu države i stranke, ali i dalje inzistira da je bio upleten u namještenu igru britanskih novinara koji su mu se predstavili kao lobisti.

BEN DŽAVAD - Napredovanje libijskih pobunjenika zaustavile su u ponedjeljak ujutro snage Moamera Gadafija na izlasku iz Ben Džavada, smještena 140 km istočno od Sirta. Pobunjenici su u nedjelju stigli do Ben Džavada, nakon što su ponovno osvojili naftni pogon Ras Lanuf, potpomognuti zračnim udarima međunarodne koalicije. No, u ponedjeljak ujutro dospjeli su pod paljbu teškog naoružanja Gadafijevih snaga koje su kamionima pristigle na cestu koja spaja Ben Džavad i Nofiliju, u smjeru Sirta. Pobunjenici su se tada povukli prema Ben Džavadu, prije nego što su uzvratili teškim topništvom. Intenzivna razmjena paljbe nastavila se tijekom jutra. Sirt, Gadafijev rodni grad, koji su pobunjenici proglasili svojim sljedećim ciljem, u ponedjeljak ujutro još su držale Gadafijeve snage. Ondje vlada mir nakon niza eksplozija koje su potresle rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija. Ulice su bile puste a trgovine tog grada sa 120.000 stanovnika zatvorene. Nije utvrđeno nikakvo nadlijetanje aviona te nije bilo moguće saznati jesu li zračni napadi u nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro prouzročili štetu.

OSAKA - Japanska vlada ocijenila je nedopustivom pogrešnu informaciju tvrtke Tepco o "10 milijuna puta većoj" razini radioaktivnosti od dopuštene u vodi koja je iscurila iz nuklearne centrale Fukushime. "Premda se mogu dijelom obrazložiti umorom osoblja koje radi u centrali, takve su pogreške potpuno nedopustive, budući da je nadzor radioaktivnosti glavni uvjet sigurnosti", rekao je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano. "Vlada je upozorila Tepco da neće trpjeti ponavljanje takve pogreške", dodao je. Tokyo Electric Power (Tepco) sazvao je u nedjelju navečer izvanrednu novinsku konferenciju pošto su japanski i svjetski mediji prenijeli informaciju o "10 milijuna" većoj radioaktivnosti, dodatno pojačavajući psihozu u vezi s nuklearkom oštećenom u potresu i tsunamiju. Potpredsjednik Tepca Sakae Muto rastumačio je da su radioaktivne tvari tijekom analize zamijenjene s uzorcima uzetim iz vode iz reaktora br. 2.

OSAKA - U morskoj vodi samo 30 metara od reaktora 5 i 6 nuklearne centrale Fukushima izmjerena je razina radioaktivnog joda 1150 puta viša od dopuštene, objavila je u ponedjeljak Agencija za nuklearnu sigurnost. Dosad su se ispitivanja provodila južno od centrale Fukushima Daiichi na izlazu iz reaktora 1 i 4, koji su najoštećeniji, a gdje je razina joda 131 u nedjelju iznosila gotovo 2000 puta više od normale. Reaktori 5 i 6, koji su zaustavljeni zbog održavanja u trenutku potresa i tsunamija 11. ožujka, nisu pretrpjeli veću štetu i njihov sustav hlađenja uspješno je uključen u električnu opskrbu. Glasnogovornik agencije Hidehiko Nishiyama istaknuo je da je ispitivanja provela tvrtka koja upravlja postrojenjem - Tokyo Electric Power (Tepco), prema vodi uzetoj u blizini ta dva reaktora, izgrađena u sjevernom dijelu centrale.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je savjetovao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, suočena s narodnom pobunom unazad dva tjedna, da odgovori na zahtjeve za reformama svojeg naroda. Navodeći kako je vodio nekoliko telefonskih razgovora sa sirijskim predsjednikom zadnjih dana, Erdogan je rekao da mu je "savjetovao" da pozitivno odgovori "na zahtjeve iznijete prije puno godina u korist reformi" kako bi se taj proces demokratizacije proveo mirno u Siriji. "Turska je osjetljiva na ono što se događa u Siriji i ne možemo nastaviti šutjeti o onome što se događa. Dijelimo granicu od 800 km s tom zemljom te imamo obiteljske odnose sa Sirijcima", istaknuo je Erdogan pred novinarima u ankarskoj zračnoj luci prije nego je otputovao u radni posjet Iraku. Erdogan je izrazio nadu da se stanje u Siriji neće pretvoriti u pobunu "kao u Libiji".

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙