FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pripreme za Popis stanovništva u skladu s planom

Autor: vlar
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Sve aktivnosti u sklopu priprema i organizacije provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, koji će se na području Republike Hrvatske provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011., u potpunosti se provode prema planiranim rokovima, doznaje se od Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tehničku dokumentaciju, na temelju koje će popisivači jednoznačno moći identificirati protezanje ulica i kućne brojeve, izradila je Državna geodetska uprava. Dokumentacija sadrži skice popisnih krugova koje će i pri eventualno pogrešno označenim ulicama i kućnim brojevima na terenu omogućiti izvršenje popisa.

Ovoga tjedna, od 21. do 24. ožujka, organizirana su predavanja za oko 2000 kontrolora, dok će poduke o metodologiji i organizaciji Popisa za oko 15.000 predviđenih popisivača biti organizirane u popisnim centrima u razdoblju od 28. do 31. ožujka.

Popisivanje na terenu počinje 1. travnja u 8 sati, a provodit će ga osobe koje su prošle obuku i položile test. Radi identifikacije i onemogućavanja eventualnih zloupotreba, svaki popisivač imat će sa sobom ovlaštenje kojim dokazuje svoj status. Također, svaki će popisivač sa sobom nositi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima.

Građani su, u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011., obvezni sudjelovati u Popisu, a podatke za odsutnu osobu moći će dati član kućanstva koji je prisutan i kojemu su podaci najbolje poznati. Ako je odsutno cijelo kućanstvo, popisivač će ostaviti obavijest o ponovnom dolasku te broj telefona za kontakt na koji se članovi kućanstva mogu javiti i dogovoriti vrijeme popisivanja. Ako ni to ne bude moguće, popisivač će ostaviti obavijest da se kućanstvo dođe popisati u obližnji popisni centar.

U DZS-u navode da će se u ovogodišnjem popisu, u skladu s međunarodnim standardima, za definiranje ukupnog stanovništva primijeniti koncept uobičajenog mjesta stanovanja (place of usual residence).

To znači da popisom neće biti obuhvaćene osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali su odsutne dulje od jedne godine. Neće biti obuhvaćeni ni oni koji imaju boravište u Hrvatskoj kraće od jedne godine i ne namjeravaju dulje od toga ostati, te studenti koji studiraju u inozemstvu. Neće biti obuhvaćeno niti diplomatsko osoblje stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao ni predstavnici međunarodnih organizacija i tijela te članovi njihovih obitelji koji s njima borave u Hrvatskoj.

Primjena jednake definicije ukupnog stanovništva izuzetno je važna u međunarodnom kontekstu kako bi se izbjeglo da ista osoba bude uključena u ukupan broj stanovnika u više zemalja ili izostavljena u svim zemljama. Prema tom konceptu ukupnim stanovništvom zemlje smatraju se sve osobe koje u toj zemlji imaju svoje uobičajeno mjesto stanovanja. Uobičajenim mjestom stanovanja smatra se ono mjesto gdje osoba provodi većinu svoga dnevnog vremena bez obzira na kratkotrajnu odsutnost iz tog mjesta (npr. zbog odlaska na odmor, putovanje, liječenje, u posjet i sl.).

(Hina) xvl ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙