FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unija Albanaca poziva na izjašnjavanje u popisu stanovništva

Autor: dmak
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Unija zajednica Albanaca u Republici Hrvatskoj, njihova krovna udruga, pozvala je danas svoje sunarodnjake da se na predstojećem popisu stanovništva po slobodnoj volji i bez ustezanja izjasne kao Albanci.

Predsjednik Unije Ton Marku rekao je na konferenciju za novinare da zajednica Albanaca broji oko 35 000 pripadnika i da su se na prošlom popisu stanovništva mnogi Albanci izjašnjavali kao muslimani, pa nisu dobiveni adekvatni podaci. Po njegovim riječima u 20 hrvatskih županija živi po tisuću Albanaca dok ih je u Zagrebu oko 11 tisuća.

Član Savjeta za nacionalne manjine Bashkim Shehu naveo je da se na prošlom popisu stanovništva 2001. kao Albanci izjasnilo 15.080 građana te očekuje da će na ovogodišnjem popisu taj broj biti dvostruko veći.

Stoga pokrenutim akcijama želimo animirati Albance da se tako i izjasne na popisu, rekao je Shehu podsjetivši da ih ima katoličke pravoslavne i muslimanske vjeroispovjesti, no da se albanstvo unatoč tome održalo kroz stoljeća, iako postoje i mnogi koji su se asimilirali. Ocijenio je da su Albanci izuzetno slabo zastupljeni u tijelima vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙