FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama završio turneju Latinskom Amerikom

Autor: bnov
SAN SALVADOR, 23. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Barack Obama zaključio je u srijedu turneju Latinskom Amerikom koja je bila posve zasjenjena pozornošću koju je američki predsjednik morao posvetiti libijskoj krizi.

Petodnevno putovanje Obame po Brazilu, Čileu i Salvadoru bilo je zamišljeno kao iskazivanje američke želje za novim angažmanom u regiji koju je američka vanjska politika često zanemarivala zadnjih godina, a koju Bijela kuća smatra izvorom gospodarskog rasta za Sjedinjene Države, putem izvoza koji Obama želi potaknuti.

No, igrom slučaja ta davno isplanirana turneja počela je istodobno kada i vojna operacija protiv režima libijskog čelnika Moamera Gadafija kojoj je SAD pružio vojnu podršku i strukturu privremenog zapovjedništva.

Obama je stoga veći dio svojih javnih istupa u Latinskoj Americi morao podrediti Libiji, ali je istaknuo primjere Brazila i Čilea koji su proveli mirne tranzicije prema demokraciji 1984. i 1990., kao moguće modele za arapski i muslimanski svijet.

Obama je u srijedu trebao posjetiti drevni hram Maja u Salvadoru, ali je odlučio otkazati turistički dio posjeta i žurno se vratiti u Washington, u kojem je za srijedu predviđen sastanak o nacionalnoj sigurnosti i libijskoj krizi.

Na tiskovnoj konferenciji sa salvadorskim kolegom Mauriciom Funesom u utorak navečer, Obama je obećao veću američku pomoć u borbi protiv trgovine drogom, koja kao kuga hara srednjom Amerikom i potkopava sigurnost cijele regije. Obvezao se i na novo partnerstvo sa zemljama srednje Amerike s ciljem povećanja trgovine i ekonomskog razvoja.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙