FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama odobrio ograničenu vojnu akciju u Libiji

Autor: dger
BRAZILIJA/WASHINGTON, 19. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu da je dopustio "ograničenu vojnu akciju" američkih snaga radi provedbe rezolucije 1973 UN-ova Vijeća sigurnosti.

"Danas sam odobrio oružanim snagama Sjedinjenih Država da u Libiji poduzmu ograničenu vojnu akciju kao podršku međunarodnim naporima da se zaštiti libijski narod. Ta je akcija sada počela", rekao je Obama novinarima u Braziliji, gdje je u subotu počeo petodnevnu turneju Latinskom Amerikom.

Američka vojska, rekao je Obama, služi kao podrška saveznicima koji će predvoditi uspostavu zone zabrane leta. Francuski zrakoplovi počeli su operacije nad Libijom u subotu kako bi zaustavili Gadafijeve napade na pobunjenike.

Obama je usto istaknuo da SAD u Libiju neće slati kopnene snage.

"Kao što sam jučer rekao, mi nećemo, ponavljam, mi nećemo razmjestiti američku kopnenu vojsku", rekao je Obama novinarima.

Američke snage i zrakoplovi sudjelovat će u operaciji Zora odiseje, kojoj će glavni cilj biti zračna obrana oko libijskih gradova Tripolija i Misrate.

Približno 25 koalicijskih brodova, uključujući tri američke podmornice naoružane Tomahawk raketama, stacionirane su u Sredozemlju. Na istom je području i pet američkih izviđačkih zrakoplova.

Američki predsjednik je, između ostaloga, upozorio libijskoga vođu Moamera Gadafija da "djela imaju posljedice", opravdavajući odluku SAD-a da sudjeluje u ofenzivi na libijski režim.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija započele su zračne udare kako bi uništile protuzračnu obranu Moamera Gadafija dok Zapad nastoji zbaciti s vlasti libijskog čelnika. Očekuje se da će se barem neke arapske zemlje kasnije priključiti koaliciji.

(Hina) xdgk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙