FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mnogobrojni strani državljani još u Libiji

Autor: nbar
LONDON, 25. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Mnogobrojni strani državljani još se nalaze u ratom zahvaćenoj Libiji, a međunarodna zajednica pokušava naći načine da ih prebaci na sigurna područja.

Donosimo (nepotpuni) pregled broja stranih državljana u Libiji.

HRVATSKA - Dvadeset i osam hrvatskih radnika u petak je talijanskim vojnim brodom krenulo iz Bengazija prema Malti. Zrakoplov u Tripoliju čeka da evakuira još 125 Hrvata koji se nalaze na različitim lokacijama u Libiji.

BiH - Evakuacija državljana BiH nastavlja se iz Libije, brodovima i zrakom. U Libiji živi oko 1.500 državljana BiH.

SRBIJA - Oko 500 državljana Srbije evakuirano je dosad iz Libije zrakoplovima, a u luci Raslanalfu još oko 300 državljana čeka ukrcaj u crnogorski brod koji je angažiralo rusko ministarstvo za izvanredna stanja. Jos ih nekoliko desetina čeka ukrcaj u ruski zrakoplov i turske brodove, tako da se očekuje da će ih na taj način biti evakuirano između 900 i 1.000, a prema podacima ministarstva u Beogradu, još je oko 200 državljana Srbije u Libiji, čija se evakuacija očekuje da jedan do dva dana.

VELIKA BRITANIJA - U Libiji se nalazi oko 500 britanskih državljana, uključujući i 170 radnika u kampovima u pustinji. Njih oko 300 nalazi se u Tripoliju, a 70 u Bengaziju.

BUGARSKA - U Bengaziju se nalazi stotinjak bugarskih državljanina, koji se pokušavaju evakuirati brodom.

KANADA - U Libiji se nalazi nešto više od 200 Kanađana, a Kanada šalje vojni zrakoplov kako bi ih evakuirala. Za to još uvijek trebaju dobiti dozvolu libijskih vlasti.

KINA - Kina je do sada evakuirala oko 12.000 Kineza, odnosno trećinu svojih državljana, iz Libije. Oko tisuću Kineza u srijedu je prešlo granicu s Tunisom. Prema službenim podacima, 75 kineskih tvrtki radi u Libiji.

NJEMAČKA - Prema vojnim izborima, Njemačka šalje tri broda za evakuciju neodređenog broja Nijemaca.

INDIJA - U Libiji se nalazi oko 18.000 Indijaca, a indijske vlasti pokušavaju organizirati njihovu evakuaciju.

IRSKA - U Libiji se nalazi oko 70 Iraca, od toga 54 u Tripoliju. Irski mediji javljaju da se irski vojni zrakoplov vratio iz Tripoliju na Maltu bez putnika.

ITALIJA - Dva talijanska broda, koja bi trebala evakuirati 150 Talijana, ne mogu pristati na libijsku obalu zbog lošeg vremana. Na jugoistoku Libije, 30 Talijana nalazi se u teškom stanju bez hrane. Italija je dosada evakuirala 800 Talijana.

NIZOZEMSKA - Dva nizozemska zrakoplova već su evakuirala nizozemske državljane, a njih šezdesetak još se nalazi u Libiji.

FILIPINI - Filipini pokušavaju evekuirati 26.000 filipinskih državljana iz Libije.

RUMUNJSKA - Prema službenim podacima, u Libiji se nalazi 450 Rumunja, a Bukurešt je u Tripoli poslao zrakoplov za njihovu evakuaciju.

JUŽNA AFRIKA - Južna Afrika je objavila da dogovara evakuaciju dijela osoblja veleposlanstava i četrdesetak državljana iz Libije.

JUŽNA KOREJA - U Libiji radi oko 1.300 državljana Južne Koreje. Čarterom je njih oko 200 u petak odletjelo iz Tripolija u Kairo.

ŠPANJOLSKA - Španjolska je vojnim zrakoplovom već evakuirala dio svojih državljana, a pokušava organizirati evakuaciju manje grupe Španjolaca koji se nalaze u okolici Tripolija.

SIRIJA - Sirija je poslala brodove kako bi na taj način evakuirala svoje državljane iz Libije.

TUNIS - U Libiji se nalazi barem 30.000 Tunišana. Pretpostavlja da ih je oko sedam tisuća otišlo iz ratom zahvaćene zemlje.

TURSKA - Turska je brodovima i zrakoplovima evakuirala 8.360 svojih državljana, a u petak šalje još 12 zrakoplova, od čega osam vojnih, za evakuaciju preostalih Turaka.

SAD - CNN je objavio da je trajekt s 285 putnika, od toga 167 Amerikanaca, napustio u petak Tripoli. Američka vlada procjenjuje da u Libiji živi nekoliko tisuća Amerikanaca. Većina ih ima dvojno državljanstvo, a njih oko 600 ima samo američke putovnice.

VIJETNAM - Vijetnam je evakuirao oko 1.300 svojih državljana iz Libije, u kojoj ima više od 10 tisuća Vijetnamaca.

(Hina) xnab ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙