FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović primio je sinoć Tomislava Pokrovca i Zvonka Pipića, predsjednika i potpredsjednika Sindikata hrvatskih seljaka, zatim Darka Grivičića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, i Stjepana Mikolčića, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, s kojima je razgovarao o prosvjedima poljoprivrednika i njihovim zahtjevima, stanovištima Ministarstva te poljoprivredi općenito, izvijestio je Ured predsjednika na svojim internetskim stranicama. Sudionici su nakon otvorenih razgovora zaključili kako postoje temelji za dogovor o zahtjevima poljoprivrednika i da će uložiti dodatni napor da se nađe prihvatljivo rješenje i time okončaju prosvjedi. Također će obavještavati Predsjednika Republike o tijeku pregovora.

ZAGREB - Prijedlozi novih zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu ponovno su sinoć bili u središtu zanimanja akademske zajednice - na tribini inicijative Akademska solidarnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu saborski zastupnici uglavnom su se složili kako takvi zakoni neće uskoro biti doneseni, a pokušali su odgovoriti i na pitanje je li aktualna politička elita usmjerena protiv znanosti i visokog obrazovanja. Gosti tribine bili su Gvozden Flego, saborski zastupnik SDP-a, Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a i Vesna Pusić, saborska zastupnica HNS-a, dok je HDZ-ov saborski zastupnik Petar Selem ispričao svoj nedolazak opravdanim razlozima. Flego je ocijenio kako se sadašnja hrvatska obrazovna politika nalazi na granici ludila, s obzirom da se govori jedno, a radi nešto sasvim drugo. Kao primjer toga naveo je izjave vladajućih da se u znanost i obrazovanje nije nikada ulagalo kao do sada, dok je, smatra Flego, istina drugačija i u proteklih sedam godina proračun za znanost i obrazovanje samo je padao.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić uručio je sinoć u Sesvetama članske iskaznice za oko 200 novih članova, ustvrdivši kako je HSS kao koalicijski partner znatno pridonio u nizu pitanja koja je vlada dosad riješila, od zatvaranja poglavlja 28 u pristupnim pregovorima do snaženja obiteljskih gospodarstava, te da su i novi članovi dokaz HSS-ove snage uoči skorih parlamentarnih izbora. "Sve što smo mogli učiniti za vrijeme četverogodišnjeg mandata učnili smo", rekao je Friščić koji smatra da će to birači i prepoznati na idućim parlamentarnim izborima koji će se, rekao je, održati do kraja ove godine. Istaknuo je kako će i u svom izbornom programu ponuditi jačanje obiteljskih gospodarstava, "kao modela koji je uspostavio HSS i koji Hrvatskoj jamči sigurnost u zapošljavanju i gospodarskom razvoju". HSS će, poručio je, i dalje ustrajati na važnosti proizvodnje hrane kao važnoj gospodarskoj grani, ali i razvoju turizma, "koji je naš najisplativiji izvoz".

ZAGREB - Uprava Večernjeg lista ustvrdila je sinoć da je štrajk dijela novinara tog lista najavljen za danas legitiman ali da nema pravog opravdanja jer je sindikatu ponuđeno da zadrži veliki dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava. Uprava je odbacila tvrdnje sindikata da je ukinula kolektivni ugovor i drastično smanjila stečena prava. Tvrdi da je spremna potpisati ugovor i da je sindikatu ponuđeno da zadrži veliki dio stečenih prava. Time je vlasnik preuzeo najveći dio tereta lošeg poslovanja u okolnostima duboke krize i nastavio osiguravati radnicima razinu prava koja je među najboljima u Hrvatskoj, tvrdi Uprava. Na prijedlog Uprave sinidikat je prekinuo pregovore i pozvao svoje članstvo na štrajk, navodi Uprava. Uprava smatra da nije nerazumno tražiti dogovor o kolektivnom ugovoru utemeljenom na rezultatima poslovanja i da se dugoročno održivim poslovanjem na kojem inzistira ne ukidaju ničje civilizacijske stečevine. "Ta je retorika bombastična kako bi se njome privukla pažnja. Tim više što je i nakon navodnog drastičnog smanjenja prava o kojem sindikat govori prosječna neto plaća zaposlenika bez menadžmenta u Večernjem listu ostala preko 9200 kuna", ističe Uprava.

ZAGREB - Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Jutarnjem listu podržala je jučer kolege u Večernjem listu koji su za danas najavili štrajk i pozvali novinare da ih u tome podupru te da im se u petak pridruže u prosvjednoj povorci. "Članovi Sindikata novinara Hrvatske, podružnica Jutarnjeg lista, daju bezuvjetnu podršku kolegama iz Večernjeg lista u njihovoj borbi za stečena prava", priopćila je ta podružnica. Smatraju da je ukidanje kolektivnog ugovora u najvećem dnevnom listu nedopustiva samovolja poslodavca i još jedan u nizu pokušaja da se prava novinara i drugih medijskih radnika svedu na minimum. "Uspije li u tome jedan od najvećih izdavača, svi smo nepovratno izgubili bitku", navodi podružnica koja je najavila da će stoga njezini članovi u petak u znak potpore kolegama iz Večernjeg lista organizirati jednosatni štrajk solidarnosti te će se nastojati u što većem broju okupiti u povorci.

ZAGREB - Dokumentarni film Darka Dovranića „Udruženi zločinački pothvat“ prikazan je sinoć u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu, a poslije projekcije na tribini su govorili predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić, novinar Hrvatskoga radija Tihomir Vinković, novinarka Nove TV Ivana Petrović, bivša hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, urednik dokumentarnog programa HRT-a Ninoslav Lovčević i autor. Kroz priču o haaškoj sudbini braće Kupreškić i skupine Hrvata iz BiH te suđenja generalu Anti Gotovini film podsjeća kako je prošlo 16 godina od prve optužnice nekomu od Hrvata za ratni zločin pred Međunarodnim sudom u Den Haagu. Navodi se kako je već tada bilo očito da Haaški sud ne zanima istina, već pravična razdioba krivnje te ocjenjuje kako je Hrvatska, kao žrtva agresije bila u povoljnijem položaju te dodaje da kako je svjetska politika u suradnji s činovnicima Tužiteljstva izmislila monstruoznu optužbu: udruženi, ili, zajednički zločinački pothvat.

SPLIT - Peti festival pričanja priča „Pričigin“ počeo je sinoć u Splitu objavljivanjem rezultata glasovanja čitatelja portala Net.hr po kojem je nagrada „Druga PričeSt“ pripala premijerki Jadranki Kosor za, kako je rečeno, najbolju priču u proteklih godinu dana - dvojezičnu zbirku pripovjedaka Dijete u vremenu/Child in Time. Voditelj programa Renato Baretić je izvijestio da je Kosor pobijedila osvojivši 46,59 posto od ukupno 41.430 glasova koliko ih je u protekla četiri tjedna glasovalo na portalo Net.hr te da je u konkurenciji za Drugu PričeST bilo 20 kandidata. "Autorica dvojezične priče Dijete u vremenu/Child in Time je naša ugledna spisateljica i pričateljica Jadranka Kosor, ona je tu priču pričala na hrvatskom jeziku, a ponekad i na engleskom jeziku, što je ostavilo najjači dojam na čitatelje portala Net.hr", rekao je Baretić obrazlažući rezultate glasovanja za pobjednika Pričigina u proteklih godinu dana. Najavio je da će pobjednici glasovanja i dobitnici priznanja Druga PričeST premijerki Kosor biti poslano pismo pod naslovom „Jaco, dolazi“ kojim će biti pozvana da dođe Split preuzeti nagradu.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙