FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanske banke mogle bi imati najveće koristi od povećanja ključnih kamatnih stopa

Autor: vmom
ZAGREB, 15. ožujka 2011. (Hina) - Talijanske banke trebale bi imati najviše koristi od očekivane serije podizanja ključnih kamatnih stopa širom svijeta u iduće dvije godine radi obuzdavanja inflacije, prenose u utorak europski mediji procjene analitičara.

Dobit u talijanskim bankama poput Intese Sanpaolo i UniCredita, dva najveća talijanska zajmodavca, mogla bi stoga porasti gotovo za po 11 posto do kraja 2012., piše londonski financijski dnevnik Financial Times, pozivajući se na najnovije izvješće analitičara JPMorgana.

Usporedbe radi, za švicarske banke procjenjuje se skok dobiti u visini 7,5 posto, za nordijske u visini 6,1 posto, a za britanske i španjolske od po pet posto, prenosi dalje londonski dnevnik.

Procjene analitičara JPMorgana u tome izvješću temelje se na pretpostavkama povećanja ključne kamatne stope za 1,75 postotnih bodova u razdoblju od iduće dvije godine.

Najveću korist od podizanja ključnih kamatnih stopa imaju banke koje posluju s građanima, budući da se pri financiranju poslovanja uglavnom oslanjaju na depozite klijenata.

Veće troškove zaduživanja banke mogu također lako prebaciti na klijente putem viših kamatnih stopa na kredite.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙