FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas najboljega svjetskog skijaša i hrvatskog reprezentativca Ivicu Kostelića i članove njegove ekipe u povodu osvajanja Svjetskoga skijaškog kupa i velikoga kristalnog globusa te dvaju malih - u slalomu i superkombinaciji. Nakon razgovora predsjednik Josipović je izjavio novinarima kako mu je bila čast i zadovoljstvo primiti Ivicu Kostelića, njegova oca i trenera Antu Kostelića i cijeli tim, jer "ono što su napravili je veliko sportsko dostignuće na ponos i diku njima, a i Hrvatskoj. Njihov primjer vrlo dobro pokazuje kako jedna mala zemlja može imati puno uspjeha kad se puno, vrijedno i naporno radi", istaknuo je predsjednik Josipović. Čast nam je da smo primljeni kod predsjednika i veliko nam je zadovoljstvo što smo mogli u vrlo ležernom tomu popričati o skijanju i tehničkim detaljima, a o čemu je iskazao veliko zanimanje i jako mi je drago da kod predsjednika postoji takvo zanimanje, rekao je Ivica Kostelić. "Predsjednik nije skijaš, ali je znatiželjna osoba i to mi je jako drago, jer mislim da čovjek koji ima stalnu volju za znanjem dobro napreduje i nikad ne posustaje, i to je dobro", kazao je Kostelić novinarima.

ZAGREB - U Hrvatskim vodama danas je svečano obilježen Svjetski dan voda, 22. ožujka, a generalni direktor Jadranko Husarić istaknuo je da je Hrvatska pri svjetskom vrhu po kvaliteti i kvantiteti tog resursa 21. stoljeća, koji nije ni za prodaju ni za rasprodaju i da su zbog toga u vodnome gospodarstvu sretni. Po istraživanjima UNESCO-a iz 2003., Hrvatska je po dostupnosti vode i bogatstvu izvora na vrlo visokome - petome mjestu u Europi i na 42. u svijetu. Husarić je istaknuo kako po strategiji razvoja vodnoga gospodarstva do 2038. godine treba uložiti više od 50 milijarda kuna u vodno gospodarstvo. "Glede odvodnje, zaostajemo za vodoopskrbom, pa je oko 44 posto stanovništva u Hrvatskoj priključeno na kanalizaciju, a samo 23 posto te otpadne vode se pročišćuje", rekao je Husarić, dodajući da su nam zato u odvodnji za izgradnju kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda do 2023. potrebna najveća ulaganja - 23 milijarde kuna.

ZAGREB - Radio 101 ide na prodaju, odlučila je danas većinom glasova skupština vjerovnika Radija 101 u stečaju koja je održana na Trgovačkom sudu. Stečajni upravitelj Maroje Stjepović očekuje da bi natječaj za najboljeg ponuđača mogao biti objavljen za 20-ak dana, nakon što vještak za marketing i medije procijeni vrijednost radija, a Agencija za elektroničke medije izda suglasnost za prijenos koncesije. Vjerovnici su donijeli odluku da radio nastavi s radom te da se postojeća tvrtka i brand Radio 101, sa cjelokupnom pokretnom imovinom, autorskim pravima, žigom i koncesijom prenese u novo poduzeće i ponudi na kupnju domaćim tvrtkama registriranima za djelatnost radija, uz uvjet da novi vlasnik zaposlenicima ponudi ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Skupština je prihvatila prijedlog stečajnog upravitelja da se radi nastavka emitiranja radijskog programa angažiraju 22 zaposlenika s ugovorom o radu na minimalnu plaću i 10 honorarnih suradnika, te je prihvaćeno izvješće o financijskom stanju nakon pokretanja stečaja u siječnju ove godine. Utvrđeno je da ukupni dugovi radija prema vjerovnicima, bivšim radnicima i poslovnim suradnicima, do danas iznose 26 milijuna kuna, dok je ukupna imovina koja ulazi u stečajnu masu oko 12 milijuna kuna. Stjepović je ocijenio kako su Radio 101 u današnju situaciju dovele "potpuno nekompetentne bivše uprave", koje su svojim potezima - lažnim prikazom financijskog stanja, gomilanjem dugova te preuveličavanjem potraživanja, načinile niz prekršajnih djela, a postoje indicije, rekao je Stjepović, da su počinile i neka kaznena djela.

ZAGREB - Novinari Večernjeg lista, podržani od Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND), pozvali su danas sve novinare da se solidariziraju i pruže im potporu u sutrašnjem stupanju u štrajk te u petak pridruže prosvjednoj povorci, a čitatelje da za vrijeme štrajka ne kupuju Večernji list. Glavni sindikalni povjerenik u 'Večernjaku' Anton Filić je na konferenciji za novinare u Novinarskom domu istaknuo da je njegov list dobio prvi kolektivni ugovor, još 1996., čija temeljna prava Uprava po nalogu vlasnika, austrijske Styrije, sada ukida i drastično smanjuje stečena prava zaposlenika.

Predstavnici zaposlenika te novinarskog sindikata i društva u Večernjem listu uputili su danas otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojemu izvještavaju da od sutra stupaju u štrajk zbog ukidanja kolektivnog ugovora, čime su im umanjena stečena prava, te premijerku pozivaju da odlučnost u borbi protiv korupcije i za uvođenje zakonitosti ne zastane više na pragu medijskih izdavača.

ZAGREB - Franjo Katavić i Salih Fazlić nepravomoćno su danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđeni na po godinu dana uvjetnog zatvora zbog krivotvorenja dokumenata kojima su se u vrijeme bijega pred zakonom koristili general i haaški optuženik Ante Gotovina te zagrebački poduzetnik i osuđenik za otmicu Hrvoje Petrač. Katavića je sud osudio zbog krivotvorenja, a Fazlića zbog poticanja i pomaganja na to kazneno djelo. Na početku postupka bilo je troje optuženih, no presudu sutkinje Sande Bramberger Ostoić doznao je jedino drugooptuženi bivši policajac Fazlić, s obzirom da je prvooptuženi Katavić u međuvremenu zatvoren u Austriji zbog šverca droge, dok je jedan od Gotovininih zagrebačkih branitelja Marijan Pedišić preminuo.

ČAKOVEC/ZAGREB - Još uvijek neidentificirana muška osoba jutros je poginula nakon pada u drobilicu stočne hrane na farmi tvrtke Agromeđimurje u Donjoj Dubravi na čakovečkom području, a međimurska policija pretpostavlja da je riječ o 44-godišnjem zaposleniku te tvrtke, te da se radi o nesreći na radu. Glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić izjavio je Hini da je jutros oko 9 sati iz Centra 112 dojavljeno da se na farmi dogodila nesreća u kojoj je poginuo muškarac, koji je upao u drobilicu, te da je policija u pratnji hitne pomoći odmah po dojavi stigla na mjesto nesreće. Pretpostavlja se da je riječ o 44-godišnjaku iz Kotoribe koji je, najvjerojatnije, nepažnjom pao u drobilicu.

ZAGREB - Dvije knjige matematičara i uglednog povjesničara znanosti akademika Žarka Dadića - "Egzaktne znanosti u Hrvata u doba kulturnog i znanstvenog preporoda (1835.-1900.) te "Egzaktne znanosti u Hrvatskoj u ozračju politike i idologije (1900.-1960.)" predstavljene su danas u Knjižnici HAZU-a. Knjige, koje zajedno imaju gotovo tisuću stranica, čine cjelinu i obuhvaćaju razdoblje od 125 godina u kojemu se stvaralo naše znanstveno nazivlje, vodila dva svjetska rata te nekoliko puta mijenjali državno-pravni okviri u kojima su živjeli Hrvati. Akademik Dadić govori o povijesti egzaktne znanosti (matematika, fizika, astronomija) u kontekstu vremena, društvenih i političkih zbivanja, koja su toj znanosti pomagala ili otežavala put, rekao je jedan od recenzenata, akademik Dubravko Jelčić.

VARAŽDIN - Od 29. travnja do 1. svibnja u Varaždinu se drugi put održava Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, koji će biti posvećen hrvatskom oskarovcu Dušanu Vukotiću, rečeno je danas na konferenciji za novinare organizatora tog festivala. VAFI organizira varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA sa željom da se na jednome mjestu okupe mali animatori, njihovi voditelji, profesionalci i ljubitelji animiranog filma iz Hrvatske i svijeta te da se promiče stvaralaštvo djece i mladih na svim razinama. Prijavljeno je 145 filmova iz 20 zemalja, a u službenoj konkurenciji bit će ih prikazano 87. Autori su im djeca i mladi u dobi do 18 godina, koji će se natjecati u tri kategorije: "Mini", "Midi" i "Maxi". Bit će dodijeljena jedna prva nagrada te četiri ravnopravne druge nagrade unutar kategorija.

ZAGREB - Od 9. do 13. kolovoza u Šibeniku će se održati glazbeno-ekološki festival "Terraneo" koji će, uz raznovrsni glazbeni program s puno privlačnih izvođača poput skupina The National i The Fall, ponuditi mnoštvo sportsko-zabavnih sadržaja, radionica, predavanja, turističkih izleta - sve uz izrazito naglašeni ekološki pristup, najavili su danas organizatori festivala na konferenciji za novinare. Osim Nationala, američkog indie-rock sastava, i Falla, engleskih post-punk legendi, do sada potvrđeni izvođači su Janelle Monae, osebujna mlada američka umjetnica čiji se glazbeni izričaj kreće unutar popa, soula, afro-punka i funka, te Crystal Castles, kanadski eksperimentalni elektro duo. Nastupit će još i škotska post-rock grupa Mogwai, američka indie-pop-punk skupina The Thermals, njujorški eksperimentalni rock bend Oneida. Od bendova iz regije najavljen je Dubioza Kolektiv iz Zenice koji uspješno miješa reggae, dub, ska i rock žanrove. Popis izvođača još nije zaključen, pa organizatori obećavaju još mnoštvo zanimljivih imena.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena ove godine počinje u nedjelju, 27. ožujka, u dva sata ujutro, izvijestio je danas Državni zavod za mjeriteljstvo.

Na ljetno računanje vremena prelazi se pomicanjem za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata. Početak ljetnog računanja vremena provodi se prema Uredbi o računanju vremena u 2011. godini. S prelaskom na ljetno računanje vremena električna energija će se obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati. Početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙