FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 22. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

SANTIAGO/ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak kako je američka politika da libijski čelnik Moamer Gadafi treba otići s vlasti, ali to nije cilj sadašnje vojne operacije zapadnih saveznika, izvijestio je radio Glas Amerike. Govoreći u Santiagu, u Čileu, Obama je istaknuo da američka vojska podupire međunarodni mandat za uspostavu zone zabrane leta i zaštitu civila u Libiji. Kazao je kako postoje različite faze misije, te da će arapski svijet "apsolutno" u njoj sudjelovati. Sjedinjene Države, po njegovim riječima, uz vojne napore imaju široki spektar 'alata' za potporu politike izoliranja Gadafija, uključujući i zamrzavanje imovine i uvođenje novih sankcija. Kazao je kako se situacija u Libiji razvija, a SAD pozorno prati događanja. Prva faza misije, onesposobljavanje libijske protuzračne odbrane je dovršena, rekao je Obama, dodajući da je SAD vodio u prvoj fazi, zbog svojih mogućnosti, ali da će u idućim "danima, a ne tjednima" SAD prenijeti vodstvo drugim sudionicima operacije.

SANKT PETERBURG - Američki ministar obrane Robert Gates rekao je u ponedjeljak da Libijci moraju odlučiti o sudbini Moamera Gadafija i dodao da će američko vodstvo operacije u Libiji uskoro prestati. Gates je to rekao prvi dan dvodnevna posjeta Rusiji koji je obilježen zapadnom intervencijom u Libiji koju je ruski premijer Vladimir Putin usporedio s križarskim ratovima. "Mislim da je svima jasno da će Libiji biti bolje bez Gadafija. Ali o tome moraju odlučiti Libijci", rekao je Gates za novinsku agenciju Interfax u Sankt Peterburgu. "A mislim da će, dobiju priliku i ne bude li represije, oni upravo to i učiniti. Ali mislim da bi bilo pogrešno da mi kao cilj svoje operacije postavimo napad na Gadafija", rekao je. Putin čija zemlja kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ima pravo veta, a suzdržala se od glasovanja kojim su zračni udari odobreni, rekao je da je Gadafijeva vlada nedemokratska, ali da to ne opravdava vojnu akciju.

RIM - Italija je u ponedjeljak od svojih saveznika zatražila da vojne operacije u Libiji stave pod zapovjedništvo NATO-a i upozorila da će inače ponovno uvesti svoje zapovjedništvo u bazama koje je ustupila za misiju. "Važno je da zapovijedanje prijeđe NATO-u s različitom strukturom koordinacija no što je sada imamo", rekao je talijanski premijer Silvio Berlusconi na skupu u Torinu. Ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je da će Italija vratiti svoju odvojenu nacionalnu zapovjednu strukturu ako se ne postigne dogovor o nadzoru NATO-a nad misijom uspostave zone zabrane letenja nad Libijom.

TRIPOLI - Televizijska postaja Al Arabiya izvijestila je u ponedjeljak da Misratu, grad na zapadu Libije, sada nadziru snage lojalne Moameru Gadafiju. Postaja je prenijela tvrdnju glasnogovornika Gadafijevih snaga ali dodatne pojedinosti nisu navedene. Izvješće se zbog loših komunikacija nije moglo odmah provjeriti. Stanovnici grada prije su rekli da su Gadafijeve snage pucale na mnoštvo neonaružanih ljudi u Misrati te da koriste civile kao živi štit protiv napada iz zraka. Glasnogovornik libijske vlade rekao je da Libija želi stabilnost ali da će uzvratiti, pokušaju li pobunjenici iskoristiti udare zapadnih sila kako bi napredovali prema Tripoliju. Dužnosnik Sjedinjenih Država koji nije želio biti imenovan u ponedjeljak je rekao da su se Gadafijeve snage nakon zračnih napada povukle iz pobunjeničkog uporišta Bengazija i još dva grada. Dužnosnik je rekao da je napredovanje Gadafijevih prema Bengaziju, Adždabiji i Misrati "stalo" uslijed vojnog djelovanja europskih i američkih snaga. On je, međutim, napomenuo da su Gadafijeve snage i dalje aktivne i da SAD ne vjeruje da se libijski čelnik drži svog obećanja o prekidu vatre.

ZAGREB/ZINTAN - Snage libijskog diktatora Moamera Gadafija u ponedjeljak su granatirale grad Zintan na sjeveru Libije, prisiljavajući stanovnike da bježe i skrivaju se u špilje i planinska područja, izvijestila je agencija Reuters pozivajući se na izjave svjedoka. Prema izjavama Reutersovih izvora koji su se telefonom javili iz Zintana u napadu je uništeno nekoliko kuća, a srušen je i minaret džamije. U opsadu su tijekom dana poslane i nove snage pa u podnožju planine nedaleko grada sada ima najmanje 40 tenkova. Švicarski novinar Gaetan Vannay, koji se iz grada pod opsadom također javio telefonom, kazao je da je granatiranje najteže u posljednja tri dana.

SARAJEVO - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) suzdržano je u ponedjeljak reagirala na najavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će SBiH uz Savez za bolju budućnost (SBB) biti pozvan pridružiti se uspostavi vladajuće koalicije na državnoj razini u koju bi uz dva HDZ-a ušle i najjače stranke iz Republike Srpske. Reagirajući na pozive upućene sa sabora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dopredsjednik SBiH Beriz Belkić u izjavi sarajevskim medijima podsjetio je kako se njegova stranka, koja u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima dva zastupnika, odavno odlučila biti u oporbi u ovom četverogodišnjem mandatu. "Spremni smo biti konstruktivni kada je riječ o uspostavi tijela vlasti BiH, a svi razgovori o tome ovisit će o odnosu sudionika prema ključnim pitanjima poput statusa državne imovine, popisa stanovništva i ustavnih promjena", kazao je Belkić. SBiH je u svim pitanjima koja je nabrojao Belkić odavno u oštrom sukobu sa strankama iz Republike Srpske na čiju suradnju računaju Čović i Božo Ljubić. Socijaldemokratska partija BiH (SDP), unatoč Čovićevim najavama, i dalje očekuje da će vlast na razini BiH ustrojiti oni koji su je već uspostavili u entitetima.

GAZA - Izrael je u ponedjeljak pokrenuo zračne napade u pojasu Gaze i ozlijedio najmanje 19 ljudi, nakon što su militanti ispalili minobacačke granate i rakete na židovsku državu, potvrdili su očevici i militantne skupine. Broj napada i žrtava u samo jednoj večeri ukazuje na rast napetosti između Izraela i Hamasa, islamističke skupine koja kontrolira Gazu.

Hamas je pokrenuo raketne napade na Izrael nakon dvogodišnjeg primirja, preuzevši odgovornost za ispaljivanje više od 25 raketa tijekom vikenda. Izrael je, po tvrdnjama medicinskog osoblja, istovremeno u drugom pograničnom sukobu u subotu u Gazi ubio dvojicu Palestinca. Izraelska vojska potvrdila je jedan od zračnih napada u ponedjeljak, rekavši da su meta bili Hamasovi militanti u sjevernoj Gazi, kao i tunel koji koriste za krijumčarenje oružja.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u ponedjeljak su osudile Siriju zbog represije prema protuvladinim prosvjednicima tijekom vikenda, optužujući vladu u Damasku za uporabu "nerazmjerne sile" protiv demonstranata. "Pozivamo sirijsku vladu da dopustiti mirne prosvjede. Oni koji su odgovorni za nasilje tijekom vikenda moraju biti pozvani na odgovornost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor. Izvješća pokazuju da je sirijska vlada koristila "nerazmjernu silu" protiv civila, kako protiv prosvjednika tako i onih koji su bili na pogrebima ubijenih u ranijim demonstracijama, dodao je Vietor. Najmanje jedna osoba je ubijena, a više od ih je 100 ranjeno u nedjelju kada su sirijske snage sigurnosti pucali na prosvjednike koji su izazvali nerede u južnom gradu Daraa, rekli su aktivisti za ljudska prava.

LJUBLJANA - Bivši slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Zoran Thaler izjavio je u ponedjeljak da mandat nije vratio zbog pritisaka premijera Boruta Pahora na listi čijih Socijalnih demokrata (SD) je bio izabran u parlament, nego iz osobnih razloga i u želji da se raščisti manipulacija u kojoj ga je britanski "Sunday Times" upleo u korupcijski skandal. "Mandat sam vratio jer se zbog toga moj osobni život i život moje obitelji okrenuo naglavce", rekao je Thaler u razgovoru za dnevnik Slovenske televizije. Thaler je rekao kako vjeruje da će se jednom i otkriti razlozi njegove kompromitacije, ali je priznao da je djelovao naivno i "glupo" jer je bio "anksiozan i opsjednut" mišlju da ga se planski pokušava diskreditirati, pa je na svaki način nastojao doznati tko iza toga stoji.

LJUBLJANA - Ruski premijer Vladimir Putin dolazi u utorak u posjet Sloveniji u središtu kojega će po najavama biti pitanja gospodarske suradnje, osobito sudjelovanje Slovenije u gradnji naftovoda Južni tok. Putin i njegov domaćin Borut Pahor razgovarat će o nastavku i jačanju političkog dijaloga, o suradnji dviju država na bilateralnoj i multilateralnoj razini te mogućnostima produbljivanja gospodarske suradnje, a razmatrat će i aktualne događaje u Sredozemlju, posebno u Libiji i Egiptu te razmijeniti poglede na budućnost zapadnog Balkana, priopćio je u ponedjeljak popodne Pahorov kabinet. Točan program posjeta još nije objavljen, no prema nekim najavama Putin će na ljubljanski aerodrom Brnik doputovati oko 13 sati, te se odmah uputiti na Brdo kod Kranja, gdje će ga dočekati Pahor. Slijedi prijam s vojnim počastima, razgovori Putina i Pahora u četiri oka, a onda razgovori delegacija.

SANTIAGO/ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je stigao u službeni posjet Čileu, na dugoj etapi svoje latinoameričke turneje. Obama je doputovao u Santiago iz Rio de Janeira, gdje je završio posjet Brazilu. Nakon sastanka s čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom i članovima vlade, Obama bi u kulturnom centru La Moneda, u kompleksu predsjedničke palače, trebao održati govor o odnosima SAD-a s regijom Latinske Amerike, izvijestili su američki mediji. U intervjuu za čileanski dnevni list El Mercurio od nedjelje, Obama je najavio da će tu prigodu iskoristiti kako bi naglasio potrebu za "partnerstvom jednakih" i fokusiranjem na zajedničke interese SAD-a i Latinske Amerike, uključujući gospodarski rast, energetiku, sigurnost i ljudska prava. Obama je rekao da je Čile izabrao za svoj programatski govor, jer ga "uspješna tranzicija u demokraciju i održivi gospodarski rast čine modelom za regiju i svijet".

LONDON - Irska grupa U2 i pop zvijezda Rihanna samo su neki od izvođača koji će nastupiti na albumu što ga, isključivo u digitalnom obliku priprema Universal Music, a namijenjen je skupljanju novca za žrtve potresa i tsunamija u Japanu. Najveća svjetska diskografska kuća kani izdati album do kraja tjedna, a još se ne zna tko će sve sudjelovati. Prihodi idu japanskom Crvenome križu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik tvrtke.

PORT-AU-PRINCE - Kandidat na haićanskim predsjedničkim izborima Michel Martelly u ponedjeljak nadmoćno vodi, dan nakon drugog izbornog kruga, po podatcima iz zapisnika koje su objavile mjesne televizijske i radijske mreže. Michel Martelly, popularni pjevač kojeg njegovi prisaše od milja zovu Ćelavac, natjecao se u drugom krugu s Mirlande Manigat, bivšom prvom damom Haitija i legalistkinjom. Usprkos upozorenjima predsjednika Privremenog izbornog povjerenstva (CEP) Gaillota Dorsinvila medijima da ne objavljuju predviđanja u korist jednog ili drugog kandidata, mnoge su televizijske i radijske postaje već u nedjelju navečer počele objavljivati rezultate zabilježene na biralištima diljem zemlje.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙