FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 10. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

WASHINGTON - Bijela kuća je u srijedu snažno branila svoj odgovor na nemire u Libiji ustrajno tvrdeći da je poduzela "dramatične akcije" te odbacujući kritike da je pristup temeljen na konsenzusu preoprezan. Dok su se glavni savjetnici predsjednika Baracka Obame sastali kako bi raspravljali o idućim potezima, snage Moamera Gadafija zaustavile su napredovanje pobunjenika na istoku zemlje i napredovale u nekim područjima na zapadu zemlje. U Bijeloj kući raspravlja se o nizu opcija, rekli su dužnosnici SAD-a, uključujući zonu zabrane leta za Gadafijeve vojne zrakoplove. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je, međutim, upozorio da se ne očekuje da će na današnjem sastanku biti donesena konačna odluka. Bijela kuća se posljednjih dana našla na udaru kritika republikanskih i demokratskih političara, konzervativnih komentatora i drugih zbog toga što, kako tvrde kritičari, nije oštre riječi popratila akcijom pomoći pobunjenicima. "Važno je da ljudi razumiju oblik dramatičnih akcija koje je poduzelo čelništvo ovoga predsjednika i koje će se nastaviti poduzimati kako idemo dalje", rekao je Carney novinarima. "U nijednoj situaciji međunarodna zajednica, uz vodstvo Sjedinjenih Država, nije djelovala tako brzo kako bi odgovorila na ovakvu situaciju".

BRUXELLES - Dužnosnici SAD-a i Velike Britanije u srijedu su otklonili mogućnost brzog donošenja odluke o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom gdje su snage lojalne Moameru Gadafiju krenule u protuofenzivu protiv pobunjenika. Ministri obrane zemalja NATO-a će na sastanku u Bruxellesu u četvrtak i petak raspravljati o mogućim odgovorima na nemire u Libiji, uključujući i moguću zonu zabrane leta, rekli su dužnosnici. Oni su, međutim, istaknuli, da NATO prvo želi vidjeti "dokazivu potrebu" za djelovanjem, jasne pravne temelje za to i snažnu podršku intervenciji u regiji. U Londonu je britanski premijer David Cameron rekao da je razgovarao o mogućoj zoni zabrane leta s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom i da Britanija priprema nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se osigurala široka potpora "ako ona postane nužna". Veleposlanik SAD-a u NATO-u Ivo Daalder rekao je da se NATO priprema za bilo koju mogućnost uključujući i nadzor libijske obale, podršku humanitarnim naporima, provedbu UN-ovog embarga na oružje i opcije za zonu zabranu letenja.

KAIRO - Egipatske vojne vlasti pozvale su u srijedu na nacionalno jedinstvo i upozorile na opasnost od anarhije nakon što je u najtežim vjerskim sukobima od svrgavanja Hosnija Mubaraka poginlo 13 osoba. Nova egipatska vlada se u srijedu sastala prvi puta i odlučila da će u četvrtak ponovno razmjestiti policijske snage koje su se velikim dijelom rasule prvih dana pobune koja je s vlasti uklonila Mubaraka. Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 13 osoba ubijeno a 140 ranjeno u vjerski motiviranom nasilju u utorak navečer koje su potaknule napetosti uslijed izazivanja požara u crkvi u južnom Kairu u subotu. Sukobi predstavljaju novi izazov Visokom vijeću vojnih snaga koje upravlja zemljom.

(Hina) xdgk yiml

An unhandled error has occurred. Reload 🗙