FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dionice ojačale drugi dan zaredom; ulagači i dalje oprezni

Autor: neba
NEW YORK, 19. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Izuzetno nestabilan tjedan na Wall Streetu završen je u petak rastom cijena dionica, no ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije zbog nuklearne krize u Japanu i nemira na Bliskom istoku.

Dow Jones indeks ojačao je 83 boda, ili 0,71 posto, na 11.858 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,43 posto, na 1.279 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 2.643 boda.

Premda su jučer cijene dionica porasle drugi dan zaredom, to nije bilo dovoljno da bi se izbrisali gubici od početka tjedna. U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks pao je 1,5 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,9, a Nasdaq indeks 2,6 posto.

Posljedica je to strahovanja ulagača od eskalacije krize u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima. Ipak, posljednjih se dana tržište smiruje.

„Posljednjih je dana tržište ojačalo jer je prevladalo mišljenje da kriza u Japanu neće narušiti oporavak američkog gospodarstva“, kaže Russ Koesterich, strateg u tvrtki BlackRock.

Pozitivno je jučer na tržište djelovala i intervencija skupine G7 najbogatijih zemalja svijeta kako bi se zaustavio rast tečaja jena, koji je nakon potresa u Japanu prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

Jučer ujutro Bank of Japan počela je na valutnim tržištima kupovati milijarde dolara, a kasnije su je slijedile i druge najveće središnje banke u svijetu, među kojima američki Fed i Europska središnja banka.

Smirivanju tržišta pridonio je i blagi pad cijena nafte, nakon prekida vatre u Libiji. To je predložio libijski vođa Moamer Gadafi, nakon rezolucije UN-a o zoni zabrane leta nad Libijom.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio bankarski sektor, nakon što je Fed nekim bankama dozvolio povećanje dividendi. Wells Fargo i JPMorgan Chase odmah su najavili povećanje dividendi, pa su cijene njihovih dionica skočile više od 1,5 posto.

Obujam trgovanja jučer je bio iznad prosjeka, no ipak ispod razina koje su zabilježene dok su cijene dionica padale. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 9,6 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

No, to nije posljedica entuzijazma ulagača, nego dospijeća četiriju različitih vrsta opcijskih i terminskih ugovora, što obično potiče obujam trgovanja.

VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija jučer je pao, drugi dan zaredom, i to za više od 6 posto. Ipak, u cijelom proteklom tjednu porastao je za 23 posto, što pokazuje da su ulagači više osiguravali svoje portfelje od pada cijena dionica nego tjedan dana prije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 5.718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,11 posto, na 6.664 boda, a pariški CAC 0,63 posto, na 3.810 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙