FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kriza u Japanu izazvala pad cijena na Wall Streetu za 2 posto

Autor: neba
NEW YORK, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Ulagači strahuju od nuklearne katastrofe u Japanu, pa su na Wall Streetu u srijedu cijene dionica oštro pale treći dan zaredom, čime su izbrisani svi dobici od početka godine.

Dow Jones indeks potonuo je 2,04 posto, na 11.613 bodova, dok je S&P 500 pao 1,95 posto, na 1.256 bodova, a Nasdaq indeks 1,89 posto, na 2.616 bodova.

Kako je od početka tjedna izgubio 3,6 posto, S&P indeks sada je u minusu u odnosu na početak godine.

U strahu od katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima, ulagači se užurbano povlače iz rizičnijih ulaganja, na što ukazuje velik obujam trgovanja.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo više od 11 milijardi dionica, najviše u ovoj godini, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

Zbog toga su pale cijene svih 30 dionica uvrštenih u Dow Jones indeks, a oslabilo je i svih 10 sektora S&P indeksa.

Pod najvećim su pritiskom bile dionice kompanija i fondova čije je poslovanje povezano s nuklearnom energijom, jer će nuklearna kriza u Japanu naštetiti toj industriji u cijelom svijetu.

No, ni ostali sektori nisu ostali pošteđeni, jer su potres, tsunami i nuklearna kriza snažno uzdrmali japansko gospodarstvo, a Japan kupuje oko 10 posto američkih izvoznih proizvoda.

Pod snažnim su se pritiskom našle i dionice u građevinskom sektoru, nakon što je objavljeno da je u veljači u SAD-u izgradnja novih kuća oštro pala, što pokazuje da je tržište nekretnina i dalje slabo.

Cijena dionica građevinskih kompanija Lennar i D. R. Horton pale su više od 2 posto.

Oštro su pale i cijene tehnoloških lidera Applea i IBM-a, nakon što su analitičari smanjili preporuke za te dionice. Cijena Applea pala je 4,5, a IBM-a 3,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,70 posto, na 5.598 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 2,01 posto, na 6.513 bodova, a pariški CAC 2,23 posto, na 3.696 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙