FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKV o srbijanskim popisima branitelja

Autor: mkov
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Na večerašnjoj tribini Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV) "Hrvatski odgovor na srbijanske popise" voditelj tribine Miroslav Međimorec, bivši pomoćnik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, sociolog Ivan Rogić i prof. Miroslav Tuđman izrazili su nezadovoljstvo odnosom hrvatske Vlade prema slučaju Tihomira Purde te zatražili njegovo puštanje na slobodu.

Istaknuvši kako HKV Tihomira Purdu ne bi dao za zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s EU, Međimorec je rekao kako je Vlada trebala učiniti sve da se hrvatskim građanima ne može suditi pred sudovima drugih država. Mi smo slobodna i samostalna država, a imamo slobodu i svoje dostojanstvo od kojeg se ne smije uzmicati pred nikavim ucjenama, napomenuo je međimorec.

Sačić smatra kako je golemo nezadovoljstvo građana proistječe iz nezadovoljstva vladinim radom te radom Državnoga odvjetništva, koje je, kako je rekao, glavni neprijatelj. "Koz odnos prema slučaju Purda očituje se protuhrvatski odnos političkih elita prema hrvatskim braniteljima", rekao je dodavši kako se čini da su branitelji za elite postali balast i bolest društva.

Ocijenio je kako glasovanje protiv ulaska u Europsku uniju može spasiti hrvatski suverenitet.

Nazor je podsjetio na policijske dokumente koji svjedoče kako su Purda i optuženi hrvatski branitelji ranjenoga agresorskog vojnika prevezli u teškim okolnostima u vukovarsku bolnicu.

Po Nazorovim riječima rat je devedesetih godina izazvao kontinuitet veliksrpske politike, a ne kako se to tvrdi "konglomerat loših politika".

Optužnica protiv Purde je dodatna stigmatizacija logoraša, rekao je Rogić dodavši kako je riječ o ponovnom rušenju dostojantva žrtve.

Tuđman smatra kako se u slučaju Purda očituje agresija na pravni poredak Republike Hrvatske te da Srbija protiv Hrvatske vodi političku agresiju. "Naše vlasti oduzimaju braniteljima pravo na obranu", rekao je dodavši kako se proces protiv Purde pretvorio u njegovo dokazivanje nevinosti.

Istaknuo je i kako hrvatske vlasti od Srbije ne traže procesuiranje vodstva JNA odgovornoga za agresiju na Hrvatsku kao što nema ni zahtjeva, kako je rekao, ni za procesuiranjem odgovornih za osnivanje logora u kojima su mučeni hrvatski zatočenici.

Voditelj tribine Međimorec je pročitao i proglas HKV-a u kojem se između ostaloga traži trenutno povlačenje na konzultacije hrvatskoga veleposlanika iz Beograda, ostavku hrvatskog ministra pravosuđa i ljudi koji vode Državno odvjetništvo, a od BiH puštanje Tihomira Purde na slobodu.

(Hina) xmkov yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙