FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze stabilne, unatoč oštrom padu Nikkei indeksa

Autor: neba
HONG KONG, 14. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Unatoč oštrom padu Nikkei indeksa, zbog strahovanja ulagača od posljedica razornog potresa u Japanu, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, posebice u sektoru proizvođača građevinskog materijala.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 6,2 posto, što je njegov najveći dnevni pad u dvije godine. Zaronio je na 9.620 bodova, najnižu razinu od rujna prošle godine.

No, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji između 0,1 i 0,8 posto.

U Singapuru i Australiji cijene su dionica oslabile između 0,2 i 0,5 posto.

Većina azijskih burzi stabilizirala se nakon jutrošnjeg početnog pada, izazvanog strahovanjima od posljedica razornog potresa i tsunami vala u Japanu u petak.

„Turističke, brodarske i osiguravajuće kompanije bit će pogođene zbog slabije potražnje iz Japana. No, silazni je trend za tržište dionica ograničen. Potražnja za naftom, čelikom i cementom bit će veća zbog obnove u Japanu nakon potresa, a to će izazvati rast cijena dionica u tim sektorima“, kaže Yu Rayming, direktor u tvrtki Prudential Financial.

No, na azijskim se burzama trguje oprezno jer ulagači prate razvoj krizne situacije u oštećenim nuklearnim elektranama u Japanu.

„Neki ulagači kupuju dionice jer procjenjuju da su im cijena pale prenisko, no svi su ipak oprezni zbog problema s nuklearnim elektranama, pa bi ovoga tjedna trgovanje moglo biti nestabilno“, kaže Frances Cheung, strateg u banci Credit Agricole CIB.

Cijena nafte na Londonskom tržištu pala je, pak, jutros za gotovo 2 dolara, zaronivši ispod 112 dolara po barelu, nakon vijesti da su snage libijskog vođe Muamera Gadafija vratile kontrolu nad nekim područjima koja su bila u rukama pobunjenika.

Na burzi u New Yorku terminska cijena nafte pala je, pak, za 1,6 dolara, na 99,50 dolara po barelu.

Na valutnim je, pak, tržištima jen oslabio nakon snažnog rasta u petak, neposredno nakon potresa.

U petak je tečaj dolara prema jenu potonuo čak 1,2 posto, što je njegov najveći dnevni pad od početka prosinca prošle godine, jer se očekuje da će japanska osiguravajuća društva idućih dana prodavati svoju imovinu u inozemstvu i kupovati domaću valutu kako bi nadoknadila štete od potresa.

No, nakon vijesti da će japanska središnja banka u financijski sustav ubrizgati rekordne 183 milijarde dolara kako bi se stabilizirala financijska tržišta, jen je jutros oslabio.

Tečaj dolara porastao je s 81,85 jena, koliko je vrijedio u petak, na 82,10 jena.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla sa 113,80 jena, koliko je iznosila u petak, na 114,40 jena.

Europska je valuta ojačala i prema američkoj, pa je njezin tečaj porastao s 1,3905 na 1,3935 dolara.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙