FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene i dalje rastu, unatoč signalima upozorenja

Autor: neba
NEW YORK, 19. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, nastavljajući uspon kakav nije viđen još od Velike depresije, unatoč sve brojnijim signalima da je tržište 'pregrijano'.

Dow Jones indeks porastao je 73 boda, ili 0,59 posto, na 12.391 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,19 posto, na 1.343 boda, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 2.833 boda.

I jučer je na Wall Streetu nastavljen uspon S&P 500 indeksa, koji ga je doveo na gotovo dvostruko višu razinu u odnosu na ožujak 2009. godine. Tako snažan rast u tako kratko vrijeme nije viđen još od 1936. godine i Velike depresije.

Glavni pokretači tržišta ponovno su bile dobre vijesti iz kompanija.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za više od 7 posto, bila dionica Intuita, nakon što je taj softverski proizvođač izvijestio o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo i povećao procjene poslovanja za ovu godinu.

Dionica Caterpillara poskupila je, pak, 2,4 posto, jer je taj proizvođač građevinske i rudarske mašinerije izvijestio o rastu prodaje prošloga mjeseca za 49 posto.

Sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća bliži se kraju, a dosad je, prema podacima Royal Bank of Scotland, gotovo 70 posto kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, svojim rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara.

No, obujam trgovanja i dalje je vrlo mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 7,2 milijarde dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

„Obujam već dulje vrijeme nije normalan za tržište bikova. Mali ulagači propustili su dio ovog, jednog od najimpresivnijih uspona u povijesti. Čini se da investitori nisu spremni prodavati, unatoč mršavom obujmu i sve tanjem omjeru između dionica koje dobivaju i gube. Kod svakog pada cijena dionica pojavljuje se snažna potražnja“, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Na NYSE je jučer odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 4 naprema 3.

No, nakon snažnog uspona cijena dionica, sve više tehničkih indikatora pokazuje da je tržište 'pregrijano'. Zbog toga se već neko vrijeme očekuje korekcija cijena na niže.

„Imamo već podužu listu upozoravajućih signala, no upozoravajući signali nisu i prodajni signali. Raspoloženje je pozitivno još od početka prosinca, premda crvena svjetla trepere svuda oko nas“, kaže John Kosar, direktor u tvrtki Asbury Reserach.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones i S&P porasli su 1, a Nasdaq indeks 0,9 posto. To je treći tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

Na Wall Streetu se u ponedjeljak ne radi zbog Dana predsjednika.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 6.082 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,29 posto, na 7.426 bodova, a pariški CAC 0,12 posto, na 4.157 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙