FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 20. veljače 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

BERLIN - Glavna nagrada 61. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Zlatni medvjed, pripala je filmu iranskog redatelja Asghara Farhadija "Nader i Simin, razdvajanje", priopćio je u subotu u Berlinu stručni žiri na čelu s talijansko-američkom glumicom Isabellom Rossellini. "Iranci su jedan vrlo strpljiv narod", rekao je redatelj Farhadi. On je u svom govoru, u kojem se zahvalio žiriju i predsjedniku Berlinalea Dieteru Kosslicku, spomenuo i iranskog redatelja Džafara Panahija koji je službeno član ovogodišnjeg žirija Berlinalea, ali je prije odlaska u Berlin osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. "Nader i Simin, razdvajanje" je psihološka drama koja kroz prikaz jednog para iz srednje klase koji se nalazi u procesu rastave, donosi analizu suvremenog iranskog društva. Srebrni medvjed, velika nagrada žirija pripala je mađarskom redatelju Beli Tarru za film "Torinski konj". Srebrni medvjed za najbolju režiju pripao je njemačkom redatelju Ulrichu Koehleru za film "Bolest spavanja". Oba Srebrna medvjeda za najbolja glumačka ostvarenja, kako ženska tako i muška, pripala su cjelokupnoj glumačkoj ekipi pobjedničkog iranskog filma "Nader i Simin, razdvajanje". Na ovogodišnjem Berlinaleu je od početka festivala u devet programa prikazano oko 400 filmova iz 58 zemalja. U sklopu Europskog filmskog sajma (EFM) Hrvatski audio vizuelni centar (HAVC) predstavio je aktualnu hrvatsku filmsku produkciju. Na rubu Berlinalea hrvatskoj glumici Mariji Škaričić dodijeljena je nagrada Shooting Stars koja se od 1998. dodjeljuje mladim europskim glumačkim nadama.

LONDON - Britanska kraljica Elizabetha poslala je oko 1900 pozivnica na vjenčanje svoga unuka princa Williama i Kate Middleton 29. travnja, objavila je u nedjelju kraljevska palača. Pozivnice poslane kraljevskom poštom u srijedu i četvrtak sadrže kraljičine inicijale EIIR (Elizabeth II Regina) otisnute u zlatnoj boji. Oko 1900 ljudi, od članova obitelji i prijatelja do stranih dužnosnika, diplomata, vojnika i humanitarnih radnika, pozvano je da nazoče vjenčanju u Westminsterskoj opatiji, ali njihova imena nisu objavljena. Njih 600 uz to će dobiti prigodu sudjelovati na svečanom ručku s kraljicom u Buckinghamskoj palači, dok će ih 300 biti pozvano i na večernje primanje kojem će domaćin biti Williamov otac, princ Charles.

LONDON - Bivša snaha britanske kraljice, vojvotkinja Sarah Ferguson, koja se prije 15 godina razvela od princa Andrewa, neće biti pozvana na vjenčanje princa Wiilliama i Kate Middleton 29. travnja u Londonu, izjavio je u subotu njezin glasnogovornik za Daily Telegraph. "Ona neće biti na vjenčanju. Nije nikada niti pomislila da će biti pozvana. U to će vrijeme biti u inozemstvu", kazao je glasnogovornik. Njezine kćeri, princeze Beatrice i Eugenie, sestrične princa Williama, pozvane su na vjenčanje u Westminstersku opatiju. Vojvotkinja od Yorka, poznata po nadimku "Fergie", u više je navrata osramotila kraljevsku obitelj. Poznata je po brojnim gafovima i kršenju protokola.

WASHINGTON - Znanje više od jednog jezika štiti mozak od propadanja kognitivnih funkcija, objavili su znanstvenici na stručnoj konferenciji u SAD-u. Pokazalo se da dvojezičnost, pa i učenje drugog jezika kasnije u životu, usporava propadanje nekih od ključnih funkcija mozga, rekla je Ellen Bialystok s kanadskog sveučilišta York na godišnjem skupu američke udruge napredne znanosti (AAAS). Studijom kojoj je jedna od autorica bila i Bialystok utvrđeno je da je ljudima koji su govorili više od jednog jezika Alzheimerova bolest dijagnosticirana u prosjeku 4,3 godine kasnije, a pojava simptoma 5,1 godinu kasnije nego kod pacijenata koji govore samo materinskim jezikom. Druga studija, čiji rezultati još nisu službeno objavljeni, provedena računalnom tomografijom (CT) pokazala je da bilingualne osobe u uznapredovaloj fazi Alzheimerove bolesti imaju istu razinu propadanja kognitivnih funkcija kao osobe koje se služe samo jednim jezikom na početku bolesti, rekla je Bialystok.

SYDNEY - Iako je jedna relativno mala planinska zemlja u srcu srednje Europe, a druga prostrani otočni kontinent u južnoj hemisferi, čini se da ljudi često brkaju Austriju i Australiju. U posljednjem znaku kolektivne disleksije o tim dvjema zemljama, australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd priznao je da ponekad primi poštu svog austrijskog kolege, i obrnuto. "Da, ponekad dobijemo korespodenciju onog drugog jer ostatak svijeta ne zna za taj jedan slog viška", rekao je Rudd tijekom posjeta svog austrijskog kolege Michaela Spindeleggera. Nije to jedini primjer da dvije zemlje, koje dijele tisuće kilometara, ali i samo dva slova, bivaju zamijenjene. Primjerice, tijekom sastanka skupine G20 prije tri mjeseca u Seulu, prigodna lutka australske premijerke bila je odjevena u tradicionalnu austrijsku nošnju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙