FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Slavna britanska glumica Julie Andrews ("Mary Poppins", "Moje pjesme moji snovi"), ikona country glazbe Dolly Parton, legende punka Ramonesi i sjajni džez bubnjar Roy Haynes, koji je u karijeri svirao s Milesom Daviesom, Dizzyjem Gillespijem i Johnom Coltraneom, primili su u subotu navečer nagradu Grammy za životno djelo na svečanosti u Los Angelesu. Osim njih, počasne američke glazbene nagrade dobili su i gudački kvartet Juilliard, folk skupina Kingston Trio i legenda gospela George Beverly Shea. Osim Ramonesa, svi dobitnici nagrade za životno djelo imaju u svojoj kolekciji i poneki natjecateljski Grammy. Za svu trojicu osnivača grupe Ramones, za dvojicu od trojice članova Kingston Trija i za dvoje članova kvarteta Juilliard ovo je bila posthumna nagrada. Julie Andrews (75), Roy Haynes (85) i Shea (102) osobno su primili nagrade. Dolly Parton (65) nije mogla doći pa se zahvalila video vezom, a u ime Ramonesa nagradu je primio Mickey Leigh, brat pokojnog pjevača Joeyja Ramonea. Nagrade za životno djelo uručene su dan prije 53. dodjele Grammyja.

CHICAGO - Poznatome svjetskom dirigentu Riccardu Mutiju (69) kardiokirurzi bolnice Northwestern Memorial iz Chicaga u petak su ugradili pacemaker. Muti je tijekom nedavne probe s čikaškim Simfonijskim orkestrom osjetio slabost, koju je, kako su liječnici naknadno ustanovili, prouzročila "srčana aritmija". Slavni talijanski dirigent, koji je od prošle godine glazbeni direktor Simfonijskog orkestra iz Chicaga, u četvrtak 3. veljače nakratko je tijekom probe izgubio svijest i srušio se s pozornice, slomivši pritom čeljust i zadobivši nekoliko fraktura kostiju lica. Liječnici su nakon operacije čeljusti obavili dodatne pretrage, ustvrdivši da maestro ima problema sa srčanom aritnijom, zbog čega su mu odlučili ugraditi pacemaker. "Nesvjesticu je uzrokovala srčana aritmija", izjavio je jedan od liječnika koji su ga operirali, dodavši kako je operativni zahvat prošao u najboljem redu.

LOS ANGELES - Proslavljena američka glumica Elizabeth Taylor primljena je u bolnicu u Los Angelesu zbog kongestivnog zatajenja srca, posljednjeg u nizu njezinih zdravstvenih problema, objavila je glumičina glasnogovornica u petak. Taylor (78) primljena je u medicinski centar Cedars-Sinai početkom tjedna "zbog simptoma povezanih s kongestivnim zatajenjem srca", rekla je Sally Morrison u priopćenju. "Radi se o stanju koje traje već neko vrijeme. Liz Taylor zadržana je u bolnici na pretragama i promatranju", dodala je Morrison. Taylor, dvostruka dobitnica Oscara, prije dvije je godine operirala srčani zalistak. Kongestivno zastajenje srca, stanje kada srce ne može pumpati dovoljno krvi u organe, dijagnosticirano joj je prvi put 2004. godine. Taylor je tri puta operirala kuk i dobroćudni tumor na mozgu. Preboljela je i rak kože i jednu opasnu upalu pluća. Posljednjih pet godina kreće se samo u invaldskim kolicima.

LOS ANGELES - Američki glumac Al Pacino glumit će lik Henrija Matissea u filmu o slikarevoj romansi s Monique Bourgeois, mladom bolničarkom, njegovim modelom i muzom u isto vrijeme, piše u časopis Variety na svojoj internetskoj stranici. Film s radnim naslovom "Materpiece" ("Remek-djelo") realizirat će Indijka Deepa Mehta, redateljica filmova "Boolywood Hollywood" (2003.) i "Water" (2006.). Još nije odlučeno tko će glumiti lik Monique Bourgeois, a ne zna se ni kada će snimanje početi. Film koji će producirati kuća Escape Artists, priča istinitu priču o Matisseovu susretu s mladom bolničarkom koja je stupila u službu 1942. Monique koja je tada imala 21 godinu bila je slikarev model na nekoliko slika iz tog vremena, prije nego ih je rat razdvojio. Godine 1946. slučajno se susreću u Venceu, u Francuskoj. Monique se u međuvremenu zaredila, uzevši ime sestra od Jakova i Marije, i preko nje je Matisse došao u vezu s dominikanskim redom kojemu je pripadala, kako bi oslikao Kapelu Gospine krunice u Venceu, što je i posljednje remek-djelo tog majstora. Al Pacino, jedan od simbola Hollywooda ("Kum", "Serpico", "Lice s ožiljkom"...) dobio je 1992. Oscara za "Miris žene".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙