FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TOKIO

Deseci tisuća vojnika zrakoplovima i brodovima krenuli su u subotu prema sjeveroistoku Japana u sklopu velike operacije spašavanja preživjelih u najsnažnijem potresu ikada zabilježenom u Japanu, u kojemu je poginulo i nestalo najmanje 1400 ljudi, prenose agencije. Nakon potresa magnitude 8,9, koji je u petak pogodio sjeveroistočnu obalu, uslijedilo više desetaka nešto slabijih podrhtavanja tla, snažnijih od 7 stupnjeva, u drugim područjima glavnog japanskog otoka Honshu, kao i na prilazima Tokiju. Potres je izazvao snažan tsunami koji je u međuvremenu došao i do obala američkog kontinenta, gdje nije izazvao veće štete. Potres je najsnažniji otkako je Japan počeo bilježiti podrhtavanja tla prije 140 godina. Uzastopna podrhtavanja tla izazvala su probleme s hlađenjem reaktora dviju nuklearnih centrala u području Fukushime, što je izazvalo nenormalnu razinu zračenja, prenosi agencija AFP. Vlasti su odmah poduzele mjere spuštanja pritiska i evakuacije stanovništva u radijusu od nekoliko kilometara oko dviju elektrana koje se nalaze oko 250 km sjeverno do Tokija. U subotu su u zoru Japanci počeli na televizijskim ekranima pratiti strahovite snimke posljedica razornog potresa. Cijeli gradovi su u potpunosti poplavljeni nakon tsunamija. Valovi voda Tihog oceana su automobile izbacili na fasade kuća i krovove i na nekim mjestima prodrli i pet km u unutrašnjost, a preživjeli na krovovima čekaju pomoć.

ZAGREB

Golemi vodeni val koji je nastao u snažnom potresu u Japanu u petak je prešao preko Tihog oceana i došao do obala Sjeverne i Južne Amerike, ali nije napravio veće materijalne štete, prenose u subotu novinske agencije. Deseci tisuća ljudi napustili su svoje domove duž istočne pacifičke obale kako bi izbjegli tsunami nastao u japanskom potresu u kojem je prema posljednjim podacima poginulo i nestalo najmanje 1400 ljudi. Vodeni je val na svom putu preko golemog oceana izgubio veći dio svoje energije te je u Amerikama izazvao samo manje štete u lukama i poplavljivanja obala. Lokalne vlade nisu željele riskirati te su zapovijedile evakuaciju obalnih područja, luka i rafinerija, prenosi Reuters. Američke vlasti snizile su stupanj uzbune za tsunami i sada je na snazi samo "upozorenje", budući da su se strahovanja od katastrofe velikih razmjera pokazala neutemeljenima. "Meksiko više nije u opasnosti", poručio je na svom Twitteru meksički predsjednik Felipe Calderon. Ipak, manje štete na infrastrukturi zabilježene su na Galapagosu, te u nekolicinu luka u Kaliforniji i Oregonu, gdje su oštećeni manji brodovi budući da je vodeni val dosegao visinu od oko dva metra.

BRUXELLES

Čelnici 17 zemalja euro zone dogovorili su se u subotu u ranim jutarnjim satima da će povećati stvarne zajmodavne kapacitete europskog fonda za pomoć zemljama u financijskim poteškoćama te olakšati Grčkoj vraćanje duga. Nakon maratonskog izvanrednog sastanka na vrhu, koji je započeo u petak navečer, dogovorili su se da se stvarni zajmodavni kapaciteti Europskog fond za financijsku stabilnost (EFSF) povećaju na 440 milijardi eura. Taj fond na papiru je imao 440 milijardi eura, ali je mogao posuditi samo 250 milijardi eura. Također je dogovoreno da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), koji će od sredine 2013. godine zamijeniti EFSF raspolagati s 500 milijardi eura. Također je dogovoreno, što se smatra najdalekosežnijom mjerom, da taj fond može na tržištu kupovati obveznice zemalja članica u financijskim poteškoćama, pod uvjetom da ta zemlja donese program ozdravljenja svojih financija i da ga striktno provodi. Tome se do sada protivila Njemačka.

SANA

Policija je u subotu upala u kamp u Jemenu u kojem se nalaze tisuće prosvjednika koji traže kraj 32-godišnje vladavine predsjednika Alija Abdulah Saleha, ubivši jednu osobu i ranivši njih stotine, kazali su svjedoci i medicinski izvori. Svjedoci su kazali za Reuters da su pripadnici snaga sigurnosti naoružani palicama, noževima i suzavcem upali na područje glavnog grada Sane gdje prosvjednici već tjednima kampiraju. Drugi su pak kazali da su čuli pucnjeve te da sukob između policije i prosvjednika još uvijek traje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙