FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG: prošao rok za izmjene izbornih zakona

Autor: ostr
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Udruga GONG upozorava da je 11. ožujka sljedeće godine krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora što znači da je na današnji dan prošao rok od godinu dana prije izbora dokad su trebale biti obavljene nužne izmjene izbornih zakona kako se ne bi ugrozio integritet izbornog procesa, na što je Ustavni sud već upozorio Hrvatski sabor.

U današnjem priopćenju GONG zbog toga od vlade i Sabora zahtjeva da "biračima obrazlože razloge ovakvog nemara prema izbornom procesu te da u što skorijem roku predstave rješenje navedenih problema na zakonit i participativan način".

"Iako je vlast najavljivala donošenje izbornog kodeksa koji bi ujedinio različite propise i aspekte izbornog postupka, to se nije dogodilo, niti je u vezi s time konzultirana zainteresirana javnost", navodi se u priopćenju.

GONG smatra da su ostali nerješeni problemi popisa birača, donosno da i dalje postoji bojazan od manipulacije glasovima “mrtvih” birača koji se nalaze na popisima iz inozemstva.

Također, neusklađenost i razlika u broju birača među nekim izbornim jedinicama višestruko je veća od dozvoljenih pet posto. Time se, ističu, umanjuje vrijednost i ravnopravnost glasova, što dovodi u pitanje ustavnost izbora.

GONG tvrdi da problem predstavlja i neučinkovit nadzor financiranja političkih stranaka i kandidata tijekom kampanja. "Upravo svjedočimo razornim posljedicama nemara i nedostatka nadzora nad financiranjem izbornih kampanja, a i sam GONG je proteklih godina upozoravao da su pojedini troškovi daleko veći od prikazanih. Dosljedno provođenje zakona značilo bi otvaranje istrage o financiranju trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj, ali i drugih stranaka, što je, ne samo nužni dio aktualne borbe protiv korupcije, nego dugoročno ima pozitivne efekte na jačanje pravne države i razvoj političke kulture", navodi se u priopćenju.

Dodaju da nije usvojena ni kvalitetna regulativa o medijskom praćenju izbora, čime su "birači uskraćeni za temeljno demokratsko pravo - na informirani izbor".

(Hina) xpp/xam ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙