FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim se, sukladno preporukama Europske komisije, uvodi snažnija kontrola financiranja političkih stranaka, kako u njihovu redovnom radu, tako i u vrijeme predizborne kampanje. Ministar uprave Davorin Mlakar uvodno je kazao da je Vlada s Europskom komisijom usuglasila stav po kojemu bi Državni ured za reviziju na godišnjoj razini revidirao poslovanje stranaka i drugih političkih subjekata (gradonačelnika, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina, itd.). Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobilo bi, pak, nove ovlasti, pa bi osim nadzora i provođenja izbora moglo i kontrolirati financiranje izborne promidžbe svih stranaka i kandidata. Svi sudionici izbora imali bi obvezu objaviti podatke o izvorima i iznosima novca za izbornu promidžbu, a DIP bi provodio nadzor nad trošenjem tih sredstava, bez obzira je li riječ o proračunskom novcu ili privatnim izvorima financiranja. Novi zakon predviđa i smanjenje proračunskih troškova za parlamentarne stranke te kandidate na lokalnoj razini te smanjenje iznosa koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati izbornim kandidatima ili strankama. O predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS), reagirajući na medijske napise, priopćilo je danas kako Haaški sud do sada nije uputio zahtjev za uvid u određene podatke Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te istaknulo da se nadležnim tijelima može omogućiti uvid u određene podatke, ali ne i u cijeli Registar. Ministarstvo ističe da "treba razlučiti javnu objavu Registra od uvida u taj Registar, odnosno dostave dijela podataka na zahtjev službenih institucija i pravosudnih tijela na način koji pri tom ne smije ugroziti tajnost osobnih podataka koji se nalaze u traženom dokumentu". U priopćenju se podsjeća kako je to ministarstvo, kao i sve državne institucije RH, "dužno na zahtjev nadležnih tijela omogućiti uvid u službene dokumente, a tijela kojima se omogući takav uvid imaju obvezu zaštite tajnosti podataka". U ministarstvi branitelja napominju da Haaški sud do sada nije uputio takav zahtjev. Neki su hrvatski mediji objavili da bi haški optuženik Mićo Stanišić mogao, ako sudsko vijeće Haaškog suda pristane na zahtjev njegove obrane, uskoro raspolagati Jedinstvenim registrom hrvatskih branitelja.

VUKOVAR - Gradsko izborno povjerenstvo potvrdilo je danas službene rezultate nedjeljnih prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vukovara na kojima je najviše glasova dobila koalicija SDP-HNS. Po službenim izbornim rezultatima, koalicija SDP-HNS dobila je 36,44 posto, koalicija HDZ-HSS - 25,35 posto, SDSS - 14,65 posto, a HSP "Dr. Ante Starčevića" - 9,86 posto glasova birača. U gradskom vijeću koalicija SDP-HNS imat će 13, koalicija HDZ-HSS - 9, SDSS - 5 i HSP "Dr. Ante Starčevića" - 3 vijećnika. Na izbore su izišla 12.632, odnosno 38,62 posto od ukupno 32.711 birača s gradskog izbornog popisa.

ZAGREB - Sve tri pješakinje od 19, 21 i 24 godine, na koje je jutros oko 3.30 sati na Medveščaku automobilom naletio pijani 21-godišnjak, teško su ozlijeđene i trenutno se nalaze na intenzivnom liječenju u tri zagrebačke bolnice. Jedna od djevojaka, koja se nalazi u intenzivnoj jedinici u KBC Sestara milosrdnica, u vrlo je teškom stanju opasnom po život. Ona još prolazi potrebne pretrage nakon kojih će liječnici odlučiti što dalje. Druge dvije djevojke također su teško ozlijeđene ibti će podvrgnute operacijama, ali je njihovo stanje trenutno stabilno i izvan su životne opasnosti. Nesreća se dogodila kada je 21-godišnjak, vozeći citroen zagrebačkih registracija, u Ulici Medveščak između kućnih brojeva 2 i 4 prešao vozilom na pješašku stazu i naletio na djevojke. Vozaču je izmjereno 1,46 promila alkohola u krvi.

VIROVITICA - Sedamanestogodišnji mladić poginuo je jutros u prometnoj nesreći na državnoj cesti između Pčelića i Suhopolja u Virovitičko-podravskoj županiji. Po policijskim podatcima nesreća se dogodila oko 6 sati na ravnom dijelu ceste kad je vozač osobnog automobila (26) zbog neprilagođene brzine naletio na 17-godišnjeg biciklista iz Pčelića i odbacio ga u cestovni jarak. Mladić je od posljedica ozljeda umro na mjestu nesreće.

KOPRIVNICA - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata "Velikom zlatnom plaketom" nagradit će jednog od najboljih svjetskih skijaša Ivicu Kostelića i Antu Kostelića, vrhunskog svjetskog trenera, priopćeno je danas iz te udruge. Priznanje se dodjeljuje zato što su "ovi iznimni športaši, prije svega rezultatima, propagirali i propagiraju Hrvatsku diljem svijeta i na taj način čine sve da naša država itekako bude prepoznata u Europskoj uniji, čiji ćemo uskoro biti i članovi", ističe u priopćenju predsjednik Udruge branitelja iz koprivničke Podravke, Mladen Pavković.

(Hina) xntod ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙