FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIH za konsenzus o zakonu o sprječavanju sukoba interesa

Autor: mvra
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Predstavnici Transparency Internationala Hrvatske (TIH) ocijenili su danas da bi prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa trebalo donijeti konsenzusom ili dvotrećinskom većinom zastupnika kako se ne bi događalo da se pri mogućoj promjeni vlasti promijene i članovi povjerenstva koje odlučuje o sukobu interesa.

Prijedlog zakona koji će uskoro ići u Sabor na mnogim je područjima pomak naprijed, počevši od proširenja kruga osoba obuhvaćenih zakonom do preciznije razrade kaznenih odredaba, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik TIH-a Nikola Kristić.

Član Upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović podupro je amandmane na prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti jer, po njegovu mišljenju, "smanjuju prostor" za korupciju.

No, upozorio je da je kad je riječ o zakonu o sprječavanju sukoba interesa i zakonu o financiranju političkih aktivnosti realna opasnost da tijela koja bi ih trebala provoditi - povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Državno izborno povjerenstvo te državna revizija, to neće moći zbog velikog opsega posla.

U TIH-u smatraju da je o spomenuta dva zakona trebalo provesti širu raspravu te izražavaju bojazan da se zbog brze procedure donošenja ne dogode neki propusti.

Nadaju se i da će u Hrvatskoj jednog dana biti kao u demokratskim zemljama s najmanjim stopama korupcije, gdje nema posebnih tijela koja reguliraju sukob interesa, nego takve pojave građani kažnjavaju na izborima.

Istraživanja koja TIH provodi od 2003. pokazala su kako građani Hrvatske očekuju od dužnosnika da tijekom svojeg mandata prijave svoju i imovinu bliskih rođaka, da ne primaju vrijedne darove i da budu posvećeni radu za javno dobro. One koje bi najdrastičnije kršili ta načela građani bi, pokazala su istraživanja, kaznili smjenjivanjem s dužnosti i doživotnom zabranom obnašanja javne dužnosti uz novčanu i zatvorsku kaznu.

(Hina) xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙