FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG o sprječavanju sukoba interesa

Autor: ista
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Udruga građani organizirano nadgledaju glasovanje (GONG) priopćila je danas da "iako prijedlog zakona bolje regulira sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, neka će važna pitanja ostati neriješena pa je upitna i sama svrha zakona".

Stječe se dojam da se zakon donosi kako bi se ispunili kriteriji ulaska u Europsku uniju, bez brige za kvalitetu zakona i stvarne volje da se spriječi sukob interesa, zbog čega je upitna i sama borba protiv korupcije, stoji u priopćenju.

Provedba zakona u praksi ovisit će o tome kako se određuju i provode sankcije te o stvarnoj neovisnosti i samostalnosti povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a to u zakonskom prijedlogu nije prikladno regulirano, navodi se.

Kako bi se osiguralo da članovi povjerenstva budu moralni i odgovorni stručnjaci, koji će razumjeti demokratske procese i vrijednosti te sukob interesa, Hrvatski ih sabor treba birati umjesto većinom glasova svih zastupnika dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, naglašava se.

Povjerenstvo također treba zaštititi moguće zviždače tako da pokrene postupak ne samo u povodu vjerodostojne, osnovane i neanonimne prijave ili kad raspolaže saznanjima o mogućem sukobu interesa dužnosnika nego bi moralo imati pravo ispitati i anonimne prijave, smatra GONG.

Važno je napomenuti da je opet zaobiđena javnost jer u izradi prijedloga zakona nije poštovan Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnosti u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, koji je donijela vlada propagirajući ga kao temelj za transparentno donošenje zakona i kvalitetno sudjelovanje javnosti u zakonodavnoj proceduri, priopćio je danas GONG.

(Hina) pp/xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙