FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o razmjerima i strategiji suzbijanja korupcije

Autor: tkol
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - S okruglog stola "Uzroci, razmjeri, pojavni oblici i efikasnost strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskoj", koji su danas organizirali GONG I UN Global Compact Hrvatska, poručeno je kako "istrage, zatvori i suđenja neće dovesti do iskorjenjivanja korupcije jer su njezini uzroci u hrvatskome društvu sistemski".

Korupcija je toliko sastavni dio funkcioniranja hrvatskoga političkoga i ekonomskog sustava da se ne može tretirati kao izolirani incident, rekao je Josip Kregar sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta, dodajući kako zbog toga mjere proganjanja, istraživanja i zatvaranja, bez političkih i ekonomskih reformi, neće dati rezultate.

Korupcija nije rezultat mentaliteta, nego općeg stanja u državi, rekao je Kregar i ocijenio da je Hrvatska zastala u demokratskim reformama, a slabosti u sustavu omogućile su cvjetanje korupcije.

Govoreći o tome je li korupcija u hrvatskom društvu izoliran incident ili sistem na koji smo navikli, Kregar je rekao kako misli da je sistem.

Govoreći o transparentnosti financiranja izbornih kampanja i političke promidžbe, Dragan Zelić iz GONG-a je istaknuo da će ključnu ulogu u borbi protiv korupcije imati novi Zakon o financiranju stranaka i političkih kampanja, a već prvi test, dodao je, očekuje se na sljedećim parlamentarnim izborima. "Po novom Zakonu, imamo Državno izborno povjerenstvo koje će provoditi neovisan nadzor i bit će ključno u sankcioniranju kandidata i stranaka koje krše zakon prije izbora", rekao je Zelić. Također će, dodao je, biti važno da mediji objave svoje cjenike oglašavanja i popuste koje daju strankama kako bi se lakše mogla pratiti transparentnost financiranja političkih stranaka.

Govoreći o povjerenju građana u institucije, Duško Sekulić sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta je istaknuo kako je percepcija korupcije u zadnjih sedam godina u Hrvatskoj porasla te da ljudi vjeruju kako je hrvatsko društvo dvostruko više korumpirano. Percepcija korupcije ruši povjerenje u neke institucije kao što su Crkva, vlada i Sabor, ali istodobno društvene promjene koje se događaju tijekom 'lova na korupciju' relativno podižu povjerenje u neke druge društvene institucije kao što su televizija i tisak, ustvrdio je Sekulić.

Istraživanja pokazuju da su korupciji posebno izložena mala i srednja poduzeća, rekla je Jelena Budak s Ekonomskog instituta. Pozivajući se na istraživanja BEEPS-a (Business Environment and Enterprise Performance Surveys) iz 2007. godine, iznijela je podatak po kojemu 19 posto poduzeća smatra kako je korupcija glavna prepreka poslovanja u Hrvatskoj, a vrijednost očekivanog poklona, kako bi se osigurao javni ugovor, iznosi dva posto vrijednosti ugovora.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙