FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hillary Clinton idućeg tjedna u Egiptu, Tunisu i s libijskom oporbom

Autor: dhai
WASHINGTON / ZAGREB, 10. ožujka 2011. (Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u četvrtak da će idućega tjedna posjetiti Egipat i Tunis, zemlje koje su u epicentru ustanka u arapskom svijetu, te da će se u tim zemljama sastati s predstavnicima libijske oporbe, koja se bori sa snagama lojalnim libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

"Idućeg tjedna putovat ću u Kairo i Tunis kako bih se obratila izravno tuniskom i egipatskom narodu", rekla je Clinton tijekom svjedočenja pred odborom za proračun Predstavničkog doma Kongresa.

Hillary Clinton bit će prvi američki dužnosnik ministarskog ranga koji posjećuje Egipat i Tunis od izbijanja nemira u tim zemljama u siječnju i svrgavanja tamošnjih režima. SAD nastoji održati utjecaj u regiji i zajamčiti potporu arapskim saveznicima, usred brzog razvoja događaja na terenu.

Clinton je kazala da će se sastati i s predstavnicima libijske oporbe u SAD-u.

Članovima kongresnog odbora kazala je da će se sastati s čelnicima privremenih vlada Egipta i Tunisa, kao i s članovima civilnih skupina, kako bi im izrazila potporu SAD-a za demokratsku tranziciju te ih pozvala ih da u taj proces uključe sve društvene skupine i štite ljudska prava.

"Mi želimo biti partneri u važnom poslu koji leži pred nama, dok oni kreću u tranziciju prema istinskoj demokraciji. Imamo ogroman ulog u tome da osiguramo da Egipat i Tunis pruže model onakve vrste demokracije koju mi želimo vidjeti", rekla je Clinton.

(Hina) xdh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙