FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: najavljena svota iz EU-a je "smiješna"

Autor: rtom
RIM, 17. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Obećanje Europske unije da će tuniskoj tranziciji pomoći s 258 milijuna eura "smiješno je" i pokazuje da Bruxelles nije dorastao nositi se s krizama u sjevernoj Africi, rekao je u četvrtak tuniski ministar industrije.

"Brojke koje je iznijela Europska unija smiješne su i pokazuju da nije shvatila razmjere povijesnih događaja na južnome Mediteranu", rekao je na konferenciji u Rimu ministar Mohamed Afif Šelbi.

Za posjeta Tunisu ovoga tjedna visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton rekla je da će Unija pomoći toj zemlji s 258 milijuna eura do 2013., a odmah će izdvojiti 17 milijuna eura.

"Kada je Ashton izrekla brojku od 17 miljiuna, naš ministar mislio je da je krivo razumio te je upitao: 'Milijuna ili milijardi?" rekao je Šelbi te dodao kako je Europska unija još jedanput pokazala da nije dorasla rješavanju pitanja u regiji.

Šelbi je doputovao u Rim kako bi talijanske poslovne krugove uvjerio da su njihova ulaganja u Tunis sigurna unatoč prosvjedima kojima je svrgnut dosadašnji predsjednik.

Zabrinut valom ilegalnih useljenika iz Tunisa koji posljednjih tjedana pristižu na južnu talijansku obalu, i talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini ocijenio je da bi Europska unija morala učiniti više da pomogne Tunisu.

U članku "Financial Timesa" od utorka stoji da je Ashton tražila još najmanje 2,5 milijarda eura za reforme u Tunisu, Egiptu i drugim afričkim državama. Napisala je da s Europskom investicijskom bankom, financijskom ustanovom EU-a, razgovara o izdvajanju milijarde eura za Tunis 2011. godine.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙