FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton: Libija ključni test vanjske politike SAD-a

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u utorak da je kriza u Libiji ključni test za američku vanjsku politiku, upozorivši da Libija može postati miroljubiva demokratska država ili se suočiti s dugotrajnim građanskim ratom.

Čelnica američke diplomacije ponovila je poziv libijskom čelniku Moameru Gadafiju da odstupi s vlasti. Svjedočeći pred odborom za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa, Clinton je rekla da su "ulozi visoki", te da će presudna biti prava kombinacija američkih diplomatskih, razvojnih i vojnih napora. Najavila je da SAD šalje humanitarne stručnjake u regiju, zajedno s vojnim timovima za potporu, izvijestio je Glas Amerike.

Državna tajnica je istakla da Washington i dalje razmatra sve opcije za Libiju, sve dok tamošnja vlada "okreće topove na vlastiti narod".

Predsjednica odbora, republikanska kongresnica Ileana Ros-Lehtinen, na svjedočenju je kritizirala zahtjev Obamine administracije za značajan porast proračuna State Departmenta u 2012. Clinton je branila američku pomoć drugim zemljama, navodeći kao primjer da je takva potrošnja na naraštaj vojnih časnika u Egiptu pomogla da oni odbiju okrenuti oružje na vlastiti narod tijekom nedavnih prosvjeda u Kairu.

Kongresnici u odboru također su izrazili zabrinutost zbog utjecaja koji zbivanja na Bliskom istoku imaju na izraelsko-palestinski mirovni proces.

Clinton je izrazila uvjerenje da unatoč promjenama vlasti u Egiptu, ključnoj zemlji u bliskoistočnim pregovorima, postoji mogućnost da se mirovni proces unaprijedi.

Ona je također upozorila da bi rezanje proračuna za diplomatske napore u Iraku, Afganistanu i Pakistanu potkopalo američke napore za stabilizaciju te regije.

Clinton je rekla da prebacivanje odgovornost s vojnih na civilne napore štedi novac, te da su proračunski zahtjevi američke vojske diljem svijeta ukupno pali za 45 milijardi dolara u odnosu na 2010., dok će se troškovi State Departmenta povećati za manje od četiri milijarde dolara.

Predstavnički dom Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, u veljači je izglasao 16-postotno smanjenje ovogodišnjeg proračuna State Departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), no ta zakonska mjera nema izgleda za prihvaćanje u Senatu, gdje većinu imaju demokrati.

Clinton je kazala kako bi bilo "poražavajuće" za nacionalnu sigurnost, ako se ti rezovi prihvate.

Najviše rangirani demokrat u Odboru, kongresnik Howard Berman upozorio je da SAD riskira izgubiti svoje mjesto u svjetskim poslovima i "prepustiti više terena Kini", ako previše smanji proračun svoje diplomacije. Državna tajnica je rekla da Washington želi otvoriti više ureda za pomoć u pacifičkim zemljama, gdje se SAD natječe s Kinom za brojne energetske resurse.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙