FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton u Tunisu razgovara o tranziciji i ilegalnim emigrantima

Autor: vrad
TUNIS, 14. veljače 2011. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton doputovala je u ponedjeljak u Tunis kako bi pružila potporu Europske unije procesu tranzicije u toj zemlji i razgovarala o načinima za zaustavljanje priljeva ilegalnih tuniskih emigranata u Europu.

Ashton, koja je doputovala u ponedjeljak ujutro, trebala bi razgovarati s tuniskim premijerom Mohamedom Ganušijem i sastati se s predsjednicima povjerenstava za političke reforme i istragu o zloporabi i korupciji u vrijeme režima Ben Alija koji je svrgnut s vlasti prije točno mjesec dana.

Asthon je 8. veljače zatražila provedbu "istinske" političke reforme u toj zemlji kao što je bila u Egiptu, nudeći tim zemljama pomoć u suzbijanju korupcije i u dolasku na vlast transparentnijih vlada.

Visoka predstavnica dolazi dok kriza između Tunisa i Italije doseže vrhunac, pošto su se tisuće ilegalnih tuniskih emigranata iskrcale u Italiji zadnjih dana.

Rim je u nedjelju, strahujući od humanitarne krize, zatražio posredovanje EU-a, koji je talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni optužio da ne čini ništa.

Ashton će provjeriti stanje na terenu, rečeno je u Bruxellesu, a EU razmišlja kako pomoći Italiji da zaustavi iskrcavanje ilegalnih tuniskih emigranata na svoj otok Lampedusu.

Visoka predstavnica će u Tunisu razgovarati i o visini pomoći EU-a radi poticanja tuniske gospodarske djelatnosti.

EU trenutačno izdvaja za Tunis između 80 i 90 milijuna eura na godinu nepovratnih sredstava. Europska investicijska banka odobrila mu je 2010. zajam od 500 milijuna eura za infrastrukturu.

EU, koji je već ponudio konkretnu pomoć za organiziranje predsjedničkih i parlamentarnih izbora što će se održati za šest mjeseci, razmišlja o povećanju programa gospodarske pomoći za Tunis u iduće tri godine.

Ashton je već potvrdila da je EU spreman osnažiti odnose s Tunisom i dodijeliti mu "poseban status", kakav je već dodijelila Maroku, što će im omogućiti niže carine na europskom tržištu.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙