FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Memorijalni centar Židova Makedonije

Autor: vkrb
SKOPLJE, 10. ožujka 2011. (Hina) - Svečanom povorkom triju urni s pepelom žrtava holokausta iz koncentracijskog logora Treblinka u četvrtak je u Skoplju otvoren Memorijalni centar Židova Makedonije u spomen na pogrom makedonskih Židova čija je zajednica u Drugom svjetskom ratu gotovo potpuno istrijebljena.

Uz memorijalne centre u Jeruzalemu, New Yorku, Pragu i Berlinu to je peti takav centar u svijetu i obilježavat će stradanja makedonskih Židova kao i podučavati o židovskim žrtvama na cijelom Balkanskom poluotoku.

Tijekom holokausta ubijeno je 98 posto makedonskih Židova što nije zabilježeno niti u jednoj europskoj zemlji. Otvaranje Memorijalnog centra u Skoplju događa se uoči same 68. godišnjice deportacije makedonskih Židova. Bugarske okupatorske vlasti su 11. ožujka 1943. uhitile sve Židove iz Bitole, Štipa i Skoplja, njih više od sedam tisuća, te ih zatvorili u logor u tadašnjoj tvornici duhana Monopol. Nekoliko tjedana kasnije svi su deportirani u koncentracijski logor Treblinka gdje su pobijeni u plinskim komorama.

Memorijalni centar izgrađen je na mjestu nekadašnje židovske četvrti u Skoplju. Omogućeno je to zakonom o denacionalizaciji imovine Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu donesenim 2000., te odlukom makedonske vlade iz 2002. kojom je osnovan Fond holokausta Židova u Makedoniji. Kamen temeljac za izgradnju Centra položen je 2005. a planove i gradnju pratilo je Međunarodno savjetničko vijeće pod predsjedanjem predsjednika Američkog židovskog odbora za međunarodne odnose rabina Andrewa Bakera.

U povodu otvaranja Centra u Skoplju video porukom se na prigodnoj komemorativnoj akademiji nazočnima obratila američka državna tajnica Hillary Clinton. Otvaranje ovog Centra za Makedoniju je velik događaj koji se obilježava cijeli tjedan nizom izložbi, susreta i predavanja a na svečanosti kojoj je bio cijeli makedonski državni vrh, zamjenik izraelskog premijera Moshe Ya'alon, kao i crnogorski predsjednik Filip Vujanović te albanski Bamir Topi, te predstavnici Memorijalnog centra holokausta Yad Vashem iz Jeruzalema i Centra Simon Wiesenthal dodijeljena je medalja Pravednika među narodima skopskom katoličkom biskupu dr. Smiljanu Čekadi. Pravednik među narodima najviše je priznanje koje Izrael dodjeljuje nežidovima koji su po cijenu vlastita života tijekom holokausta spašavali Židove.

Dr. Smiljan Čekada ustoličen je za biskupa u Skoplju krajem 1940. i prema podacima Yad Vashema već u prvim propovijedima govorio "o pravdi prema svim ljudima ma kojoj narodnosti pripadali". Kada su makedonski Židovi zatvoreni u logor u Monopolu, Čekada je javno prosvjedovao i pismeno zapovjedniku bugarske policije izrazio svoje ogorčenje prema nehumanom postupku prema Židovima te je svaki dan stajao kraj vrata logora i tražio dozvolu da uđe i posjeti logoraše. Biskup Čekada uspio je, smještanjem u samostan, spasiti petero židovske djece od kojih je jedan, visoki oficir u izraelskoj policiji Albert Musafija, i svjedočio o tome.

Smiljan Čekada služio je kao svećenik u Makedoniji i na Kosovu a u rodnoj BiH postao je vrhbosanski nadbiskup 1970. do smrti 1976. Odličje Pravednika među narodima dodijeljeno mu je posthumno a medalju su na komemoraciji u Skoplju preuzeli predstavnici obitelji.

(Hina) xnab ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙