FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija podupire pristup Makedonije NATO-u i EU

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. veljače 2011.(Hina) - Makedonski predsjednik Đorge Ivanov stigao je u utorak u dvodnevan posjet Sloveniji i pritom je slovenski predsjednik Danilo Tuerk istaknuo da njegova država u potpunosti podupire uključenje Makedonije u NATO i Europsku uniju.

"Uključenje Makedonije u NATO i Europsku uniju u interesu je cijele Europe", rekao je Tuerk na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ivanovom nakon njihova uvodnog susreta na Brdu kod Kranja. Dodao je da će makedonsko članstvo u tim integracijama pridonijeti stabilnosti i napretku zemalja u okružju.

Uključivanje Makedonije u NATO i EU usporio je projepor s Grčkom zbog imena Makedonija, a Tuerk je naglasio da Slovenija poštuje ustavno ime Makedonije te da bi Makedonija i Grčka trebale pojačati napore za dogovor u tome prijeporu.

"Slovenija želi da Makedonija što bolje ispunjava kriterije za članstvo u Europskoj uniji i naglašavamo da je upravo to najvažniji čimbenik za uključenje svake države kandidatice", naglasio je slovenski predsjednik.

Priznavši da put Makedonije u NATO i Europsku uniju otežava upravo prijepor s Grčkom, iako njegova zemlja provodi potrebne reforme, makedonski je predsjednik zahvalio Sloveniji na načelnoj potpori.

Glede prijepora s Grčkom, potrebno je naći rješenje prihvatljivo za sve te u skladu s međunarodnim načelima.

Kao pozitivan primjer uspješna načina rješavanja prijepora u susjedstvu Ivanov je istaknuo hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum o graničnom prijeporu, rekavši da bi se to iskustvo moglo iskoristiti i u rješenju za makedonsko-grčko pitanje.

Makedonskog predsjednika primio je nakon toga i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, koji mu je prenio slovenske poglede o stanju u susjednim zemljama i ponovio potporu Slovenije nastojanjima da što prije postane članicom NATO-a i da napreduje na putu prema Europskoj uniji.

Ivanov je razgovarao i s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovičem.

Makedonski predsjednik nastavlja svoj posjet i u srijedu, a među ostalim će posjetiti i Postojnsku špilju, jednu od najvećih slovenskih turističkih znamenitosti.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙