FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa: židovski narod nije osudio Isusa

Autor: dmus
VATIKAN, 2. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. oslobodio je židove krivnje od optužaba da su bili odgovorni za smrt Isusa Krista u svojoj novoj knjizi "Isus iz Nazareta", iz koje su izvadci u srijedu objavljeni u Vatikanu.

U djelu pod nazivom "Isus iz Nazareta, drugi dio - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća", Papa postavlja pitanje - "Tko su točno bili Kristovi tužitelji?" i podsjeća da ih se u Evanđelju po Ivanu navodi tek kao "židove".

Papa tvrdi da izraz "židovi", kojim se služi evanđelist Ivan, "ni na koji način ne označuje izraelski narod općenito", a "još je manje 'rasistički'", jer je i "Ivan bio Izraelićanin, kao i Isus i njegovi sljedbenici". Taj izraz ima "precizno i strogo ograničeno značenje" i odnosi se na "aristokraciju u hramu", koja je željela Isusovu smrt zato što se proglasio židovskim kraljem i prekršio židovske vjerske zakone, ističe Benedikt XVI.

Uloga židova u Kristovoj smrti uzrok je velikih napetosti s katolicima koji su ih stoljećima optuživali za "bogomorstvo". Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) oslobodio je židovski narod svake odgovornosti za razapinjanje Isusa na križu, a Benedikt XVI., vjeruje se, prvi je papa koji je ovako detaljno raščlanio i usporedio različite novozavjetne izvore koji govore o smrtnoj presudi koju je Isusu odredio rimski guverner Poncije Pilat.

Nova knjiga Benedikta XVI. javnosti će biti predstavljena 10. ožujka, a bit će objavljena istodobno na sedam jezika - njemačkom, talijanskom, engleskom, španjolskom, francuskom, portugalskom i poljskom, objavio je Vatikan.

Prva knjiga, koja govori o razdoblju od Isusova krštenja do preobraženja, objavljena je 16. travnja 2007., na 80. rođendan Josepha Ratzingera, i postigla je velik uspjeh, ostvarivši nakladu od 420 tisuća primjeraka.

Jedna židovska udruga preživjelih iz holokausta i njihovih potomaka izrazila je zadovoljstvo iskazanim stajalištem pape Benedikta XVI.

(Hina) xdam ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙