FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BRUXELLES

Europska unija u četvrtak je pooštrila sankcije protiv libijskog režima, a više ministara zemalja članica zatražilo je odlazak libijskog vođe Moamera Gadafija i početak dijaloga s oporbom. Europska unija dodatno je pooštrila sankcije zamrzavanjem imovine ključnim libijskim financijskim institucijama, među kojima je i libijska središnja banka i državni investicijski fond (LIA). EU je krajem prošlog mjeseca uveo embargo na oružje, zabranu izdavanja viza i zamrznuo imovinu Gadafiju i njegovim suradnicima. U Bruxellesu su se u četvrtak okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica kako bi dogovorili zajedničko stajalište prema Libiji. "Europska unija treba poslati jasnu političku poruku da Gadafi mora otići s vlasti, a ako se to ne dogodi, EU treba jasno reći da će Libija biti potpuno izolirana, gospodarski i politički", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi po dolasku na sastanak.

TRIPOLI

Snage lojalne libijskome vođi Moameru Gadafiju potpuno nadziru grad Zaviju, a u četvrtak su nastavile bombardirati naftnu luku Ras Lanuf , koju drže sve oslabljeniji pobunjenici i dok međunarodna zajednica oklijeva proglasiti zonu zabrane leta a Crveni križ očekuje "najgore" i spominje "građanski rat". Najmanje jedan projektil pao je 500 metara od bolnice, javili su novinari AFP-a iz naftne luke Ras Lanuf na istoku zemlju koju su u četvrtak ujutro gađale Gadafijeve snage. Projektil je pao na veliku stambenu četvrt koju su brojni civili napustili početkom tjedna u strahu od napredovanja vladinih snaga. "Prebrzo nam se približavaju. Mnogo nas je još ovdje, no mnogi su i otišli", rekao je pobunjenik i okrivio medije da "izvještavanjem otkrivaju pobunjeničke položaje". Ras Lanuf još nadziru pobunjenici no morali su se u srijedu povući pred bombardiranjima zapadnog dijela grada. Novinari su javili da se još izdižu stupovi dima iz rafinerije Es Sider kod Ras Lanufa pošto je u srijedu bila oštećena u sukobima. Izvori iz bolnice u Ras Lanufu kazali su da su primili četiri ranjene osobe, od kojih su dvije u tešku stanju. Nakon nekoliko dana silovitih sukoba s pobunjenicima, Gadafijeve sange zavladale su gradom Zavijom, 40 kilometara zapadno od Tripolija, potvrdio je telefonski za AFP jedan stanovnik. "Grad je potpuno pod kontrolom vojske", rekao je i dodao da su borbe prestale u srijedu navečer.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je izaslanstvo ukrajinske Vrhovne Rade na čelu s predsjednikom Volodimirom Litvinom, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika. U srdačnom i prijateljskom razgovoru potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, a Litvin je rekao kako Ukrajina s pažnjom prati hrvatski proces pridruživanja Europskoj uniji te istaknuo uvjerenje kako će uskoro postati i punopravna članica. Naglasio je i kako Ukrajina, u kontekstu europske politike susjedstva, pregovara o Ugovoru o pridruženom članstvu EU-u koji će otvoriti daljnje mogućnosti za razvoj trgovinskih odnosa s EU-om, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Hrvatski ministar obrane Davor Božinović uručio je u četvrtak u stalnom predstavništvu RH pri NATO-u u Bruxellesu visoko odlikovanje bivšem američkom vojnom izaslaniku u RH, brigadiru Brendanu McAloonu, priopćio je MORH. Predsjednik Ivo Josipović je brigadiru McAloonu dodijelio odlikovanje "Red hrvatskog trolista" za značajan doprinos u unaprjeđivanju bilateralne suradnje između oružanih snaga Hrvatske i SAD-a tijekom njegova mandata u Zagrebu. "Zajedničko uvježbavanje, opremanje oružanih snaga, suradnja u mirovnim operacijama, pomoć pri integriranju Hrvatske u NATO, programi pomoći Oružanim snagama RH kroz različite američke fondove, bila su područja profesionalnog angažmana brigadira McAloona na dobrobit obiju zemalja", kazao je ministar Božinović. Zahvalivši se na primljenom odlikovanju brigadir McAloon je istaknuo kako je ponosan na svoj posao u Hrvatskoj, te kako Republika Hrvatska u njemu i dalje ima iskrenog prijatelja.

MOSKVA

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je u četvrtak američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu ukidanje viza kao "povijesni korak" između dviju zemalja. "Ako se Rusija i Sjedinjene Države dogovore o ukidanju viza bio bi to povijesni korak u našim odnosima", rekao je Putin na sastanku s Bidenom u Moskvi. Taj neočekivan prijedlog izazvao je iznenađenje. Rusija nekoliko godina bez rezultata pregovara s Europskom unijom o ukidanju viza. Odnosi dvaju bivših neprijatelja iz doba Hladnog rata još su obilježeni razmjenom špijuna, primjerice ljeti 2010., a uskoro bi, nagađaju mediji, ruski trgovac oružjem Viktor But, uhićen u SAD-u, mogao biti razmijenjen za ruskog vojnika osuđenog na 18 godina zatvora u Moskvi jer je otkrivao tajne Amerikancima.

BRUXELLES

Europska unija želi pomoći da se "arapsko proljeće" pretvori u istinski novi početak, poručio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, uoči izvanrednog summita čelnika zemalja članica sazvanog za petak. "Europsko vijeće će raspravljati o tome kako ponuditi cijeloj regiji pozitivnu perspektivu, kako pomoći da arapsko proljeće bude istinski novi početak. To je od strateške važnosti za Europsku uniju", rekao je Van Rompuy koji je sazvao čija će tema biti događaji u Libiji i situacija u arapskom svijetu. "Na južnim granicama Europe događaju se doista važne stvari. Nepovratne promjene već su se dogodile u Tunisu i Egiptu", rekao je predsjednik Europskog vijeća. Van Rompuy ističe da libijski vođa Moamer Gadafi mora odmah otići.

BENGAZI

Libijska oporba pozdravila je u četvrtak odluku Francuske da prizna libijsko Nacionalno vijeće kao jedinog "legitimnog predstavnika libijskog naroda", i zatražila od Europske unije da slijedi primjer Pariza, kazao je glasnogovornik. "Francuska probija led Europske unije. To je prvi čavao u Gadafijevu lijesu. Očekujemo da je slijedi čitava Europa", kazao je glasnogovornik Mustafa Geriani. Francuska je u četvrtak objavila da priznaje libijsko Nacionalno vijeće koje okuplja oporbu režimu pukovnika Moamera Gadafija, kao "jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda" te će uskoro poslati u Bengazi veleposlanika.

LONDON

Britanski dnevni list The Guardian objavio je u četvrtak da od nedjelje nema informacija o svom novinaru koji izvješćuje iz Libije i o brazilskom novinaru u njegovoj pratnji. "Intenzivno radimo kako bismo utvrdili gdje je novinar Gait Abdul-Ahad koji već dva tjedna radi na zapadu Libije", ističe dnevnik u priopćenju. Gait Abdul-Ahad, irački državljanin koji od 2004. radi za The Guardian, putovao je u društvu "Andreia Netta iz brazilskih novina O Estado de Sao Paulo, koji je također nestao", piše list. Ušao je u Libiju iz Tunisa i "posljednji put je s listom bio u kontaktu u nedjelju, preko treće osobe, dok je bio u okolici Zavije", dodaje dnevnik, čiji je sjedište u Londonu.

PRAG

Zdravstveno stanje bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela (74), hospitalizirana u utorak nakon teških respiratornih problema, "stabilno" je u četvrtak u podne, doznaje se iz vojne bolnice Prag-Strešovice. "Zdravstveno stanje Vaclava Havela stabilno je i nikakva se važna promjena nije dogodila od jučer", kazala je glasnogovornica bolnice Jitka Zinke. "Njegovo liječenje je u skladu s dijagnozom", dodala je ona ne dodajući druge detalje. U srijedu je Zinke kazala da će Havel ostati "nekoliko dana" u bolnici. Ured Vaclava Havela, dramatičara i nekadašnjeg disidenta, objavio je početkom tjedna kako se nada da će predsjednik 22. ožujka moći nazočiti premijeri svojeg filma "O odlasku", adaptirana prema njegovu zadnjem kazališnom djelu.

ZAGREB

Državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković primio je u četvrtak veleposlanika Olofa Ehrenkrona, savjetnika švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i s njime razgovarao o trenutnom stanju hrvatskog pristupnog procesa, kao i o planovima za zatvaranje preostalih poglavlja do kraja lipnja, priopćeno je iz MVPEI-a. Državni tajnik Plenković izvijestio je veleposlanika Ehrenkrona o trenutnom stanju hrvatskog pristupnog procesa i o planu da se do kraja lipnja zatvore sva preostala poglavlja. Švedskome je dužnosniku Plenković zahvalio na kontinuiranoj švedskoj potpori hrvatskim nastojanjima da uđe u Europsku uniju, posebice u razdoblju švedskog predsjedanja Unijom u drugoj polovici 2009. Obostrano su potvrđeni vrlo dobri odnosi dviju država, a veleposlanik Ehrenkron ponovio je švedsku potporu hrvatskim nastojanjima za završetkom pristupnih pregovora, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju.

LJUBLJANA

Ruski premijer Vladimir Putin boravit će 22. ožujka u Sloveniji, potvrdio je u četvrtak ured za informiranje slovenske vlade. Putin dolazi na poziv slovenskog premijera Boruta Pahora, koji je krajem prošle godine u telefonskom razgovoru s Putinom izrazio želju da on "na proljeće" posjeti Sloveniju "u svjetlu uznapredovale gospodarske suradnje" i izrazio očekivanje da će se to i dogoditi. Pojedinosti o posjetu i razgovorima koji će se održati na Brdu kod Kranja za sada nisu poznate, a vjeruje se da će u prvom planu biti realizacija projekta plinovoda Južni tok kroz Sloveniju i drugi programi koji su s tim povezani, navode slovenski mediji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙