FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica blago pale

Autor: neba
NEW YORK, 10. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu vodeći indeksi blago pali, a obujam trgovanja bio je izuzetno mršav jer se ulagači plaše korekcije cijena na niže nakon šest mjeseci brzog rasta.

Dow Jones indeks oslabio je 0,01 posto, na 12.213 bodova, dok je S&P 500 pao 0,14 posto, na 1.320 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 2.751 bod.

Prije točno dvije godine S&P 500 indeks potonuo je, pod pritiskom financijske krize, na samo 676 bodova, najnižu razinu u 12 i pol godina. Od tada je, pak, porastao gotovo 100 posto, što je najveći dvogodišnji rast tog indeksa od 1955. godine.

No, na drugu godišnjicu 'tržišta bikova' i bikovi su bili mirni. Cijene dionica nisu osjetnije oscilirale, a obujam trgovanja bio je vrlo mršav.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 7 milijardi dionica, znatno ispod lanjskog dnevnog prosjeka od 8,47 milijardi.

Ulagače na oprez navodi visoka cijena nafte. Na burzi u New Yorku terminska cijena nafte kreće se oko 104 dolara po barelu, malo ispod najviših razina u dvije i pol godine. Na Londonskom tržištu cijena nafte porasla je jučer za 2,8 dolara, na 115,9 dolara.

Ulagači se plaše da će, uz žestoke sukobe u Libiji, nemiri na Bliskom istoku dovesti do poremećaja na tržištu 'crnog zlata', posebice ako prosvjedi zahvate i Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog proizvođača nafte.

Pod najvećim su pritiskom jučer bile dionice proizvođača čipova, jer je Texas Instruments objavio slabije nego što se očekivalo poslovne planove. Cijena dionice TI-a pala je 3,1 posto, dok je PHLX indeks poluvodičkog sektora izgubio 3 posto.

Taj je sektor u posljednjih šest mjeseci predvodio po rastu cijena. Od početka rujna prošle godine PHLX indeks poluvodičkog sektora porastao je 41 posto, dok je S&P 500 indeks u tom razdoblju osvojio 26 posto.

U tih šest mjeseci PHLX i S&P 500 indeks kretali su se u istom smjeru, pa se ulagači plaše da će se korekcija cijena na niže u poluvodičkom sektoru prenijeti i na šire tržište.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 posto, na 5.937 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,46 posto, na 7.131 bod, a pariški CAC 0,55 posto, na 3.993 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙