FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte ohrabrio ulagače na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 9. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili pad cijena nafte s najviših razina u dvije i pol godine i bolji nego što se procjenjivalo poslovni planovi Bank of America.

Dow Jones indeks skočio je 1,03 posto, na 12.214 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,89 posto, na 1.321 bod, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 2.765 bodova.

Pozitivno je na tržište djelovao pad cijena nafte, nakon vijesti da članice OPEC-a razmatraju mogućnosti povećanja proizvodnje, po prvi puta nakon dvije godine, kako bi se spriječili poremećaji na tržištima nafte, izazvani sukobom u Libiji i nemirima na Bliskom istoku.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala je 0,5 posto, na 105 dolara po barelu, dok je na Londonskom tržištu potonula gotovo 2 posto, na 113,10 dolara.

To je ublažilo strahovanja ulagača od negativnog utjecaja visokih cijena nafte na oporavak najvećih svjetskih gospodarstava. Od početka mjeseca cijene 'crnog zlata' porasle su više od 9 posto.

Zahvaljujući padu cijena nafte, jučer su porasle cijene dionica u devet od 10 sektora S&P indeksa. Jedini gubitnik bio je energetski sektor, s padom od 0,6 posto.

Među najvećim je dobitnicima bio S&P indeks financijskog sektora, koji je skočio 2,2 posto. To se ponajviše zahvaljuje objavi boljih poslovnih planova Bank of America nego što su analitičari predviđali.

Cijena dionice Bank of America skočila je 4,7 posto, a poskupile su i dionice drugih banaka jer se ulagači nadaju da bi s jačanjem poslovanja banke uskoro mogle povećati dividende. Od izbijanja financijske krize 2008. godine banke su oštro srezale dividende kako bi smanjile troškove.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 5.974 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,04 posto, na 7.164 boda, a pariški CAC 0,64 posto, na 4.015 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙