FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu dionice pale pod pritiskom cijena nafte

Autor: neba
NEW YORK, 8. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi rast cijena nafte mogao naštetiti oporavku američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 0,66 posto, na 12.090 bodova, dok je S&P 500 pao 0,83 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 1,40 posto, na 2.745 bodova.

Jučerašnje trgovanje počelo je u optimističnom raspoloženju, zahvaljujući novim najavama preuzimanja. Francuski modni konglomerat LVMH Louis Vuitton Moet Henessy izvijestio je da će za 6 milijardi dolara kupiti talijanskog draguljara Bulgarija.

Dionica Western Digitala poskupila je, pak, 16 posto, nakon što je taj drugi po veličini svjetski proizvođač kompjutorskih drivera ponudio 4,3 milijarde dolara za kupnju tvrtke Hitachi Global Storage Technologies.

No, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo jer su cijene nafte dosegnule nove najviše razine od rujna 2008. godine zbog sve žešćih sukoba između protivnika i pristaša režima u Libiji te nemira na Bliskom istoku.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku primaknula se granici od 107 dolara po barelu, dok se na Londonskom tržištu kreće iznad 115 dolara.

Ulagači strahuju da će visoke cijene goriva povećati troškove poslovanja kompanija i tako im smanjiti profitabilnost, te da će izazvati pad potrošnje, što bi naštetilo oporavku američkog gospodarstva.

Najveći je gubitnik jučer bio tehnološki sektor, nakon što su analitičari Wells Fargo banke smanjili preporuku za sektor proizvođača poluvodiča jer su cijene dionica u tom sektoru u posljednje vrijeme snažno rasle.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 5.973 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,24 posto, na 7.161 bod, a pariški CAC 0,74 posto, na 3.990 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙