FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski je odlukom o otpuštanju 6,3 milijarde kuna poslovnim bankama koju je donio bez konzultacija s vladom odaslao jasnu poruku o kompetentnosti vlade i situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi, poručila je danas saborska oporba tijekom rasprave o jamstvenom fondu za potporu gospodarskom razvitku. Guverner Rohatinski, umjesto s vladom, konzultirao se s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca, poslavši time jasnu poruku "da smo u problemima, te da ne vjeruje u kompetentnost vlade koja nije učinila ništa", poručio je Gordan Maras (SDP). I Damir Kajin (IDS) upitao je kako treba protumačiti potez HNB-a koji "komunicira s bankarima umjesto s vladom". Guvernerovo objašnjenje "da pomaže gospodarstvenicima, a ne vladi, niti nekoj političkoj opciji", ocijenio je nategnutim i neuvjerljivim. Reagirao je Ivan Šuker (HDZ), istaknuvši da guverner ima vrlo visok stupanj neovisnosti i autonomno pravo da poduzima ovakve poteze te dodao kako smatra da je guvernerova odluka kompatibilna s aktivnostima vlade. Vladin prijedlog novoga zakona o jamstvenom fondu s nakanom jačanja sposobnosti gospodarstvenika za pokretanje novih i dovršetak već započetih projekata, dobio je potporu saborskih klubova iako je iz oporbe upozoreno da vladine mjere dolaze prekasno i presporo. "U ovoj situaciji kada smo 'na putu da izađemo iz krize', dobra je svaka gospodarska mjera", poručio je Gordan Maras (SDP), upozorivši da vlada reagira "poput puža". "Novaca očito ima, ali ga ne znamo investirati", rekao je Maras.

ZAGREB

Ministrica financija Martina Dalić izjavila je danas kako Vlada pozdravlja odluku Hrvatske narodne banke (HNB) kojom je hrvatskom bankovnom sustavu dano na raspolaganje oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu ocijenivši kako je to potez koji će smanjiti kamatne stope i učiniti likvidnijim bankarski sustav. Dalić je, odgovarajući na pitanja novinarima u Saboru nakon rasprave o prijedlogu zakona o jamstvenom fondu, kazala kako je HNB nezavisna institucija koja svoje odluke donosi potpuno nezavisno i bez potrebe za konzultacije s vladom. "Na takav način je HNB odlučivao svaki put do sada kada je mijenjao instrumente monetarne politike, pa ni u ovom trenutku ne vidim ništa neobično", dodala je i kazala kako Vlada pozdravlja doprinos HNB-a smanjivanju kamatnih stopa. "Vlada pozdravlja doprinos HNB-a smanjivanju kamatnih stopa jer mislim da je ovo sigurno potez koji će učiniti bankarski sustav likvidnijim nego što je bio do sada i smatram da je to najbolji način i put da se provede ono o čemu smo govorili puno puta, a to je smanjivanje kamatnih stopa", kazala je Dalić i potvrdila da je, od kako je ministrica, s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim razgovarala nekoliko puta.

ZAGREB

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović otvorio je danas u Kliničkoj bolnici Merkur novo rodilište, čije su uređenje i opremanje stajali sedam milijuna kuna. Milinović je naglasio da je novo rodilište u Merkuru još jedan doprinos podizanju razine zdravstvene usluge u Hrvatskoj jer su žene koje se odluče tu roditi, nakon niza godina rađanja u vrlo teškim uvjetima, dobile svjetski standard zdravstvene zaštite. Ravnatelj bolnice Željko Vidas istaknuo je da se u KB Merkur godišnje obavi 2.000 poroda te da će u novom rodilištu ti kapaciteti biti znatno veći. Milinović je obišao i dio bolnice u kojemu će se nalaziti novi transplantacijski centar koji bi trebao biti otvoren do kraja godine. U uređenje centra koji bi, po Milinovićevim riječima, trebao biti perjanica hrvatskog zdravstva bit će ukupno uloženo 300 milijuna kuna. Ministar je čestitao liječnicima nosiocima transplantacijskog programa bolnice na uspjehu jer su postali edukatori u toj grani medicine za područje jugoistočne Europe. Podsjetio je da je Hrvatska po broju donora organa postala vodeća zemlja u Europi, te da je zahvaljujući uspjesima u transplantaciji KB Merkur svrstana u prvu kategoriju hrvatskih bolnica.

ZAGREB

U organizaciji Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), danas je ispred Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje održan mirni prosvjed tridestak liječnika obiteljske medicine zbog, kako su rekli, "nasilja koje nad njima provode zdravstvene vlasti reformom u hodu". Informatički programi koje je, kažu, za njih odabrao osiguravatelj, uglavnom su skrojeni samo za potrebe HZZO-a, što im otežava rad s pacijentima, a pri najmanjem propustu u unošenju podataka liječnici se kažnjavaju tisućama kuna uskrate od glavarine za pacijente. Opterećeni su kaznama koje su se zaredale posljednjih mjeseci, pa su, kako su rekli, prisiljeni više pažnje posvećivati unošenju administrativnih podataka u računalo, nego pacijentima. Protive se, kažu, obavljanju administrativnih poslova za zdravstveno osiguranje, provjeravanju polica osiguranja, usklađivanju radnog staža pacijenata s izdavanjem ortopedskih pomagala, vađenju krvi u ordinacijama, popunjavanju kadrovskih manjaka u reorganizaciji hitne pomoći, a jedini zadovoljni novim reformama su zdravstvene vlasti. Povod za prosvjed je, po riječima predsjednika KOHOM-a Maria Malnara, namjera HZZO-a da s tri liječnice obiteljske medicine raskinu ugovore jer su, kako su naveli, ukazivale na nepravilnosti u poslovanju HZZO-a.

ZAGREB

Na okruglom stolu "Odnos hrvatskih političkih elita prema braniteljima od 1991. do 2011. godine" među glavnim su naglascima bili potreba za konsenzusom o temeljnim društvenim pitanjima, zahtjevi za depolitiziranje braniteljskih udruga te dekriminalizacija rušenja SFRJ kako se ne bi ponavljali slučajevi hrvatskog branitelja Tihomira Purde i dr. Vesne Bosanac. "Sad je na redu Maslenica, što je sljedeće, kad će stati?", upitao je predsjednik udruge specijalne policije Alfe Robert Hasija kao i zašto se zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona čuvara glinskog zatvora u kojem su mučeni hrvatski policajaci, iako je njih više od 50 o tome dalo iskaz. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko odgovorio je da je policija odradila svoj dio posla. Vezano uz slučaj Purda, Karamarko je rekao da je MUP o tome pravovremeno obavijestio DORH i Ministarstvo pravosuđa. Složio se sa Slavenom Leticom koji je rekao da je na djelu rat poslije rata i te dopustio da možda postoje pokušaji da se spriječi ulazak Hrvatske u EU. No, tzv. memorandum 2 će pasti u vodu, a Hrvatska će biti balkon nad Balkanom, drži Karamarko. Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić rekao je da danas postoji više od 900 braniteljskih udruga te da od 500.000 branitelja, njih 390.000 radi i ne ostvaruje gotovo nikakva prava osim iz Fonda hrvatskih branitelja, a izravni korisnici prava su 60.000 stradalnika Domovinskog rata.

ZAGREB

Katolički tjednik "Glas Koncila" u najnovijem broju, u povodu izjave čelnika SDP-a u Hrvatskome saboru kako ne žele kapitulaciju, nego samo najavu kad će biti izbori, postavlja pitanje zašto se oporba u ovako važnom trenutku - igra. "Svatko tko je pomnije pratio takvo zahtijevanje oporbe u Hrvatskom saboru morao je ostati zapanjen pred dilemom je li riječ samo o infantilnom ponašanju, o potpunom nepoznavanju hrvatskoga aktualnoga povijesnoga trenutka ili priklanjanju destruktivnim snagama", piše u komentaru "Zašto se opozicija igra?" glavni urednik Ivan Miklenić. Po njegovim riječima, nastojanja da Hrvatska zaključi pregovore s Europskom unijom do lipnja ove godine sudbinski su važna da na taj način Hrvatska učvrsti svoju poziciju u zapadnome demokratskom svijetu, da ostane otvorena za bilateralnu suradnju sa susjednim državama na jugoistoku Europe izvan EU-a, a da ne upadne ni u kakvu novu balkansku ili jugosfersku asocijaciju. "Upravo predstojeće razdoblje do kraja lipnja ove godine ključno je i presudno hoće li se Hrvatska pozicionirati u zapadno demokratsko društvo ili u, ovoga časa, još uvijek nejasnu balkansku asocijaciju ili u balkansku čekaonicu prepunu neizvjesnosti. Je li moguće da to opoziciji ne bi bilo poznato?" pita Miklenić u komentaru.

PULA

Pošto su noćas nepoznati počinitelji bojom oštetili zgradu sjedišta Istarskoga demokratskog sabora (IDS) u Puli, glavni tajnik te stranke Tedi Chiavalon danas je u izjavi za novinare osudio taj vandalski čin. "U svjetlu protuvladinih prosvjeda i pojedinih vandalskih napada na stranačke središnjice organiziranih skupina koje se koriste prosvjedima očito s ciljem da prikažu da su sve stranke jednake, bilo je za očekivati da će se i to dogoditi", rekao je Chiavalon. Poručio je tim pojedincima kako uništavanjem imovine i nasiljem ovo društvo ne može imati bolju perspektivu. Vandali su protekle noći ružičastom bojom zalili natpisnu ploču s nazivom stranke, vrata i pročelje zgrade. "Povijest Istre nas je naučila da su tolerancija i dijalog dvije vrline koje su duboko prisutne kod građana Istre", istaknuo je Chiavalon dodajući kako vjeruju da će "i u ovim teškim vremenima" u kojima smo danas upravo u Istri "prevladati naša svojevrsna decentnost, tolerantnost i dijalog". Glavni tajnik IDS-a iznio je to stajalište stranke pošto je odgođena izvanredna konferencija za novinare, sazvana za danas u 12,30 sati. Ona će se u to vrijeme održati sutra u prostorijama stranke.

VUKOVAR

Vukovarski HDZ ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare da većina koju u novome vukovarskom Gradskom vijeću ima koalicija SDP-HNS te HSP dr. Ante Starčevića nije prirodna te je protivna volji vukovarskih birača iskazanoj na prijevremenim izborima u veljači. Predsjednik vukovarske organizacije HDZ-a Damir Barna ocijenio je kako nije u skladu s voljom birača da za predsjednika Gradskog vijeća bude izabran član stranke koja je na izborima dobila najmanji broj mandata (HSP dr. Ante Starčevića). "Time nije poštovana volja birača, a pokazalo se i da SDP, koji je na izborima dobio najveći broj mandata, nije bio u stanju osigurati da predsjednik Gradskog vijeća bude izabran iz njihovih redova", rekao je Barna. Po njegovim riječima, HDZ će biti konstruktivna i aktivna oporba u Gradskom vijeću. S pripremama za redovite lokalne izbore, koji će se održati za dvije godine, vukovarski HDZ počinje već ovih dana, najavio je. "Imamo više od 200 novih članova, među kojima je velik broj mladih, i upravo je to pravac kojim ćemo ići. Davanjem prilike mladim članovima, uvjereni smo da ćemo za dvije godine ponovno osvojiti vlast u Vukovaru", poručio je Barna. Na konstituirajućoj sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak, većinu je sastavila koalicija SDP-HNS te HSP dr. Ante Starčevića. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Tomislav Džanak iz HSP-a dr. Ante Starčevića.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare osnivanje Fonda za nezaposlene iz kojeg bi se isplaćivala pomoć onima koji su ostali bez posla te osnivanje jamstvenog fonda za pomoć "posrnulim poduzetnicima". Na njihovom se osnivanju radi , kako je kazao, "u ime pameti, odgovornost i trenutka u kojem živimo", no o novčanim sredstvima potrebnim za njihovo funkcioniranje i detaljima nije htio govoriti. Poručio je samo kako će "Skupština prijedlog dobiti na vrijeme". Upitan priprema li se na taj način za parlamentarne izbore, Bandić je ustvrdio kako to "radi svaki dan - tri godine, 11 mjeseci i 28 dana". Komentirajući dodjeljivanje nagrade Zagrepčanka godine Đurđici Krnjak iz Kamenskog, Bandić je kazao da ju on ne bi nikada predložio jer je time nanesena nepravda njenim kolegicama. "Na krilima nesreće ljudi htjelo se politički poentiranti, no nije se politički poentiralo", poručio je. Gradonačelnik Bandić nije htio odgovoriti niti hoće li drugi put u petnaest dana povući sve točke dnevnog reda ako na sutrašnjoj sjednici Gradska skupština ne prihvati njegov prijedlog kojim psihijatrijska bolnica Sveti Ivan u Jankomiru gradu daruje nešto manje od 10.000 kvadrata zemljišta.

ZAGREB

Novoizabrana članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Janja Horvat Drobnjak položila je danas prisegu pred predsjednikom Hrvatskog sabora, priopćio je Hrvatski sabor. Horvat Drobnjak izabrana je odlukom o izboru potpredsjednika i članova DIP-a na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 18. veljače 2011. a osmogodišnji mandat počinje danom polaganja prisege. Po svršetku Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu radila je kao pripravnica na Trgovačkom sudu u Zagrebu, vježbenica u Odvjetničkom uredu Anić, voditeljica glavnog ureda Danish Refugee Councila u Zagrebu, direktorica pravnih i financijskih poslova tvrtke Duo Trio, voditeljica glavnog ureda Američke fondacije za razvitak u Zagrebu, tajnica Međunarodne škole Matija Gubec, savjetnica u Hrvatskom saboru te Centra za civilne inicijative. Na dužnost članice Državnog izbornog povjerenstva dolazi s mjesta više stručne savjetnice u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

SPLIT

Zbog prijevare Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), od kojeg je posljednjih 15 godina dobivala mirovinu na osnovi lažnih podataka, policija je prijavila 73-godišnjakinju iz Podstrane kojoj je u tom razdoblju isplaćeno oko 400 tisuća kuna, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Kriminalistička istraga, tijekom koje je dovršena obrada nad I.B.(73), završila je jučer. Osnovano se sumnja da je I.B. krivotvorila podatke o radnom stažu ostvarenom u više poduzeća u BiH, nakon čega je dva mjeseca radila u Hrvatskoj i tako stekla status mirovinskog osiguranika, doznaje se u policiji.

Priznanjem starosne mirovine 73-godišnjakinji je od kolovoza 1995. do srpnja 2010. godine isplaćeno oko 400 tisuća kuna mirovine, za koliko je oštetila HZMO.

ZAGREB

Za jubilarne, 20. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 4. do 9. travnja u Studentskom centru (SC), pristigla su 232 filma, a popis uvrštenih u konkurenciju objavit će se do kraja idućeg tjedna nakon provedene selekcije, izvijestio je danas organizator, "Kultura promjene" SC-a. Među filmovima prijavljenima na natječaj je 58 igranih filmova, 62 dokumentarna, 25 animiranih, 32 eksperimentalna filma, 27 namjenskih i 28 glazbenih spotova. Uz umjetničkog savjetnika festivala Deana Šošu, selekciju za pojedine kategorije rade Danilo Šerbedžija za igrane filmove, Tomislav Čegir za dokumentarce, Darko Kreč za animirane filmove, Damir Čučić za eksperimentalne filmove te Ilko Čulić za namjenske filmove i glazbene spotove. Festivalski pretprogram prikazat će retrospektive, arhivske i umjetničke filmove, a održat će se i program "Mala Pula" s filmova s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Popratni programi bit će posvećeni Vatroslavu Mimici, ovogodišnjem dobitniku "Oktavijana" Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo, a donose i tribinu prisjećanja na prvo izdanje "Dana", program "in memoriam" za nedavno preminulog Miroslava Mikuljana, mogućnost gledanja "1 na 1" svih filmova pristiglih na natječaj, radionicu filmske kritike te eksperimentalnog filma, maraton kratkog filma, filmski kviz "Kako je počeo kviz na mom otoku", izložbe.

ZAGREB

Kalifornijska hip hop grupa Cypress Hill najnoviji je potvrđeni 'headliner' šestog T-Mobile INmusic festivala, koji će se održati 21. i 22. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži u Zagrebu, uz Jamiroquai, Arcade Fire, Nicka Cavea i Grinderman te TV on the Radio, a program se i dalje proširuje, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Uz proslavljene svjetske glazbenike očekuje se da će na šest pozornica nastupiti više od 40 izvođača, a pregovara se i o dodatnoj večeri što ovisi o pregovorima s Gradom Zagrebom. Zoran Marić, direktor festivala, rekao je da, bez obzira na međunarodnu prepoznatljivost i interes publike, Grad zanemaruje festival. Livadu na kojoj će se održavati želi naplatiti 350 tisuća kuna, a za jednog djelatnika "Jaruna" koji bi na festivalu radio tri dana traži i do 15 tisuća kuna, rekao je. To je potpuno promašena kulturna politika koja ne razumije da je suvremena glazba kulturno relevantna, istaknuo je Marić, napomenuvši da je Novi Sad, grad s osam do deset puta manjim proračunom od zagrebačkog, za festival "Exit" ove godine izdvojio oko 500 tisuća eura. Podsjetivši da je "Times" INmusic proglasio jednim od najboljih europskih festivala, a BBC ga je prozvao "festivalskim draguljem", Marić je izvijestio da je ove godine festival prepoznala i Europska unija, koja će ih financijski poduprijeti u dijelu programa s europskim izvođačima.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙