FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Trideset i tri osobe koje se sumnjiči da su u subotnjim huliganskim neredima u Zagrebu sudjelovale u napadu na policajce, danas će biti ispitane na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon čega će se odlučiti hoće li im se odrediti zadržavanje ili će biti pušteni da se brane sa slobode, doznaje se od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića. Istražna županijska sutkinja Jadranka Mandušić sinoć je od 33-ojice osumnjičenika uzela podatke i utvrdila njihov identitet, nakon čega su vraćeni u zatvor u Remetincu. Osumnjičeni će ponovno danas biti privedeni u istražni centar, gdje će ih sudci istrage sukcesivno ispitivati od 9 do 12 sati, kazao je Devčić. Nakon toga odlučit će se hoće li ih se pustiti da se brane sa slobode ili će im biti određeno 48 zadržavanje. U tom roku tužiteljstvo treba odlučiti hoće li protiv njih zatražiti jednomjesečni pritvor. Nekoliko stotina izgrednika udruženih preko facebooka, među kojima su bili pripadnici navijačke skupine BBB, napalo je kordon policije u Radićevoj ulici nakon što su se izdvojili s mirnog prosvjeda branitelja na Trgu bana Jelačića i krenuli prema Markovom trgu, gdje se nalaze Sabor i Vlada i gdje je prema zakonu u javnom okupljanju zabranjeno prosvjedovanje. U sukobu je ozlijeđeno 30 policajaca te 20 prosvjednika, od kojih dvojica teško.

SPLIT/ZAGREB

Ministarstvo zdravstva RH večeras je opovrgnulo navode voditelja današnjeg skupa na splitskoj Rivi da je hitna pomoć pozvana da dežura na tom skupu, koji je prekinut zbog toga što je jednom prosvjedniku pozlilo te je pao u nesvijest nakon čega je umro u splitskoj bolnici. "Prema informacijama koje imamo iz Zavoda za hitnu medicinu splitsko-dalmatinske županije, nije upućen nikakav zahtjev hitnoj pomoći da dežura na skupu na Rivi. A nakon što je primljen telefonski poziv za intervencijom hitne pomoći kola hitne pomoći su za sedam minuta stigla na Rivu na mjesto gdje je tražena pomoć za jednog čovjeka", izjavila je večars za Hinu glasnogovornica Ministarstva zdravstva Zora Lažeta.

ZAGREB

Na Zagrebačkom velesajmu sinoć je zatvoren jubilarni 20. zagrebački sajam nautike, na kojem je od 23. veljače 350 izlagača iz 31 zemlje svijeta i Hrvatske predstavilo različita, većinom manja plovila, brodske motore i opremu za ronjenje, ribolov, jedrenje te nautičku odjeću i obuću. Iako s nešto manje izlagača nego prošle godine, organizator Zagrebački velesajam zadovoljan je odazivom poslovnih i drugih posjetitelja toj specijaliziranoj međunarodnoj nautičkoj izložbi. Posebnu pažnju ove su godine privukli najnoviji proizvodi, različita manja i srednja plovila malih hrvatskih brodograditelja, kao i različite sajamske atrakcije za široku publiku poput ronjenja i surfanja u sajamskom bazenu. Uz nekoliko stručnih popratnih skupova prvi put je u sklopu tog sajma održan i okrugli stol s predstavnicima Vlade na temu "Nautika 2011-hrvatske perspektive" na kojoj su izneseni trendovi za ovu godinu. To je ujedno bio i prvi ovogodišnji sajam na ZV-u, a ukupno će ih ove godine biti 27 ili pet više nego prošle godine.

RIJEKA/ZAGREB

Januz Dervishi koji je optužen za krijumčarenje heroina uhićen je sinoć u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso temeljem međunarodne tjeralice, potvrdila je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić. Dervishi je zatečen i uhićen u 18,20 sati na Plesu nakon dolaska iz Prištine, kazala je Bikić. Dervishijev odvjetnik Goran Marjanović potvrdio je također da je njegov branjenik uhićen ali još nema potvrdu je li stigao u riječki zatvor. Četrdesetipetogodišnji Dervishi bio je u bijegu jer je Vrhovni sud ukinuo odluku izvanraspravnoga vijeća Županijskoga suda u Rijeci kojom je pušten da se brani sa slobode. Policija je nakon te odluke, sredinom siječnja po nalogu suda u Rijeci raspisala tjeralicu za Dervishijem, koji ima hrvatsko državljanstvo i boravište u Kostreni, jer nije pronađen na poznatim adresama. Njegov odvjetnik nedavno je izjavio da Dervishi nije u bijegu i da je otišao dok je bio slobodan čovjek. Sudi mu se zbog međunarodnog krijumčarenja heroina, a u zatvoru je zbog tog i drugih kažnjivih djela proveo dulje od četiri godine. Bio je pušten da se brani sa slobode jer je ocijenjeno da predugo traje dostavljanje sudske dokumentacije iz Italije vezane uz krijumčarenje heroina, no tu je odluku Vrhovni sud nakon žalbe USKOK-a ukinio i odlučio Dervishija vratiti u pritvor. Suđenje Dervišiju i ostalima zbog zlouporabe droge zakazano je za 1. ožujka na Županijskom sudu u Rijeci.

ZAGREB

Hrvatskim dokumentarnim filmom "Irokez" u režiji Matije Vukšića, koji prikazuje životni put boksača Željka Mavrovića, večeras je u zagrebačkom Movieplexu otvoren ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, u okviru kojega će se do 6. ožujka prikazati oko 150 aktualnih svjetskih dokumentaraca. Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa rekao je kako je odabir hrvatskoga filma za otvorenje rezultat višegodišnjeg nastojanja da Festival uspostavi međusobno povjerenje i dobre kontakte s hrvatskim autorima. Ove godine čak je trećina hrvatskih filmova na Festivalu koji će se, osim u konkurenciji, prikazivati i u ostalim programima, što pokazuje da su hrvatski dokumentaristi izašli iz jednog koncepta snimanja filmova koji je do sada vladao, rekao je. Otvarajući Festival, Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, ustvrdio je kako je ZagrebDox već postao europski i svjetski filmski događaj o čemu svjedoči kvaliteta filmova, veliki broj inozemnih gostiju, ali i više od 25 tisuća gledatelja koliko ih je posjetilo prošlogodišnji Festival. U međunarodnoj konkurenciji prikazat će se 29 filmova, a u regionalnoj 24, od čega je više od pola hrvatskih dokumentaraca koji će se natjecati za festivalske nagrade. Osim u konkurenciji, filmovi će se prikazivati u programima "Glazbeni globus", "Kontroverzni Dox", "Happy Dox", "Stanje stvari" te u dva nova programa - "Majstori Doxa", s najnovijim uratcima slavnih svjetskih dokumentarista i "Teen Dox" s dokumentarcima za tinejdžere.

(Hina) xjn/yilov yjn/yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙